Orvosegyetemi applikáció segíti a szülők eligazodását a betegségek között

A szülőknek nyújt segítséget a Semmelweis Help névre hallgató, mától elérhető applikációja és weboldala. A cél, hogy gyermekeik betegsége, vagy balesete (égés, állati harapás, rovarcsípés) esetén mikor induljanak az ügyeletre, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők az észlelt tünetek. A hazai szinten egyedülálló fejlesztés több mint 220 gyermekbetegséget tartalmaz.

2023. 06. 14. 18:00
Gyermekbetegségekkel kapcsolatos tünetellenőrző applikációjának bemutatása Semmelweis Egyetem
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az applikáció ötlete 2008-ben Kovács Eszterben, az egyetem kommunikációs igazgatóhelyettesében merült fel. Kismamaként akkor szembesült azzal a problémával, hogy gyermeke betegsége idején nem tudta eldönteni, hogy rögtön orvoshoz menjen, vagy otthon kezelje őt. A fejlesztés 2021-ben indult.

Az applikáció az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által validált eszköz, amelyet másfél év tervezés és fejlesztés után, fél éven keresztül teszteltek az egyetem orvosai, jogászai és kisgyermekes kollégái.

A rendszer nem mesterségesintelligencia-alapú és nem ad diagnózist, nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, de abban segít, hogy az egyes betegségekkel való tünetegyezés mértékét megmutatja, illetve segíti a szülő döntését, amikor azon hezitál, hogy elinduljon-e például az ügyeletre.

– A Semmelweis Egyetem, mint Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye, fontos feladatának tekinti a három fő tevékenysége – az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás – mellett a lakosság nevelését is. A hazai szinten egyedi Semmelweis Help applikáció egy olyan ingyenesen elérhető, komplex, lakosságnak szóló felület, amely a Semmelweis Egyetem orvosai által összeállított adatbázison alapul, és több mint 220 gyermekbetegség tüneteit tartalmazza – ismertette a fejlesztést a Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla.

A Semmelweis Help orvosszakmai vezetője, Krivácsy Péter, a Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője szerint az applikáció a 18 év alatti korosztály elsősorban heveny tüneteinek ellenőrzésére használható. Az elsődleges cél az, hogy a beteg gyerekek a megfelelő ellátási szintre jussanak. A gyerekorvosok munkáját segíti, ha időben érkeznek az osztályokra a betegek, nem pedig egy-két nappal később.

Gyermekbetegségekkel kapcsolatos tünetellenőrző applikációjának bemutatása Semmelweis Egyetem
Merkely Béla rektor szerint az egyetem a lakosság nevelését is feladatának tekinti. Fotó: Bach Máté

Az applikáció emellett automatikusan tanácsokat is ad például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy fájdalomcsillapítás módszereiről, ha úgy tapasztalja, hogy ezek a problémák fennállhatnak. A weboldalon elérhető tudástár ábécésorrendben sorolja fel a gyermekbetegségeket, azok leírásával, kezelésével és tünetenyhítéssel kiegészítve.

A Semmelweis Help kétéves fejlesztőmunka eredménye. Az applikáció ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető http://help.semmelweis.hu címen. A fejlesztés egyetemi forrásból és a Richter Gedeon Nyrt. anyagi támogatásával jött létre.

Borítókép: Az applikáció könnyen kezelhető a laikusok számára (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.