Most jön az igazi tél, péntek este támad a hidegfront

Ha hinni lehet Punxsutawney Philnek, a nyugat-pennsylvaniai mormotának, még hat hétig tarthat a tél.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, MET2023. 02. 02. 17:47
null
Punxsutawney, 2023. február 2. Punxsutawneyi Philt, a pennsylvaniai kisváros idõjós mormotáját fogja A. J. Dereume, a helyi mormotaklub tagja az éves idõjóslás alkalmával Puxsutawney-ban 2023. február 2-án. A kilenc év kihagyással 1887 óta tartó hagyomány szerint, ha a mindenkori Phil február 2-án meglátja árnyékát, az azt jelenti, hogy még hat hétig tart a tél a térségben. Ezúttal sütött a nap, ezért a hagyományõrzõ társaság kihirdette: további másfél hónap téli idõjárásra számíthatnak a környékbeliek. MTI/AP/Barry Reeger Fotó: Barry Reeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medence időjárását a következő időszakban melegfront, péntek késő estétől hidegfront határozza meg – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Az erős magassági áramlás hatására gyors felhőátvonulások várhatók. Délnyugaton és északkeleten tartósabban felhős maradhat az ég. Elszórtan előfordulhat záporos csapadék. Csütörtökön este nyugat felől megnövekszik a felhőzet és beborul az ég.

Péntek reggel keleten némi napsütésre van kilátás. A csapadékzóna kelet felé terjeszkedik, nyugat felől egyre inkább eső, havas eső lesz a jellemző. Keleten, északkeleten hosszabb ideig is havazhat. A nyugatias szelet nagy területen kísérik erős, helyenként viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 2 Celsius-fok között alakul. A szélvédett, tartósan derült részeken ennél hidegebb, akár mínusz 7 Celsius-fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 7 Celsius-fok között valószínű.

 

Napközben is lehetnek mínuszok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzése szerint szombaton napközben északnyugat felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet. Felhőátvonulásokra számíthatunk, általában többórás napsütéssel. Szünetekkel, de délelőttig még többfelé várható csapadék, eső, havas eső, északkeleten hó is, majd másutt is egyre inkább havazás váltja az esőt.

Délután már csak helyenként lehet hózápor, néhol havas eső, zápor. Az északi, északnyugati szelet erős, nagy területen viharos lökések kísérik. Hajnalban mínusz 3 és plusz 4, kora délután mínusz 1 és plusz 6 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. Északkeleten lesz hidegebb, délnyugaton enyhébb idő.

Vasárnap az ország nagy részén gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég. Nyugaton lehetnek időnként erősebben felhős területek. Számottevő csapadék nem valószínű, inkább csak a nyugati határ közelében fordulhat elő helyenként kisebb havazás, hózápor, illetve a Duna–Tisza-közén alakul ki egy-egy hózápor. Az északi szél élénk, néhol erős lesz, majd estére mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban általában mínusz 1 és mínusz 8 Celsius-fok között alakul, de a szélvédett fagyzugokban hidegebb is lehet. Kora délután többnyire mínusz 3 és plusz 3 Celsius-fok közötti értéket lehet majd mérni.

 

Előttünk áll a tél leghidegebb szakasza

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzéséből. A januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás, amely tartósan enyhe és esős időt okozott, az elmúlt egy hétben északnyugatira fordult, csökkent a csapadék mennyisége és átlag körül alakult a hőmérséklet.

A leghidegebb reggel hétfőre alakult ki, amikor mínusz 1 és mínusz 9 Celsius-fok közé hűlt le a levegő. Az elmúlt harminc nap átlaghőmérséklete 3–6 Celsius-fokkal haladta meg a szokásos értéket. Eddig a télen számottevő talajfagy nem alakult ki, néhány kevésbé felhős éjszakán tudott megfagyni a talaj felső néhány centiméteres rétege.

A tartósan enyhe idő nem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat, ráadásul a kártevők és a kórokozók sem ritkultak. Különösen a gyümölcsfák sínylik meg az időjárást: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. A mogyoró már virágzik az északkeleti országrészben.

A továbbiakban viszont erős lehűlés érkezik. Szombattól sarkvidéki eredetű légtömeg érkezik majd viharossá fokozódó széllel a Kárpát-medencébe. A hőmérséklet csúcsértéke nagy területen csak kevéssel nulla fok fölött várható, vasárnaptól északkeleten ennél is hidegebb lehet.

A hét utolsó napjától szigorodnak az éjszakai fagyok is. Helyenként mínusz 10 Celsius-fok alá is csökken a hőmérséklet.

 

Másfél hónap telet jósol a mormota

Hagyományos mormotanapi ceremóniát tartottak csütörtökön a nyugat-pennsylvaniai Punxsutawney közelében – számolt be az MTI. A hagyományok szerint ha a mormota meglátja az árnyékát, még hat hétig tart a tél, ha nem látja meg, akkor jön a tavasz. Punxsutawney Phil, a mormota idén meglátta az árnyékát a lakóhelyénél, az erdős Gobbler’s Knobnál tartott ceremónián, amit a megszokott időben, február 2-án pirkadatkor tartottak.

A mormotanapi jóslás évente több ezer embert vonz a Pittsburghtől 105 kilométerre fekvő városkába. Az 1887 óta vezetett feljegyzések szerint Phil már több mint száz alkalommal jósolta meg a telet. Mindössze tíz év hiányzik, mert azokból az évekből nem őrizték meg a feljegyzéseket. A tavalyi és tavalyelőtti előrejelzés is hat héttel hosszabb telet jósolt.

Punxsutawney Phil valószínűleg a világ a leghíresebb mormotája, de nem az egyetlen időjós: vetélytársa, 

a New York-i Staten Island állatkertjében élő Chuck közben éppen az ellenkező eredményre jutott, korai tavaszt jósolt.

 

Jön a medve

Magyarországon február 2-hoz, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához számos időjóslási hagyomány fűződik. A legelterjedtebb szerint ha a téli álmából ébredő medve a barlangjából kijőve napos idővel találkozik, megijed az árnyékától, és visszamegy aludni. A korai napfény ugyanis azt jelzi, hogy a zord idők java még hátravan. De ha borús az ég, a medvének azt jelenti, hogy lassan vége a télnek.

Egy másik mondás úgy tartja, „gyertyaszentelőkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, mint hogy a nap süssön”.

A Szegedi Vadasparkban ma már előbújtak a medvék. Mici és Ursula délelőtt kimászott a kifutóba, ahol a napsütés ellenére nem ijedtek meg az árnyékuktól, és enni kezdtek. Így csakhamar meg is ették a telet.

A barna medvék – szemben a mókusfélék közé tartozó mormotákkal – valójában a természetben nem alszanak téli álmot, csak rövidebb-hosszabb pihenőt tartanak földbe vájt üregekben, esetleg barlangokban. Ilyenkor anyagcseréjük és szívverésük is lelassul. Időnként azonban, általában enyhébb, napsütéses időben kibújnak rejtekükből, és magukhoz vesznek némi táplálékot. Így alakulhatott ki a velük kapcsolatos népi időjárás-előrejelzés hagyománya.

Borítókép: Punxsutawneyi Phil, a pennsylvaniai kisváros időjós mormotája (Fotó: MTI/AP/Barry Reeger)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.