A Pentagon után a NASA is beszáll az ufókutatásba

A NASA új független tanulmányt indít az azonosítatlan légi jelenségekről, vagyis az ufókról. Tudósokból és szakértőkből álló csoport hétfőn új vizsgálatba kezdett az azonosítatlan légi jelenségekkel (UAP), korábban ufókkal kapcsolatban – jelentette be a NASA. A kilenc hónapos tanulmány „lefekteti az alapot a NASA és más szervezetek UAP-jainak természetéről szóló jövőbeli tanulmányokhoz” – közölte az űrügynökség. A jelentés várhatóan 2023 közepén jelenik meg nyilvánosan.

Forrás: Cbsnews.com2022. 10. 28. 14:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ilyen jelenségeket eddig ufó, azaz azonosítatlan repülő objektum (unidenti­fied flying object) névvel illették, manapság a jobban hangzó UAP, azaz azonosítatlan légköri jelenségről (unidentified aerial phenomena) beszélnek. A megnevezés változott, de a talány maradt. Scott Kelly volt űrhajós mellett – összesen 520 napot töltött az űrben – 15 másik tudós és szakértő kapcsolódott be a feltáró munkába, akik az adatfeldolgozásban, a fizikában, az asztrofizikában, a csillagászatban, az oceanográfiában és számos más tudományterületen jártasak. A NASA már júniusban bejelentette, hogy a csapatot David Spergel, a Simons Alapítvány elnöke vezeti. – A csoport fogja meghatározni, hogy a kormányzati szervek által gyűjtött adatok, a kereskedelmi adatok és más forrásokból származó információk hogyan elemezhetők, hogy fény derüljön az UAP-ok mibenlétére – olvasható az ügynökség anyagában.

Illusztráció (Forrás: Pexels)
Illusztráció. Forrás: Pexels

Mit tudhatunk a NASA ufókutatásáról?

A NASA megjegyezte, hogy az adathalmazhoz való szabad hozzáférés nélkül szinte lehetetlen bármilyen megfigyelést ellenőrizni vagy megmagyarázni. A jelentést várhatóan 2023 közepén teszik közzé. – Az ismeretlen felfedezése az űrben és a légkörben, ezért vagyunk mi a NASA-nál – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA Tudományos Missziói Igazgatóságának munkatársa. Az azonosítatlan légi jelenségekkel kapcsolatos adatok megértése kritikus fontosságú ahhoz, hogy tudományos következtetéseket vonhassunk le a körülöttünk zajló eseményekről. Az adatokkal a tudósok megmagyarázhatják, ami első látásra megmagyarázhatatlannak tűnik.

Ez a munka elkülönül a védelmi minisztériumban folyó kutatástól, ahol évek óta vizsgálják a pilóták által jelentett UAP-incidenseket, de a NASA júniusban megjegyezte, hogy az űrügynökség 

széles körben koordinált a kormányon belül arról, hogyan alkalmazzák a tudomány eszközeit azért, hogy fényt derítenek az azonosítatlan légi jelenségek természetére és eredetére.

A Pentagon-jelentése az ufókutatással kapcsolatban

Az elmúlt években robbanásszerűen nőtt az UAP-okkal való találkozások száma, mivel a hadsereg arra ösztönözte a pilótákat, hogy dokumentálják tapasztalataikat, esetleges nemzetbiztonsági fenyegetésekre hivatkozva. A nyilvánosságra hozott incidensek jellemzően furcsa objektumokról szólnak, amelyek nagy sebességgel robognak hatalmas távolságra, nyilvánvaló meghajtórendszer nélkül. A tavaly kiadott jelentése nem talált arra utaló bizonyítékot, hogy az objektumok külföldi ellenféltől származtak, vagy földönkívüli természetűek voltak, de legtöbb jelenséget nem tudták megmagyarázni. A Pentagon tisztviselői idén májusban a képviselőház albizottsága előtt – ebben a témában ötven éve az első ilyen nyilvános meghallgatás volt – azt mondták, hogy a bejelentett találkozások száma közel húsz év alatt körülbelül 400-ra nőtt, és tizenegy esetben az objektumok és a katonai repülőgépek igen közel kerültek egymáshoz.

A tavaly június végén közzétett Pentagon-jelentésben is az állt, hogy nincs hihető magyarázat az amerikai pilóták által látott több tucat azonosítatlan repülő objektumra.

 Ugyanakkor például azt elismerték, hogy valódiak azok a felvételek, melyeket 2019-ben készítettek az amerikai haditengerészet tagjai egy repülő tárgyról – ismerte el 2021 tavaszán a Pentagon a CNN-nek. Azt a valamit a haditengerészet „fémes léghajóként”, illetve „mogyorószerű objektumként” jellemezte. A Pentagon 2020 áprilisában is közzétett három – 2004-ben és 2015-ben készült – videót, melyeken azonosítatlan repülő objektumok láthatók. Az ezekhez hasonló esetek miatt 2020 augusztusában a kongresszus arra kötelezte a védelmi minisztériumot, hogy minden információt tegyen közzé.

Sok UAP-ra nincs magyarázat

A tavaly ismertetett esetek közül 143-ra nem volt magyarázat. Egyesek lehetnek egy másik nemzet, például Kína vagy Oroszország csúcstechnológiájú eszközei, mások magyarázhatók lennének természetes légköri jelenségekkel, például nagy méretű jégkristályokkal, amelyeket az érzékeny radarrendszerek észleltek. A jelentés azt is sugallta, hogy amit a katonák láttak, az más amerikai szervezetek által kifejlesztett, csúcstechnológiát képviselő, szupertitkos eszköz is lehet. Csupán egyetlen esetre találtak észszerű magyarázatot: az „nagy valószínűséggel” egy leeresztő ballon lehetett.

Az észlelők tizennyolc olyan eseményről számoltak be, amelyekben az UAP valamiféle „szokatlan mozgást vagy repülést” mutatott. 

További tizenegy esetben hadgyakorlatok alkalmával a vadászpilóták kis híján összeütköztek az azonosítatlan tárgyakkal. Néhány UAP úgy tűnt, hogy áll, majd megindul a légáramlással szemben, hirtelen manőverezik vagy meglepően nagy sebességgel halad, észrevehető hajtómű nélkül.

Az Nbcnews.com tavaly arra hívta fel a figyelmet, hogy a „szokatlan” jelenségekről általában több egymástól független forrás is beszámolt, nem zárható ki az sem, hogy ezek az események észlelési hibák vagy hamisítások. Lehetnek szenzorhibák, de az is elképzelhető, hogy a megfigyelők félreértették a látottakat. Ezért van szükség a most munkához látó szakértői csapatra.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.