Charles Darwin teljes könyvtárát rekonstruálták

1882-ben bekövetkezett halála óta most először sikerült újra összeállítani Charles Darwin lenyűgöző könyvtárát. Ebből kiderül, hogy a befolyásos természettudós, Charles Darwin könyvek és folyóiratok sokaságát olvasta.

2024. 02. 16. 12:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Charles Darwin leginkább az 1859-ben megjelent A fajok eredetéről című könyvéről ismert, amely az evolúció alapvető tudományos koncepcióját ismertette a világgal. A természettudós születésének 215. évfordulója tiszteletére a Darwin online projekt mögött álló kutatócsoport egy háromszáz oldalas katalógust adott ki, amely a Darwin tulajdonában lévő összes kötet címét tartalmazza.

– Darwin teljes könyvtárának ez a példátlanul részletes képe lehetővé teszi, hogy az ember minden eddiginél jobban értékelje, hogy nem egy elszigetelt figura volt, aki egyedül dolgozott, hanem korának szakértője, aki több ezer ember kifinomult tanulmányaira és egyéb tudására épített – mondta a CNN-nek John van Wyhe, a projekt vezetője, a Szingapúri Nemzeti Egyetem tudománytörténésze.

Darwin halála után a könyvtárát őrizték egy darabig, idővel azonban tartalmának nagy része elveszett vagy máshol kötött ki. Két, összesen 1480 könyvet tartalmazó gyűjteményt őriznek a Cambridge-i Egyetemen és a Down House-ban, a Darwin család otthonában az angliai Downe-ban. De ezek a gyűjtemények az eredeti könyvtár alig 15 százalékát tartalmazzák.

– A tudósok több mint egy évszázada kutatják Darwin életét és munkásságát – mondta John van Wyhe. – Darwin elméleteinek megértésében az egyik legfontosabb elem a tudós forrásai – mások publikációi, amelyeket a kutatásai során felhasznált. A projektcsapat átfésült minden papírdarabot, családi dokumentumot és levelet, Darwin olvasófüzeteit, felesége naplóit. Az összes dokumentum összehasonlításával a kutatók több ezer, korábban ismeretlen címet találtak, köztük bekötött könyveket, bekötetlen köteteket és füzeteket.

Ezek szerint Darwin olyan filozófusokat is olvasott, mint John Stuart Mill és Auguste Comte, és számos forrása volt pszichológiáról, vallásról, művészetről, történelemről, utazásról, gazdálkodásról, állattenyésztésről és viselkedésről. A könyvek csaknem fele franciául, németül, olaszul, hollandul, dánul, latinul, spanyolul és svédül íródott – ez meglepő, tekintve, hogy Darwint szerény nyelvtudóként ismerték, akinek rossz füle volt a nyelvekhez. – Nagyon képzett ember volt, aki az iskolában megtanult ógörögül és latinul, valamint franciául – mondta a portálnak John van Wyhe. Később tanult spanyolul és portugálul, majd szótárak segítségével németül és olaszul.

 

Borítókép: Charles Darwin munkáját a hatalmas könyvtára segítette (Forrás: Darwin Foundation)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.