Eleonóra 2024. február 21.
logo

Már indul is az újabb kínai űrmisszió

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.28. 09:00 2022.11.28. 09:37
Már indul is az újabb kínai űrmisszió

A kínai űrkutatási hivatal (CMSA) hétfőn ismertette a következő, a kedden induló Sencsou–15-ös űrmisszió feladatait.

A három űrhajós csatlakozik a Sencsou–14 legénységéhez a Föld körül mintegy 400 kilométeres magasságban keringő, Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson, hogy a hosszan tartó űrutazás hatásait vizsgálják – számolt be a CMSA.

A Sencsou–15 küldetés lezárja az űrállomás építésének utolsó műveleteit, egyben elindítja alkalmazásának és fejlesztésének első szakaszát – mondta Csi Csi-ming, a CMSA igazgatójának asszisztense egy sajtótájékoztatón.

 

A küldetés során a Sencsou–15 legénysége több mint 40 kísérletet hajt végre az űrtudományi kutatás és alkalmazás, az űrgyógyászat és az űrtechnológia területén. Űrsétákat tesz, és befejezi a Mengtien (Mennyei álmok) labormodul telepítését, továbbá ellenőrzi a modul teherzsilipjét

 

– ismertette Csi Csi-ming.

A Sencsou–15 űrhajó kedden este, helyi idő szerint 23 óra 8 perckor indul az északnyugat-kínai Csicsüan űrrepülőtérről.

Kína már több évtizede fektet be eurómilliárdokat űrprogramjába. Űrállomása építésére részben az sarkallta, hogy az Egyesült Államok nem fogadta be a kínaiakat a Nemzetközi Űrállomás (ISS) programba, amely az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada, Európa és Japán együttműködésében valósul meg.

 

Az ázsiai ország, amely 2003-ban küldte első asztronautáját az űrbe, azt tervezi, hogy 2030-ra embert küld a Holdra.

 

Az egyre sokasodó feladatokhoz tartalékos űrhajósokat toboroznak, a lehetőséget megnyitják a hongkongiak, makaóiak előtt is – közölte hétfőn a CMSA.

A hongkongi és makaói intézmények, egyetemek és főiskolák kutatói és oktatói az orvosbiológia, a gépészet, az elektronika, az anyagtudomány, a kémia és a csillagászat területéről lelkesen jelentkeztek a feladatra – hangsúlyozta Csi Csi-ming. Hozzátette, hogy a kiválasztás a két régióban zökkenőmentesen zajlik, mivel az alapképesítések szűrése már befejeződött, és a klinikai vizsgálatok is folyamatban vannak.

Borítókép: felbocsátják a Mengtien modult a Hosszú Menetelés 5B Y3 kínai hordozórakétával a dél-kínai Hainan-szigeten lévő Vencsang űrközpontból 2022. október 31-én. A Mengtien az épülő kínai űrállomás, a Tienkung harmadik, utolsó fő eleme (Fotó: MTI/AP/Hinhua)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.