Már indul is az újabb kínai űrmisszió

A kínai űrkutatási hivatal (CMSA) hétfőn ismertette a következő, a kedden induló Sencsou–15-ös űrmisszió feladatait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 28. 9:00
null
Vencsang, 2022. október 31. Felbocsátják a Mengtien (Égbolt Álma) modult a Hosszú Menetelés 5B Y3 kínai hordozórakétával a dél-kínai Hainan-szigeten lévõ Vencsang ûrközpontból 2022. október 31-én. A Mengtien az épülõ kínai ûrállomás, a Tienkung (Mennyei Palota) harmadik, utolsó fõ eleme. MTI/AP/Hinhua Fotó: Hu Cse-hszüan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három űrhajós csatlakozik a Sencsou–14 legénységéhez a Föld körül mintegy 400 kilométeres magasságban keringő, Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson, hogy a hosszan tartó űrutazás hatásait vizsgálják – számolt be a CMSA.

A Sencsou–15 küldetés lezárja az űrállomás építésének utolsó műveleteit, egyben elindítja alkalmazásának és fejlesztésének első szakaszát – mondta Csi Csi-ming, a CMSA igazgatójának asszisztense egy sajtótájékoztatón.

 

A küldetés során a Sencsou–15 legénysége több mint 40 kísérletet hajt végre az űrtudományi kutatás és alkalmazás, az űrgyógyászat és az űrtechnológia területén. Űrsétákat tesz, és befejezi a Mengtien (Mennyei álmok) labormodul telepítését, továbbá ellenőrzi a modul teherzsilipjét

 

– ismertette Csi Csi-ming.

A Sencsou–15 űrhajó kedden este, helyi idő szerint 23 óra 8 perckor indul az északnyugat-kínai Csicsüan űrrepülőtérről.

Kína már több évtizede fektet be eurómilliárdokat űrprogramjába. Űrállomása építésére részben az sarkallta, hogy az Egyesült Államok nem fogadta be a kínaiakat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programba, amely az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Európa és Japán együttműködésében valósul meg.

 

Az ázsiai ország, amely 2003-ban küldte első asztronautáját az űrbe, azt tervezi, hogy 2030-ra embert küld a Holdra.

 

Az egyre sokasodó feladatokhoz tartalékos űrhajósokat toboroznak, a lehetőséget megnyitják a hongkongiak, makaóiak előtt is – közölte hétfőn a CMSA.

A hongkongi és makaói intézmények, egyetemek és főiskolák kutatói és oktatói az orvosbiológia, a gépészet, az elektronika, az anyagtudomány, a kémia és a csillagászat területéről lelkesen jelentkeztek a feladatra – hangsúlyozta Csi Csi-ming. Hozzátette, hogy a kiválasztás a két régióban zökkenőmentesen zajlik, mivel az alapképesítések szűrése már befejeződött, és a klinikai vizsgálatok is folyamatban vannak.

Borítókép: felbocsátják a Mengtien modult a Hosszú Menetelés 5B Y3 kínai hordozórakétával a dél-kínai Hainan-szigeten lévő Vencsang űrközpontból 2022. október 31-én. A Mengtien az épülő kínai űrállomás, a Tienkung harmadik, utolsó fő eleme (Fotó: MTI/AP/Hinhua)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.