Amerika az őslakót keresi

Sokáig azt hittük, hogy az amerikai földrészt meghódító első emberek 13 ezer évvel ezelőtt keltek át a Bering-szoroson. Az újabb és újabb régészeti leletek azt sugallják, sokkal korábban érkezett az első ember a kontinensre. Kik voltak az első amerikaiak, hogyan és mikor léptek erre a földrészre?

2023. 10. 19. 5:25
Rising Seas And Warming Temperatures Force Alaskan Coastal Community To Move Inland
479112702 Fotó: Andrew Burton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatók csaknem egy évszázadon át abban a hiszemben éltek, hogy az első ember az Ázsiát Észak-Amerikával összekötő Bering-földhídon vándorolt be tizenhárom ezer évvel ezelőtt. – A Clovis First elmélet szerint az amerikai kontinens minden lakójának őse ekkor érkezett meg – mondta a Livescience.com portálnak Loren Davis, az Oregoni Állami Egyetem antropológiaprofesszora. Az elmúlt évtizedekben azonban több felfedezés is azt erősíti, hogy az emberek több ezer évvel korábban jutottak el az Újvilágba, és elképzelhető, hogy nem szárazföldi úton érkeztek oda.

– A genetikai vizsgálatok azt sugallják, hogy az Amerikába érkező első emberek az ősi észak-szibériaiak és kelet-ázsiaiak egy-egy csoportjától származnak, amelyek 20-23 ezer évvel ezelőtt keveredtek és 15 500 évvel ezelőtt keltek át a Bering-földhídon – mondta a tudományos portálnak David Meltzer, a dallasi Southern Methodist University őstörténet-professzora. Egyes régészeti lelőhelyek azonban arra utalnak, hogy az emberek ennél sokkal korábban érhették el Amerikát. Például az új-mexikói White Sands Nemzeti Parkban megkövesedett emberi lábnyomok találhatók, amelyek kora 21 000–23 ezer év. Ez azt jelentené, hogy az emberek az utolsó glaciális maximum, vagyis a jégtakaró legnagyobb kiterjedése idején érkeztek Észak-Amerikába, amely  26 500–19 ezer évvel ezelőtt volt. Akkoriban jégtakaró borította a mai Alaszka, Kanada és az Egyesült Államok északi részének nagy részét.

Szinte minden tudós egyetért azonban abban, hogy ezt a hihetetlen utazást a Bering-földhíd felbukkanása tette lehetővé – ez a mára víz alá került, 1800 kilométer széles szárazföld kötötte össze a mai Alaszkát és az orosz Távol-Keletet. Az utolsó jégkorszak során a Föld vizének nagy része jégtakarókba fagyott, ami az óceánok szintjének csökkenését okozta. A glaciális maximum idején a Csendes-óceán északi részén a jelenleginél nagyjából ötven méterrel volt alacsonyabb a vízszint. A földhíd 30 ezer és 12 ezer évvel ezelőtt gyalogosan járható volt – írta David Meltzer és Eske Willerslev, a Cambridge-i Egyetem genetikusa a Nature folyóiratban.

Ugyanakkor több tucat jóval idősebb lelőhely ismert, bár ezek némelyike ellentmondásos. Egyes régészek például azt mondják, hogy egy távoli mexikói barlang 31 500 éves sziklái emberek által készített kőeszközök voltak, de egy kutató szerint a sziklák természetes úton nyerték el formájukat. Egy brazíliai lelőhely óriási lajhárcsontot őriz, amelyet legalább 25 ezer évvel ezelőtt emberek faragtak meg, de az ellenvélemény megfogalmazói szerint az emberi faragásnak hitt keskeny lyuk természetes úton is keletkezhetett. A brazíliai Pedra Furadában található ötvenezer éves kőeszközöket pedig majmok is készíthették – derült ki a The Holocene folyóirat 2022-es tanulmányából.

Egyes kutatók amellett kardoskodnak, hogy a Bering-földhíd csak körülbelül 13 800 évvel ezelőtt nyílt meg teljesen. Tehát ha az emberek már jóval korábban Amerikában jártak, valószínűleg a Csendes-óceán felől érkeztek. Ennek a tengeri utazásnak azonban nem került elő régészeti bizonyítéka. A kutatók kizárták a legvadabb elméletek egy részét, például azt, hogy első amerikaiak a csendes-óceáni szigetek lakói voltak, akik áthajóztak a nyílt óceánon. Tévedés, mert az emberek csak körülbelül háromezer évvel ezelőtt vándoroltak Polinéziába, és a genetikai bizonyítékok is azt mutatják, hogy az első amerikaiak csak nagyon távoli rokonságban állnak a polinéziaiakkal. A genetikusok  kizárják azt a hipotézist, amely szerint európaiak körülbelül húszezer évvel ezelőtt keltek át az Atlanti-óceánon. Azaz semmi sem biztos Amerika meghódításával kapcsolatban.

Borítókép: Amerika északi részének, Alaszkának az őslakosai, a jupik, ma is a Bering-tenger partján élnek. (Fotó: Getty Images/Andrew Burton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.