Hatezer éve égő tűz terjed Ausztráliában, elpusztít mindent, ami az útjába kerül

Az ausztráliai Sydney-től mindössze négyórányi autóútra kiolthatatlan tűz ég 6000 éve egy nemzeti parkban. Az „Égő Hegyként" ismert földalatti tűz a világ legrégebbi ismert tüze, és kutatók számításai szerint sokkal régebb óta létezhet, mint korábban gondolták – írja a Science Alert tudományos portál cikke.

Forrás: Origo2022. 01. 09. 18:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Új-Dél-Walesben található Wingen-hegy alatt valójában egy szénréteg parázslik. Az ilyen felszín alatti tüzet szinte lehetetlen kioltani. Lassan, de biztosan keresztülhalad a felszín alatti széntelepen – olvasható az Origo cikkében. 

Senki sem tudja pontosan, mekkora valójában az Égő Hegy alatti tűz, csupán becsülni lehet a méretét

– nyilatkozta az oldalnak Guillermo Rein, az Imperial College London tüzekkel foglalkozó szakértője. 

A kutató szerint valószínűleg egy 5-10 méter átmérőjű gömbről van szó, ami nagyjából 1000 Celsius-fokon ég.

A szénréteg a felszín alatt csupán izzik, azaz lángok nincsenek; a grillsütőben parázsló szénre emlékeztet. A Wingen-hegy környékén tomboló tűz 30 méter mélyen ég, és évente körülbelül 1 métert halad dél felé. A tűz maga nem látható, a környékre látogató turistákat fehér füst és hamu, forró talaj, elszíneződött sziklák, valamint bűzös kénszag fogadja. 

A tűz szabályszerűen megfőzi a hegyi ásványokat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.