Arany-élmények a Pancho Arénában

Az immár második alkalommal megrendezett országos lefedettségű Arany Kupa záró eseményén 18 csapat közel 200 ifjú futballistája lépett pályára, az idei kiírás győztese pedig Tiszabő lett.

Magyar Nemzet
2022. 10. 30. 19:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Hátrányos Helyzetű Falvak és Községek Fejlődéséért Egyesület és az MTK Budapest közös, az egész országot lefedő programsorozata a legszegényebb településeken élők gyerekeknek kínál programot, kihívást és új, korábban még nem tapasztalt élményt.

A Felzárkózó települések programban szereplő falvakat felölelő regionális selejtezők az év során három helyszínen – Kozármisleny, debreceni Nagyerdei Stadion, MTK Budapest – zajlottak. Ezeken a tornákon 44 falu csapata, összesen több mint félezer gyerek lépett pályára, a felcsúti döntőbe végül 18 csapat kvalifikálta magát.

Talán ilyen jól még sosem jött az óra-visszaállítás, az Arany Kupa döntőjére igyekvő csapatok ugyanis már kora hajnalban útra keltek, hiszen érkezett csapat Nógrádból, Borsodból, Nyírségből, Dél-Dunántúlról, Zalából és Zemplénből is – és nekik a reggeli plusz egy óra most igazán jól jött.

Nyugodtan aludni persze nem biztos, hogy tudtak a játékosok, hiszen hetek-hónapok óta készültek erre a napra, az Arany Kupa döntőjére. A leszakadó településeken a sport nem csupán hobbi, a labdarúgás valójában esély egy teljesebb életre, hiszen, aki megtanul csapatban gondolkodni, szabályok szerint játszani, felelősséget vállalni, az otthon, az iskolában és a későbbi életében is tudja ezeket a tapasztalatokat hasznosítani.

A sport ezenkívül „kinyitja a világot”, a közösen átélt élmények új távlatokat, élményeket adnak a gyerekeknek. A felzárkózó településeken élő fiatalok vágyai mások, mint szerencsésebb körülmények között felnövő kortársaiké: egy saját cipő, amit meccs után nem kell visszaadni; találkozni más csapatokkal; eljutni a szomszéd városba csapatbusszal; megnézni egy igazi, lelátós stadiont – és mindez most megvalósult. Sőt nemcsak megnézhették, hanem játszhattak is benne.

A világ legszebb stadionjai közé választott felcsúti Pancho Arénában és edzőpályáján ennek megfelelően komoly meccsek zajlottak már az első csoportmeccsektől fogva. A színvonal, az akarat és elszántság illett a profi környezetbe, sőt jó néhány olyan megoldás is született a nap során a pályákon, amelyek bármely edzésen, meccsen tetszést arattak volna az edzők között.

A két elődöntő és a döntő pedig igazi kupahangulatot hozott, a szoros (Tiszabő–Gyulaj 1-0, Ipolytölgyes–Karancsság 2-1) elődöntők után Tiszabő és Ipolytölgyes játszotta az utolsó meccset, amely elhozta a torna legsportszerűbb jelenetét: a csere nélküli ipolytölgyesi csapat sérülés miatt megfogyatkozott, a tiszabőiek pedig azonnal levittek egy játékost, hogy egyenlő létszámban legyenek a pályán. A fair play díj pedig kifizetődött, az utolsó két percben szerzett két góllal a tiszabői együttes fordított, és megnyerte az Arany Kupát.

A kupákat és különdíjakat Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke; Kiss Dávid, a Jelenlét programok szakmai vezetője; Maka István, a felzárkózó települések sportszakterületi vezetője; valamint a Magyar Labdarúgó-szövetség képviseletében Dunai Antal olimpiai bajnok, illetve Pintér Ádám, az MTK nagykövete adta át.

Győztes természetesen csak egy lehetett, de túlzás nélkül állítható, hogy a pályára lépők mindegyike igazi nyertesként utazhatott haza.

Az Arany Kupa végeredménye: 1. Tiszabő 2. Ipolytölgyes 3. Karancsság, Gyulaj. Legjobb játékos (fiú): Szatmári István (Gyulaj), Legjobb játékos (lány): Bartus Csenge (Karancsság), Legjobb kapus: Mága Kálmán (Tiszabő), Gólkirály: Sági Péter (Ipolytölgyes), Különdíj: Gecse Márk (Nagyecsed), Fair play díj: Lakócsa.

Borítókép: A nemzeti színekkel megvilágított felcsúti Pancho Aréna a Németország–Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.