A november 8-i teljes holdfogyatkozás Európából részlegesen látszik majd

Sajnos hazánkból nem lesz látható a november nyolcadiki teljes holdfogyatkozás, de Észak-Amerika, a csendes-óceáni térség és a Távol-Kelet lakossága egyaránt örülhet a ritka égi jelenségnek.

2022. 11. 07. 21:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nap körüli keringése során a Föld egy év alatt többször kerül éppen a Hold és csillagunk közé. Ez a helyzet mégsem okoz minden esetben holdfogyatkozást, mivel a Hold Föld körüli pályája nem esik a Föld keringési síkjába, azzal kis szöget zár be, vagyis a Hold kevéssel ugyan, de a Föld által vetett árnyék alá vagy fölé kerül. Időről időre azonban az égitestek pontosan egy síkba esnek. Holdfogyatkozás tehát akkor következik be, amikor a Nap, a Föld és a Hold egy vonalba kerül, így a Hold a Föld árnyékába merül.

A Hold azért lesz vöröses színű teljes holdfogyatkozáskor, mert a légkörön keresztül haladó fény a fizika törvényeinek engedelmeskedve színeire bomlik, akárcsak a prizma üvegén. Fotó: Pixabay
A Hold azért lesz vöröses színű teljes holdfogyatkozáskor, mert a légkörön keresztül haladó fény a fizika törvényeinek engedelmeskedve színeire bomlik, akárcsak a prizma üvegén. Fotó: Pixabay

A teljes holdfogyatkozás során az egész Hold a Föld árnyékának legsötétebb részébe, az umbrába esik. A teljes holdfogyatkozás során mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong – olvasható a Svabhegyicsillagvizsgalo.hu-n –, hanem fénye narancsvörösre változik. Részleges holdfogyatkozásról beszélünk, ha a Hold csak részben lép be a Föld árnyékának belső részébe. Ilyenkor a Föld szürke árnyékot vet a Hold felszínének egy részére.

A Hold miért lesz vöröses színű holdfogyatkozáskor?

Ha nem esik rá a Nap fénye, miért marad a Hold végig látható? A választ a Föld légköre adja. Bár bolygónk árnyéka valóban eltakarja a Holdat, légköre megváltoztatja a fény haladásának irányát, amely így megvilágítja a Holdat. A Hold pedig azért lesz vöröses színű, mert a légkörön keresztül haladó fény a fizika törvényeinek engedelmeskedve színeire bomlik, akárcsak a prizma üvegén.

A hosszabb hullámhosszú (vörös) sugarak kevésbé szóródnak a légkörben, ezért látjuk a naplementét is narancsvörös színben. Ugyanez a hullámhosszú fény folytatja útját a Föld gázburkán át a Hold felé, hogy felszínét vörös színben láthassuk.

A nap- és holdfogyatkozásokkal kapcsolatban számos esetet jegyeztek fel az elmúlt évezredekben. A Csillagaszat.hu szakportál egy érdekes történelmi eseményt említ: Kolumbusz 1504-es holdfogyatkozását. Az amerikai földrészt felfedező Kolumbusz negyedik útja során, Jamaicán veszteglő hajói minden élelemből kifogytak, a szigeten élő bennszülöttek pedig ellenségesen viselkedtek a hódítókkal. Kolumbusz végső szorultságában kiböngészte csillagászati táblázataiból – Regiomontanus híres kalendáriumából –, hogy 1504. február 29-én teljes holdfogyatkozása lesz, amely ott a kora esti órákban látható. Összehívta a törzsfőnököket, és megfenyegette őket, hogy isten megharagszik rájuk, ha nem látják el élelemmel. „Figyeljétek a Holdat, és meglátjátok, így lesz”! A Holdat istenként tisztelő bennszülötteket rémület fogta el a fogyatkozás látványára, és könyörögtek az admirálisnak, adja vissza számukra. Amikor azután a fogyatkozás véget ért, az indiánok Kolumbusz minden kívánságát teljesítették.

 

A holdfogyatkozás megfigyeléséhez nincs szükség különleges felszerelésre, bár a távcső javítja a jelenség észlelését. Az erős városi fényektől távol eső sötét környezet biztosítja a legjobb feltételeket. Már ahol élvezhető lesz ez a jelenség.

A teljesség – a fogyatkozás azon szakasza, ahol a Hold teljes mértékben a Föld árnyékában van – ugyanis Észak- és Közép-Amerikában, valamint Ecuadorban, Kolumbiában, Venezuela és Peru nyugati részein, Ázsiában, Ausztráliában és Új-Zélandon lesz látható. Ez az élmény azonban nem adatik meg Európának, kizárólag a Spitzbergákon lakók gyönyörködhetnek benne. A Hold kedvező esetben egy és háromnegyed óráig tartózkodhat a teljes árnyékban. A félárnyékba lépéstől a kilépésig a holdfogyatkozás időtartama a hat órát is elérheti.

2019. január 21-én Európa és Afrika nagy részén, valamint Észak- és Dél-Amerikában volt látható teljes holdfogyatkozás. Legutóbb idén május 16-án, hétfő hajnalban volt teljes holdfogyatkozás, amit hazánkból is megfigyelhettünk holdnyugta előtt – részleges holdfogyatkozásként. Legközelebb 2025. szeptember hetedikén élvezhetjük a teljes holdfogyatkozást – feltéve, ha nem takarják felhők az éjszakai égboltot.

Borítókép forrása: Pixabay

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.