A kommunista pártok ki akarták szorítani az egyházat a mindennapokból

A római Collegium Hungaricumban mutatták be a Mindszenty József bíboros elleni pert feldolgozó tanulmánykötet angol nyelvű kiadását. A kötetről Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke és Molnár Antal, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatója, a Pápai Történettudományi Bizottság tagja beszélt az M1 Ma Reggel című műsorában – írja a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 02. 01. 14:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Földváryné Kiss Réka szerint a legújabb kutatásokat tartalmazó kötet a bíboros elleni kirakatpert dolgozza fel és az események hetvenedik évfordulóján megrendezett parlamenti konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza.

Mindszenty József történetét közép-európai kontextusba helyezi.

Földváryné Kiss Réka szerint erőteljesek a közép-európai párhuzamosságok. A taktika és az egyházpolitikai helyzet országonként és felekezetenként különbözött ugyan, de

a kommunista pártoknak mégis mindenütt ugyanaz volt a célja: kiszorítani az egyházat és a vallásos világképet a mindennapok világából. A kötet mindezt a folyamatot magyar szempontból mutatja be.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke elmondta: a jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó pert az addigra már leeresztett vasfüggöny mindkét oldalán figyelemmel követték. A kommunisták ezért kiváló alkalmat láttak arra, hogy a klerikális reakcióról a világ elé tárják a maguk mesternarratíváját.

Nemcsak az egyházat akarták besározni, de azok képviselőit is. A Nyugat ekkor szembesült azzal, hogy a kommunista egyházüldözés minden eszközt képes bevetni.

Molnár Antal hangsúlyozta: Mindszenty bíborost nemcsak a kommunisták, de a nyilasok is üldözték, lévén hogy határozottan és kompromisszum nélkül utasította el a diktatúrákat, s az egyházellenes erőket. A kötet egyik legfontosabb tanulságának nevezte, hogy noha a közép-európai főpásztorok különböző habitusúak voltak, mégis valamennyiüknek azonos lett a sorsa.

A teljes cikk és az M1 műsorának a témával foglalkozó részlete ITT érhető el.

Borítókép: Mindszenty József bíboros (Fotó: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.