időjárás 10°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

A vikingek annyira kötődtek kedvenceikhez, hogy a hajóikra is felpakolták őket

Magyar Nemzet
2023.02.02. 17:31 2023.02.02. 17:42
A vikingek annyira kötődtek kedvenceikhez, hogy a hajóikra is felpakolták őket

Lovakat, kutyákat és valószínűleg sertéseket is vittek magukkal hódító útjukra a vikingek, amelyekkel több hétig hajóztak az Északi-tengeren – derült ki egy friss kutatásból

A BBC News hívta fel a figyelmet arra: bár korábban a tudósok úgy gondolták, hogy a hódító vikingek angliai falvakból lopták az állatokat, a maradványokból azonban kiderült, már együtt mentek oda. 

A kutatók szerint a viking vezetők annyira szerették és ragaszkodtak állataikhoz, hogy az utazásaikra is magukkal vitték őket. Azt, hogy az állatok Skandináviából érkeztek, a csontok elemzéséből állapították meg. 

Az egyetem munkatársai meghatónak találták és úgy fogalmaztak, hogy korábban alábecsülték azt, hogy mennyire fontosak voltak az állatok a vikingek életében. 

Excavation results in Oldenburg
Az állatok csontjaiból derítették ki, hogy együtt érkeztek a vikingekkel Angliába. Illusztráció. Fotó: Europress/AFP/Frank Molter

A Durham Egyetem és a brüsszeli Vrije Egyetem doktori kutatója, Tesi Löffelmann a IX. századból származó csontokat vizsgált meg: a sírokban együtt eltemetett, elhamvasztott állati és emberi maradványokat találtak. Az állatoknak különleges szerepük lehetett, erre utal, hogy együtt hamvasztották el őket az emberekkel – magyarázta a kutató. 

Arról is beszélt, hogy inkább tartották őket kedvtelésből a vikingek, mint pusztán gazdasági célokból.

Az egyetem kutatója érdekességként említette, hogy akkoriban még kisebbek voltak a lovak, ami fontos szempont lehetett a hajón. Az ásatások társigazgatója pedig arról beszélt, hogy a feltáráson talált maradványok szolgáltatják az első tudományos bizonyítékot arra, hogy a viking harcosok lovakat szállítottak Angliába. 

Az északi mitológia és a XIII. századi sagák szintén megerősítik, hogy az állatok fontos szerepet töltöttek be a vikingek életében. Az ásatáson sertéscsontot is találtak, de a kutatók szerint az nem élő állatból származhatott, hanem inkább egy játékból, esetleg valamilyen jelkép lehetett, amelyet Skandináviából hoztak magukkal – ismertette az MTI. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.