Sikeres volt a távoli űrkarambol

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint sikeres volt az aszteroida útját megváltoztató kísérlete: a becsapódó DART űrszonda jelentősen módosította az aszteroida keringését. Sokkal erőteljesebben az előzetesen vártnál.

2022. 10. 20. 14:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezeken a hasábokon három héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a NASA DART (Double Asteroid Redirection Test) nevű űrszondája az első bolygóvédelmi teszt részeként 22 500 kilométer/órás sebességgel nekiütközött a Földtől 11,3 millió kilométerre keringő Dimorphos aszteroidának. A DART űrszonda tavaly novemberben indult útnak Kaliforniából a 780 méter átmérőjű Didymos, valamint a körülötte keringő, 160 méteres Dimorphos felé. A 325 millió dolláros művelet célja az volt, hogy kiderítse: képesek vagyunk-e megakadályozni, hogy egy kozmikus objektum elpusztítsa a földi életet.

 

Az ütközés sikeres volt, a kozmikus karambol nyomán kráter keletkezett a Dimorphos felszínén, és törmelékzuhatag távozott az űrbe – több ezer kilométer hosszú törmelékcsíkot hagyott maga után az aszteroida –, a DART pedig megsemmisült.

 

Azonban a legfontosabb kérdésre a válasz, hogy a becsapódás megváltoztatta-e az aszteroida pályáját, csak az elmúlt napokban lett világos. A kutatók már annak is örültek volna, ha az ütközés következtében tíz perccel rövidül a Dimorphos keringési ideje a Didymos körül, de már 73 másodperces változást is sikernek tartottak volna. (Az ütközés előtt a Dimorphos 11 óra és 55 perc alatt kerülte meg a Didymost.) A tudósok megerősítették, hogy a Dimorphos pályája megváltozott a DART szonda becsapódása után. Az eredmény azt bizonyítja, hogy a koncepció – ember alkotta eszközzel eltéríteni a veszélyesen közel kerülő objektumot – működne, feltéve, hogy elég korán észlelik azt és a cél nem túl robusztus.

 

– Ez a küldetés azt mutatja, hogy a NASA felkészült a világegyetem kihívásaira. Úgy gondolom, bebizonyítottuk, hogy a bolygó komoly védelmezői vagyunk

 

– mondta Bill Nelson, az ügynökség igazgatója.

 

A legújabb adatok szerint a hűtőszekrény méretű NASA-műhold egyenesen a Dimorphosba csapódott és megsemmisült. A mérések alapján a keringési idő 11 óra 23 percre csökkent, ami 32 perces változást jelent, a Dimorphos pedig mintegy tíz méterrel került közelebb a Didymoshoz. A mérési eredmények azt mutatják, hogy a minimálisan várt 73 másodperces változással szemben a DART becsapódása több mint huszonhatszoros változással járt.

 

– Ez négyszázalékos módosulás a Dimorphos keringési periódusában

 

– kommentálta az eredményt Nancy Chabot, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott fizikai laboratóriumának munkatársa.

 


Az aszteroidák azonban sokféle alakban jelentek meg. Összetételük és formájuk is változatos.

 

– Nem szabad túl lelkesen kijelentenünk, hogy az egyik aszteroidán végzett teszt pontosan megmondja, hogyan viselkedne egy másik aszteroida hasonló helyzetben. Ezt a tesztet kiindulópontként használjuk fizikai számításainkhoz, amelyek megmondják, hogyan kell viselkedniük a különböző hatásoknak különböző helyzetekben

 

– idézte a BBC Tom Statlert, a DART programvezető szakemberét.

Négy év múlva az Európai Űrügynökség Héra-missziója a helyszínen méri a becsapódás hatását. Közelről feltérképezi a krátert, vizsgálja az aszteroida összetételét és belső szerkezetét. Adatai segítségével az aszteroidák becsapódási folyamatának numerikus modelljei finomíthatók, elősegítve a bolygóvédelem efféle technikáját, ha egyszer szükség lenne rá a Föld védelmében. Jelenleg egyébként nem ismert olyan űrszikla, ami a pályája miatt veszélyt jelenthetne a földi életre.

Borítókép: A NASA Double Asteroid Redirection Test (DART) nevű űrszondája által készített felvétel a Dimorphos kisbolygóról 2022. szeptember 26-án. (Fotó: MTI/AP/ASI/NASA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.