Földönkívüli került elő a Norvég-tengerből?

Nem éppen, „csak” egy rendkívül ritka és ijesztő élőlény.

Forrás: Origo.hu2022. 06. 23. 8:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A döbbenettől csaknem hanyatt esett a 19 éves Oscar Lundhall, amikor az észak-norvégiai Andoya-sziget közelében feltekerte a mélybe eresztett horgait. A fiatalember a Nordic Sea Angling szervezésében vett részt egy nyílt vízi horgásztúrán az Andoya-sziget partjaitól nagyjából öt kilométer távolságra, a Norvég-tengeren – számolt be az Origó.

A felcsalizott horgokat igen nagy mélységbe eresztették le, abban a reményben, hogy sikerül kifogniuk néhány különösen értékes óriás laposhalat. Rövid időn belül Lundhall damilja erőteljesen megfeszült.

„Négy horgom volt egy zsinóron, és valami nagyon nagyot éreztem a végén. Mivel a horgok 800 méter mélyre voltak leeresztve, körülbelül 30 percbe telt, amíg feltekertem. Igen izgatott voltam, mert két horgon két óriás laposhal vergődött, de aztán valami váratlan dolog bukkant fel a harmadik horgon. Hihetetlen volt; mivel ehhez hasonlót még soha nem láttam.”

Nagyon furcsának, szinte dinoszaurusznak tűnt a horogra akadt lény. Fogalmam sem volt, mi az, de a munkatársam sem tudta

– emlékezik vissza a döbbenetes zsákmányra Oscar Lundhall.

Fotó: Wikimedia Commons/Nancy Heise

Azt is elmondta, hogy a groteszk kinézetű kreatúrát a kifogott laposhalakkal együtt hazavitte, és serpenyőbe rakta.

Szörnyű megjelenése ellenére hihetetlenül kiváló volt az íze

– jegyezte meg. „Hasonló a tőkehaléhoz, de annál sokkal jobb."

Amit Oscar Lundhall kifogott – egy kimérát, vagy más néven tengeri macskát – a tengerbiológusokon kívül nem sokan ismerik. Ezek a porcos halfélék az ember számára elérhetetlen nagy mélységek lakói.

A Lundhall horgára akadt kiméra, vagy közönséges tengeri macska (Chimaera monstrosa) első ránézésre bármennyire is furcsának tűnik, de a cápák közeli rokona – ismerteti az Origó írása.

A tengeri macskák a nagy mélységek lakói, a fényben szegény – az emberi szem számára gyakorlatilag már teljesen sötét – szürkületi, vagy bathiális zóna élőlényei, amelyeknek a 200 és 1000 méter közötti mélységtartomány a valódi hazája.

Fotó: Wikimedia Commons

A közönséges tengeri macska az észak-atlanti régió mélyvizeiben él, elterjedési területe Izland és Norvégia térsége, de délen egészen Marokkóig előfordulhat, és a Földközi-tengerben is honos fajnak számít. Legfeljebb másfél méterre nő meg, és ragadozó életmódot folytat, a zsákmányát fenéklakó gerinctelenek alkotják.

Lassú mozgású, többnyire magányosan, ritkábban pedig kisebb rajokban fordul elő. A cápákhoz hasonlóan nincs kopoltyúfedele, viszont a modern cápákra jellemző öt kopoltyúréssel szemben a tengeri macskák csupán egyetlen kopoltyúnyílással rendelkeznek. Életmódjáról nem sokat tudnak a tengerbiológusok. A tengeri macskák egyes cápafajokhoz hasonlóan tojásokat raknak, és az ebből kikelő kis ivadékok pont úgy néznek ki már, mint a felnőtt állatok.

Az eredeti, teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Oscar Lundhall a tengeri macskával (Fotó: Nordic Sea Angling/Oscar Lundhall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.