Szentendre, képeslapváros

Dumtsa Jenő nem csak az első polgármestere volt Szentendrének, de ő maga volt az egyik legelső magyarországi képeslapgyűjtő is.

Balázs D. Attila
2022. 02. 27. 11:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög-cincár származású Dumtsa Jenő – akiről a képen látható utca ma is el van nevezve – nem csak az első polgármestere volt Szentendrének, de ő maga volt az egyik legelső magyarországi képeslapgyűjtő is. A Képeslaplexikon úgy tartja, hogy 20 ezer darabos (!) városképes gyűjteménye az 1960-as évek vége felé szóródott szét, de hogy ennek mi volt az oka, arról Ürmös Lóránt Üdvözlet Szentendréről! című régi képeslapos helytörténeti albuma sem tud.

Hogy a Dumtsa-gyűjtemény felbomlása valóban megtörtént, azt magam is igazolhatom, hiszen korábban a saját kollekciómban is megfordult egy dél-tiroli lap, amelyet „Herrn Eugen Dumtsa"-nak címeztek Szentendrére 1908-ban. Ezt a külföldi példányt is egy „sporttárs” küldhette, mert bizony a képes levelezőlapok gyűjtését a század elején sportnak tekintették nők, férfiak egyaránt. Sőt, külön szeánsz, visszautasíthatatlan ajánlat volt megtekinteni egy vendégségben a nagy becsben tartott családi lapgyűjteményt.

Mindemellett Dumtsa lehetett aki kitalálta a Postcrossing ősét, ami ma egy nemzetközi képeslapküldő rendszer, mely lehetővé teszi, hogy a világ különböző részein élő tagok lapokat kapjanak egymástól. (Még hogy nem él a képeslapküldés a 21. században!). A jeles városvezető ugyanis maga is bemutatkozó lapokat küldött nagyobb városok polgármestereinek szerte az országba és a világba, s hasonló küldeményeket kért cserébe. Ezzel együtt a nagyvilág számos pontján megtudták, hogy hol is van egyáltalán Magyarország, és ez a csodás kis Duna-parti ékszerdoboz, Szentendre.

Az Időutazás a magyar múltba 69. részében hova máshová utazhatnánk, mint a régi magyar Kárpátaljára.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: Szentendre, Dumtsa Jenő utca. Hangya Szövetkezet kiadása, 1918. (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.