Megunt kütyüink tüzet okozhatnak

A brit hatóságok szerint a háztartási szemétbe dobott újratölthető elemek évente csaknem hétszáz tüzet okoznak. A sérült lítiumion-akkumulátorok ugyanis felrobbanhatnak, ez ebből eredő tüzek évente mintegy 158 millió fontba kerülnek a tűzoltóságnak és a hulladékkezelőknek.

2022. 12. 09. 9:00
null
flat lay image of two rechargeable battery chargers powered through USB cables. Each has a stack of 4 AA rechargeable batteries with 2800 mAh capacity. Green and red light indicates charge levels.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újratölthető eszközökben – fogkefékben, játékokban, fényképezőgépekben, telefonokban, notebookokban és laptopokban – található lítiumion-akkumulátorok az elmúlt években egyre jobbak lettek. A modern telepek töltése gyorsabb, üzemidejük hosszabb, így nőtt az élettartamuk, miközben a súlyuk csökkent. A töltés tárolásáról a lítiumionok gondoskodnak, amelyek töltéskor a negatív elektródához, kisütéskor pedig a pozitív fém-oxid-elektródához vándorolnak. Az anódot és a katódot elválasztó elektrolit általában folyékony, szerves oldat. Az újratölthető lítiumion-akkumulátorok élettartama véges, a notebookhoz készített lítium­ion-akkumulátorok kapacitása háromszáz teljes töltésciklus után általában az eredeti nyolcvan százalékára csökken. Ha az akkumulátor sértetlen, biztonságos. Ám ha az elektródák közvetlenül érintkeznek egymással, az a telep kisülését okozhatja, ami – mivel az akkumulátor belsejében lévő vegyi anyagok gyúlékonyak – tűzzel járhat.

Ben Johnson, az Environmental Services Association munkatársa azt mondta a BBC Newsnak, hogy egyre többen tesznek ilyen elemeket tartalmazó eszközöket a háztartási szemétbe vagy keverik más, újrahasznosításra szánt hulladékkal. Ez súlyos problémát okoz, mert ha ezek az elemek megsérülnek, felrobbanhatnak vagy me­g­gyulladhatnak. Márpedig sérülhetnek, hiszen amikor a szemétbe, onnan pedig jobb esetben a hulladékfeldolgozó telepre kerülnek, könnyen összetörnek, összenyomódnak vagy beáznak.

Utóbbi rövidzárlatot okozhat. Ha a sérült telep közvetlen közelében gyúlékony anyagok, például műanyag vagy papír van, az tüzet okozhat.

A brit tűzoltók hulladéktüzekre szakosodott vezetője, Mark Andrews szerint a probléma egyre nagyobb, hiszen az emberek egyre több elektronikus eszközt használnak és dobnak ki. A szakember arra kéri a felhasználókat, hogy az elektromos eszközöket és az akkumulátorokat ne dobják ki az általános háztartási hulladékkal együtt. – Ezek a tüzek kihívást jelenthetnek a tűzoltóságnak és valós kockázatot jelentenek a teherautókon és hulladéktelepeken dolgozó személyzet számára – üzeni Mark Andrews, aki szerint az a legjobb, ha minden akkumulátort a helyi újrahasznosító központba vagy bármely nagyobb szupermarketbe visznek a felhasználók, hiszen ezekben modern gyűjtőedények vannak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.