Jöhet a rakétaüzemmód 

Az újraindítási csomagterv nagy löketet adhat a gazdaságnak, gyors lesz a kilábalás.

2021. 02. 18. 11:00
null
Economy concepts with GDP growing.Business financial and investment planning.government management on crisis situation.vision to success
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegesen jobb lett a 2020-as, éves gazdasági teljesítményről szóló adat, mint azt korábban várni lehetett. Tavaly nyáron akadtak olyan szakértők, akik tízszázalékos visszaesést jósoltak Magyarországnak, ezzel szemben megálltunk az 5,1 százaléknál. Bombameglepetést okozva pénzpiaci elemzők körében is.

Mit is jelent ez, s mi áll a hátterében? Nos, erre adjuk meg a választ!

Az említett brutális recesszió természetesen össze is jöhetett volna, miután a magyar gazdaság fő kiviteli piacai – például Ausztria, Olaszország vagy éppen Franciaország – nagyon beszakadtak, tavaly tavasszal teljesen elmaradtak a megrendelések, és a hazai cégek is leálltak hónapokra. Kedvező volt azonban a bázis: mind 2018-ban, mind pedig 2019-ben mintegy öt százalékkal bővült a magyar gazdaság, valamint a kormány gazdaságélénkítő akciótervei is jó helyre összpontosultak. Így a magyar visszaesés kisebb lett az uniós országok mínusz 6,4 százalékos átlagánál.

Nagyon fontos kitérni arra is, hogy mindezek fényében hazánk elkerülte a W alakú recessziót. Felettébb jó hír az is, hogy az utolsó negyedévben, 2020 végén az előző időszakhoz képest a gazdaság már a pozitív tartományban tudott növekedni. Bár részletek még nem állnak rendelkezésre, a vártnál kedvezőbb magyar GDP-adat elsősorban az ipar és építőipar előre jelzettnél erősebb teljesítményének köszönhető. S arról sem árt megfeledkezni, hogy nagyjából ugyanannyian dolgoznak jelenleg Magyarországon, mint a válság kitörését megelőzően.

Mekkora is volt az úgynevezett költségvetési fűtés? Akkora, amilyenre Magyarország történetében még soha nem volt példa. Az éves gazdasági teljesítményhez viszonyítva a kormányzati-jegybanki intézkedések elérték a GDP harminc százalékát. Ez a stimulus segített abban, hogy elkerültük a 2008-as válságot követően egyszer már megélt, közel hétszázalékos recessziót. S Magyarország – pénzügyi – egyensúlyi mutatói a miniszter szerint jóval kedvezőbbek, mint az említett világgazdasági krízist követően.

Európai uniós viszonylatban a magyar volt a harmadik legnagyobb gazdasági mentőcsomag a kontinensen, csupán Csehország és Németország tudott, pontosabban mert nagyobb programot indítani.

Úgy korrekt, ha ejtünk néhány szót a neuralgikus területekről is. A turizmus és a vendéglátás ágazata az, amely a legnagyobb veszteségeket elszenvedve szinte azonnal leállt, de ez az két ágazat az, amelyik a leggyorsabban képes regenerálódni. Ezt mutatta a múlt év is. Ha számszerűen nézzük, Budapestet leszámítva valamennyi vállalkozás 2020-as eredménye megközelítette, vagy meg is haladta az előző évi szintet. A Balatonon és a vidéki helyszíneken harminc éve nem volt akkora forgalom, mint tavaly nyáron. A magyar főváros a külföldi turisták elmaradása miatt sajnos tényleg nagyot veszített. Vagyis a következő években érdemes megfontolni egy hangsúlyosabb belföldi marketingkampányt. Az nem egészséges, hogy a főváros vendégforgalmának több, mint kilencven százalékát a külföldiek adják.

Térjünk rá a 2021-es esztendőre! Az idei gazdasági növekedést támogatja az újraindítási akcióterv is, így például a csökkentett lakásáfa, az otthonfelújítási támogatás, a huszonöt év alattiak adómentessége és a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön. Az akciótervnek több szakasza is lesz, de a lényeg, hogy a második negyedévtől visszatérhet a dinamikus növekedés, és 2021-ben már négy-öt százalékkal bővülhet a gazdaság. Sőt, a Takarékbank 6,8 százalékos éves gyarapodással számol.

Közben hazánk tőkevonzó képessége nem csökkent, sőt a világkereskedelem drasztikus, kilencszázalékos csökkenése dacára szinte minden héten több fontos világcéggel szerződik le a kormány. Szólni kell az itteni, vállalati beruházások fontosságáról is, amelyekre a kormány a költségvetésből négyezer-milliárd forintot költött, ezzel a magyar beruházási ráta az egyik legmagasabb az unióban.

Tudjuk, hogy a kormánnyal állandóan kritikus szakértők általában két dolgot hoznak fel ellenpéldaként, miszerint elszállt az államadósság, és más területekre kellett volna koncentrálnia a kormánynak. Ami az államadósság és a hiány elszállását illeti, arra az Európai Bizottság adott felhatalmazást, de még így is a több mint nyolcvan százalékos mutató alatta van az uniós, több mint kilencven százalékos rátának. Azzal az ellenzéki felvetéssel pedig nem nagyon lehet mit kezdeni, hogy más szegmenseket kellett volna megmenteni. Ha komolyan gondolták volna a kormánnyal szemben álló politikai erők a gazdasági védekezést, készíthettek volna egy alternatív tükörköltségvetést. Ilyet azonban nem láttunk.

A lényeg persze abban rejlik, hogy az újraindítási terv nagy löketet adhat a gazdaságnak, és hamarosan rakétaüzemmódba kapcsolhatunk.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.