Ha nem akarunk függők lenni, a képernyőt cseréljük könyvekre!

Az internet, a közösségi média és a digitalizáció volt a témája Áder János volt államfő Kék bolygó című podcastja hétfőn megjelent adásának. A beszélgetőtársak a függőség kialakulása ellen azt javasolták, hogy ötéves kor alatt ne adjunk „kütyüt” a gyerek kezébe, ne töltsünk hat óránál többet képernyő előtt, és a könyvolvasás is maradjon életünk része.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 06. 11:26
ÁDER János
Budapest, 2022. december 7. Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke fenntarthatósági témájú elõadást tart a budapesti Szent Margit Gimnázium diákjai részére 2022. december 7-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnépszerűbb videómegosztón is elérhető műsor vendége Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar jövőfesztivál alapítója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke volt, akinek Nonkonform című könyve adta a beszélgetés alapját.

Böszörményi-Nagy Gergely ellentétben a „technooptimistákkal” – akik a technológiai fejlődésben szükségszerűen kedvező folyamatot látnak – szkeptikus álláspontot foglal el azzal kapcsolatban, hogy a mostani digitális technológiák életünkre gyakorolt hatása kizárólag pozitív lenne.

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány elnöke megjegyezte: az internet megjelenésével egyfajta hurráoptimista hangulat uralkodott a technológiával összefüggésben, amely egyben komoly információrobbanást is hozott.

 

Erősen kérdéses, hogy az emberi agy képes-e befogadni ennyi információt

 

– reflektált erre Böszörményi-Nagy Gergely.

Sokan feltették már a kérdést, hogy a technológia szolgál-e minket, vagy mi szolgáljuk a technológiát – jegyezte meg, hozzátéve: egyfajta digitális szolgaság az, amikor önkéntelenül pörgetjük a hírfolyamot.

 

Áder János szerint mindenkinek fel kellene mérnie, mennyi időt tölt a képernyő előtt, és mennyi ebből a hasznos tevékenység.

 

A korábbi köztársasági elnök a Nonkonform című könyvből idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitális olvasás a papíralapúhoz képest jelentősen „roncsolja” a figyelem képességét.

A digitális világ drámai hatást váltott ki a 2000-es évek után születetteknél – mondta Böszörményi-Nagy Gergely.

Kitért arra, hogy gyakran nem tesznek különbséget az interneten egy értékteremtő tudós és egy TikTok-sztár elérése, népszerűsége között.

 

Sok esetben a „trash” tartalom lesz populáris, míg elitistának tartják az oktatási célúakat.

 

Központi szabályozási megoldás Böszörményi-Nagy Gergely szerint nem létezik, azt az otthoni szokások körül kell keresni, valamint a természetben töltött idő és egyéb analóg elfoglaltságok, mint például a társasjátékok is segítenek frissen tartani a tudatot és az érzékszerveket.

Egy héttel ezelőtt a volt köztársasági elnök a 23 éve, 2000. január 30-án egy romániai aranybányánál történt gátszakadás apropóján beszélt a környezetszennyezésről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A tározót mindössze egy évvel korábban adták át, tehát súlyos tervezési, engedélyezési és működtetési hibáknak is állniuk kellett a háttérben a rendkívüli időjáráson túl.

Bár a 2000-ben történt tiszai cianidszennyezés után tíz évvel az Európai Parlament több mint 90 százalékos többséggel elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében be kell tiltani a kontinensen a cianidos bányászati technológiát, az Európai Bizottság nem tett eleget a felszólításnak, így még mindig használható a módszer, amely a legolcsóbb, de egyben a leginkább környezetpusztító – hangsúlyozta Áder János a műsorban.

Borítókép: Áder János (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.