Mint kiderült, a növényeket sem vetik meg a cetcápák

A cetcápák növényekkel is táplálkoznak – állapították meg ausztrál kutatók, akik szerint ez faj a világ legnagyobb mindenevője.

2022. 07. 26. 10:26
Bantul, 2012. augusztus 4. Két indonéz férfi próbál meg kötéllel partra vontatni egy kimúlt, 9 méter hosszú cetcápát (Rhincodon typus) az indonéziai Bantul Parang Kusumo tengerparti strandján 2012. augusztus 4-én. A cetcápa, vagy más néven bálnacápa a legnagyobb jelenleg élõ halfaj, amely mérete ellenére mégsem ragadozó, a sekély vizekben planktonnal, krillel és kishalakkal táplálkozik. Állatvédõk szerint a tengeri emlõs élelem után kutatva vetõdhetett partra. (MTI/EPA/Bimo Satrio) Fotó: BIMO SATRIO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS), ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) és az Aucklandi Egyetem kutatócsoportja egy közelmúltban publikált tanulmányban számolt be arról, hogy kutatásuk szerint a cetcápák vagy más néven bálnacápák étrendjének egy részét növények alkotják.

A kutatók az Ausztrália nyugati partjainál található Ningaloo-zátonynál vettek biopsziamintákat a cetcápákból, emellett a zátony lehetséges táplálékforrásainak mintáit elemezték, az apró planktontól a hínárokig. Ezután összehasonlították a planktonban és a növényi anyagokban található aminosavakat és zsírsavakat a cetcápákból vett mintákkal.

Megállapították, hogy a cápaszövetek nyomokban szargasszumot (barnamoszatot) tartalmaztak. A felfedezés alapján a kutatók szerint a cetcápák, amelyek akár 18 méter hosszúságúra is megnőnek, a világ legnagyobb ismert mindenevő fajának nevezhetők.

Úgy gondoljuk, hogy az evolúció során a cetcápák képesek lettek arra, hogy megemésszenek valamennyit az algákból, amelyek az emésztőrendszerükbe jutnak

– magyarázta Mark Meekan, az AIMS halbiológusa.

– Tehát az elképzelés, hogy a cetcápák csak azért jönnek Ningaloo-ba, hogy ezekből a kis krillekből lakmározzanak, csak a történet egyik fele. Valójában elég sok algát is esznek – tette hozzá.

Borítókép: Két indonéz férfi próbál meg kötéllel partra vontatni egy kimúlt, 9 méter hosszú cetcápát (Rhincodon typus) az indonéziai Bantul Parang Kusumo tengerparti strandján 2012. augusztus 4-én. (Fotó: MTI/EPA/Bimo Satrio)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.