időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo
IDŐUTAZÁS A MAGYAR MÚLTBA

Tisztelgés a Civitas Fortissima előtt

Balázs D. Attila
2022.02.02. 08:00 2022.02.02. 14:46
Tisztelgés a Civitas Fortissima előtt

Alig tizennyolc évvel a cseh invázió előtt kerekedett fel ez a képeslap Szabó Lőrinc „tündérvárosából”. Régi fotográfiánkon még szinte tapintható a palóc békeidő, hiszen sehol nem volt még Csehszlovákia, a semmiből jött agresszor állam. Olyan távol volt, hogy ha akkoriban kiejtett volna valaki egy effajta szót a „Főutczán”, azt hitték volna a balassagyarmatiak, hogy az illető tüsszentett egyet, s egy határozott, ízes Jó egészséget! kívántak volna neki.

Pedig 1919-ben a képen látható Magyar Király Szálloda épülete előtt is megjelentek a cseh megszállók, akik január 15-én önhatalmúlag átlépték a demarkációs vonalként szolgáló Ipoly folyócskát. Nógrád vármegye székhelye viszont nem adta magát egykönnyen, a lakosság fegyvert fogott, és örök például a jövőnek, néhány napra rá kiverte az ellenséget. Időutazó sorozatunk ezért tiszteleg most e szépséges képeslappal a Civitas Fortissima, vagyis a Legbátrabb Város és polgárai előtt.

Az Időutazás a magyar múltba 62. részében a Kazán-szorosba röpít el bennünket egy 114 esztendős óriásképeslap.

A sorozat további epizódjait ITT tekinthetik meg.

Borítókép: 1901-ben postázott képeslap „Balassa-Gyarmatról.” Főutczai részlet babakocsit toló asszonnyal (Fotó: Balázs D. Attila gyűjteménye)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.