Folytatódik a természeti környezet állapotjavítása

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz keretéből 42 milliárd forint juthat erre a célra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 18:05
null
Balatonboglár, 2023. január 7. Naplemente a balatonboglári kikötõben 2023. január 7-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott százezer hektárnyi természeti környezet állapotjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat – mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén Fonyódon. Rácz András arra is kitért, hogy az 1400 embert foglalkoztató tíz magyar nemzeti parkigazgatóság több mint száz projektet hajtott végre a járvány miatt is elhúzódó, 2014–2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban.

A projektek kétharmada klasszikus élőhely-rekonstrukció volt. Az államtitkár kiemelte: Magyarország csaknem harmadán fennmaradt a természetközeli állapot, ami uniós összehasonlításban jó arány, de ezek nem összefüggő területek, így a fenntartásukhoz folyamatos beavatkozásokra, élőhely-rekonstrukciókra van szükség.

Magyarország rendkívül gazdag vizes élőhelyekben, amelyeknek fontos szerepük van a klímaváltozások hatásainak pufferelésében is

– hangsúlyozta Rácz András. Beszélt arról is, hogy a természetvédelem mintegy 15 százalékát a kezelési infrastruktúra fenntartása, fejlesztése teszi ki. Az államtitkár a nemzeti parkok harmadik legnagyobb feladatának a bemutatási tevékenységet nevezte:

A magyar ökoturizmus legnagyobb letéteményesei a nemzeti parkok, az ilyen létesítmények mintegy felét, 350-et üzemeltetve.

Ezek a helyszínek évente 1,6 millió regisztrált látogatót vonzanak, és egyre nagyobb az igény az aktív, így az ökoturizmus iránt. A legtöbb látogatót vonzó Balaton-felvidéki Nemzeti Park az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban 17 projektet hajtott végre 6,8 milliárd forint értékben.

A héten zárul a somogyi és zalai vizes élőhely-rekonstrukciókról szóló, 2017 elején kezdődött 460 millió forintos projekt, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A feladat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság legértékesebb Somogy és Zala vármegyei láp- és vizes élőhelyeinek rekonstrukciója volt.

Borítókép: Naplemente a balatonboglári kikötőben január 7-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.