időjárás 21°C Ulrik 2022. július 4.
logo

A tengeri csigák mérge lehet a jövő fájdalomcsillapítója?

Forrás: Hirado.hu
2022.04.03. 12:00 2022.04.03. 14:53
A tengeri csigák mérge lehet a jövő fájdalomcsillapítója?

A csiga méreganyagának összetétele komoly potenciált jelenthet az orvostudomány számára – olvasható a Hirado.hu cikkében.

A kúpcsigák ragadozó tengeri állatok, amelyek világszerte megtalálhatók a trópusi vizekben, főleg ott ahol az Indiai- és a Csendes-óceán találkozik. Bár ezek a csigák gyönyörű kagylókkal díszített lenyűgöző állatok, egyben az óceánok leghalálosabb lényei.

Amint nevük is mutatja, csigaházuk kúp alakú, mérete és színezete fajtól függően igen változó. A legnagyobb faj 23 centiméter hosszú. A nagyobb fajok mérge az emberre nézve halálos, mégis a természet csodája. A csiga méreganyagának összetétele komoly potenciált jelent az orvostudomány számára.

Az állat támadáskor a hosszú, rugalmas, hegyes végű reszelőnyelvét használja, melyen méregtüskék találhatók. Nyelvük gyorsan és célirányosan lövell ki a méreganyaggal együtt, amellyel az idegrendszer egyes részeit blokkolva megbénítják áldozatukat. 

A méreg több száz különféle mérgező peptidből áll, amely az úgynevezett konotoxinok keveréke. A kúpcsiga zsákmányszerzésre és védekezésre is használja a mérget, melynek több összetevőjéről is kiderült a kutatások során, hogy kiváló fájdalomcsillapító. A méreg módosított változatai valószínűleg felhasználhatók az emberek fájdalomreceptorainak blokkolására.

A Glasgow-i Egyetem kutatása alapján az így kifejlesztett fájdalomcsillapítás hatékonyabb lehet, és kevésbé okozhat függőséget, mint a jelenlegi lehetőségek.

Andrew Jamieson, a projekt vezetője elmondta, hogy a kúpcsiga által termelt konotoxinok ígéretesnek bizonyultak az orvostudományban – olvasható a Daily Mail cikkében.

A projektvezető hozzátette: az Egyesült Királyság vezető kutatói azon dolgoznak, hogy megvizsgálják, hogyan hat az állat mérge az emberi izomzatra, majd alaposan tanulmányozzák a tengeri csiga mérgének hatását. Ennek alapján kifejleszthető egy új és hatékonyabb fájdalomcsillapító.

Ez egy izgalmas projekt, alig várjuk, hogy elkezdhessük – mondta Andrew Jamieson.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.