Újabb fényes tűzgömb robbant fel Magyarország felett

2022. február 14-én, helyi idő szerint este 20 óra 38 perckor rendkívül fényes tűzgömböt örökített meg a Magyar Meteoritikai Társaság győri éggömbfigyelő kamerája.

Forrás: Origo.hu2022. 02. 15. 13:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fényes tűzgömböt detektált a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera-hálózat győri, AMS90 jelű allsky7 teljeségbolt-kamerája. A rendkívül látványos égi jelenséget helyi idő szerint este 20.38-kor rögzítette a kamera – áll a Magyar Meteoritikai Társaság honlapján közzétette hírben. A 3,5 másodpercig látható jelenség igen gyorsan mozgott, a Kos csillagkép (Aries) legfényesebb csillaga, vagyis az alfa Ari Hamal nevű csillagától kiindulva haladt a Cet (Cetus) csillagkép irányába – írja az Origó.

Fotó: Magyar Meteoritikai Társaság

Az MMT szakemberei szerint a látszó irány és magasság alapján, amikor a bolida felvillant, Szlovákia, illetve Ausztria felett lehetett.

A tűzgömb felvillanását a Balatontól keletre a zárt felhőzet miatt nem lehetett látni, viszont az ország nyugati határvidékén szépen látszott a fényes égi jelenség.

 A bolida kettő nagyobbat és egy kisebbet robbant, mielőtt kihunyt.

Egy Zala megyei szemtanú hanghatásról is említést tett, ami valószínűsíthetően az felrobbanó égitesttől származott.

Egy hónapja is felvillant egy fényes tűzgömb a Dunántúl felett

A csillagászok azt a meteort nevezik tűzgömbnek, amelynek a látszó fényessége eléri vagy meghaladja a –5 magnitúdóértéket, vagyis a Vénusz fényességét. Nagy átlagban minden ezredik meteor számít tűzgömbnek, de a nagyobb meteorrajok idején, például a Perseidák vagy Geminidák hullásakor ennél gyakrabban is feltűnhetnek tűzgömbök.

A tűzgömb kialakulásához legalább egy centiméter vagy annál nagyobb átmérőjű meteoroid légkörbe lépése szükséges.

Fotó: MTI/EPA/NASA/Bill Ingals

A csillagászok úgy vélik, hogy a legtöbb tűzgömb kisbolygó-eredetű anyagmaradvány.

A hanghatás csak percekkel később hallható a földről. Éves átlagban ötezer bolidát észlelnek a Földön, ezek közül mintegy tucatnyi darabjai érik el a felszínt. Utoljára 2022. január 13-án észleltek a mostanihoz hasonló fényességű tűzgömböt Magyarország felett.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: A NASA által közreadott kép a Perseidák meteorrajról a Tejút közelében (Fotó: MTI/EPA/NASA/Bill Ingals)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.