időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Megunt kütyüink tüzet okozhatnak

Ötvös Zoltán
2022.12.09. 09:00
Megunt kütyüink tüzet okozhatnak

A brit hatóságok szerint a háztartási szemétbe dobott újratölthető elemek évente csaknem hétszáz tüzet okoznak. A sérült lítiumion-akkumulátorok ugyanis felrobbanhatnak, ez ebből eredő tüzek évente mintegy 158 millió fontba kerülnek a tűzoltóságnak és a hulladékkezelőknek.

Az újratölthető eszközökben – fogkefékben, játékokban, fényképezőgépekben, telefonokban, notebookokban és laptopokban – található lítiumion-akkumulátorok az elmúlt években egyre jobbak lettek. A modern telepek töltése gyorsabb, üzemidejük hosszabb, így nőtt az élettartamuk, miközben a súlyuk csökkent. A töltés tárolásáról a lítiumionok gondoskodnak, amelyek töltéskor a negatív elektródához, kisütéskor pedig a pozitív fém-oxid-elektródához vándorolnak. Az anódot és a katódot elválasztó elektrolit általában folyékony, szerves oldat. Az újratölthető lítiumion-akkumulátorok élettartama véges, a notebookhoz készített lítium­ion-akkumulátorok kapacitása háromszáz teljes töltésciklus után általában az eredeti nyolcvan százalékára csökken. Ha az akkumulátor sértetlen, biztonságos. Ám ha az elektródák közvetlenül érintkeznek egymással, az a telep kisülését okozhatja, ami – mivel az akkumulátor belsejében lévő vegyi anyagok gyúlékonyak – tűzzel járhat.

Ben Johnson, az Environmental Services Association munkatársa azt mondta a BBC Newsnak, hogy egyre többen tesznek ilyen elemeket tartalmazó eszközöket a háztartási szemétbe vagy keverik más, újrahasznosításra szánt hulladékkal. Ez súlyos problémát okoz, mert ha ezek az elemek megsérülnek, felrobbanhatnak vagy me­g­gyulladhatnak. Márpedig sérülhetnek, hiszen amikor a szemétbe, onnan pedig jobb esetben a hulladékfeldolgozó telepre kerülnek, könnyen összetörnek, összenyomódnak vagy beáznak.

Utóbbi rövidzárlatot okozhat. Ha a sérült telep közvetlen közelében gyúlékony anyagok, például műanyag vagy papír van, az tüzet okozhat.

A brit tűzoltók hulladéktüzekre szakosodott vezetője, Mark Andrews szerint a probléma egyre nagyobb, hiszen az emberek egyre több elektronikus eszközt használnak és dobnak ki. A szakember arra kéri a felhasználókat, hogy az elektromos eszközöket és az akkumulátorokat ne dobják ki az általános háztartási hulladékkal együtt. – Ezek a tüzek kihívást jelenthetnek a tűzoltóságnak és valós kockázatot jelentenek a teherautókon és hulladéktelepeken dolgozó személyzet számára – üzeni Mark Andrews, aki szerint az a legjobb, ha minden akkumulátort a helyi újrahasznosító központba vagy bármely nagyobb szupermarketbe visznek a felhasználók, hiszen ezekben modern gyűjtőedények vannak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.