Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Taurus-botrány: terrorizmussal vádolja a Nyugatot Oroszország

Több aranyat rejt a Börzsöny, mint azt eddig gondolták

Munkatársunktól
Forrás: Origo.hu
2022.12.04. 07:57 2022.12.04. 12:11
Több aranyat rejt a Börzsöny, mint azt eddig gondolták

Egy tavaly napvilágot látott, hét műhold bevonásával készített svájci georadar-kutatás szerint – ahogy az Origó megírta – az eddig becsült 13 ezer milliárd forintnyi arany és ezüst helyett ötvenezer milliárd forint értékű nemesfémet rejt a hegy gyomra. A műholdak egy 70 négyzetkilométernyi földterületet pásztáztak végig. Ez pedig potenciálisan elképesztő gazdasági lehetőségeket rejthet magában.

Az Ocenomus Gazdaságkutató Alapítvány összeállításában megdöbbentő számokat közöl a Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. adataira hivatkozva a börzsönyi aranyról. 

Nagyságrendileg ezer tonna arany és ezüst található Magyarországon belül a Börzsönyben.
A nemesfémek együttes értéke pedig akkora, hogy akár a teljes jelenlegi magyar államadósságot ki lehetne vele egyenlíteni.

Mielőtt azonban bármilyen bányászat elkezdődne, az államnak ki kell írnia arra a koncessziót, ami iránt már több nagy bányavállalat is érdeklődik. A Magyar Bányászati és Földtani szolgálat vizsgálja a koncessziós bányászati engedély kiírásának feltételeit, illetve körülményeit. Az engedélyek meghozatalában ugyanakkor fontos, hogy a természetvédelmi tájegységet a bányászati tevékenységgel ne veszélyeztessék.

Az mindenesetre biztos, hogy a börzsönyi arany lehetősége csábító lehet a jövőben. A megfelelő engedélyek kiadásáig ugyanakkor akár két-három év is eltelhet.

A Hun-Bányászat becslése alapján közel másfél évtized leforgása alatt alig egymilliárd eurós beruházással közel negyvenmilliárd eurós hasznot lehetne elérni a bányászati tevékenységgel. Arról persze korai lenne beszélni, hogy lesz-e arany- vagy ezüstbánya a Börzsönyben, az pedig végképp nem időszerű kérdés, hogy mikor indulhat meg egy esetlegesen a jövőben létesítendő ilyen telephelyen a termelés. A bányászati infrastruktúra kiépítése ugyanis rendkívül pénz- és időigényes beruházás, a kitermelés pedig általában fokozatosan, több lépcsőben futtattható fel egy adott, kívánatos és egyúttal elérhető szintre.

Az Origó.hu cikkéhez szorosan kapcsolódik a Világgazdaság oldalán megjelent összeállítás a börzsönyi arany lehetséges kitermelésével kapcsolatban, melyet a téma iránt mélyebben érdeklődő olvasóknak ajánlunk.

A teljes cikk Annyi aranyat rejthet Magyarország egyik hegysége, amennyit elképzelni sem lehet címmel olvasható az Origó.hu oldalán.

Borítókép: Kilátás az Ipolyerdő Zrt. területén található a Börzsöny Várhegy nevű magaslatán (Borítókép: MTVA/Jászai Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.