időjárás 15°C Nándor 2021. October 19.
logo

Egyszázalékos mesék

Kárpáti András (MWH)
2021.09.23. 18:24 2021.09.23. 19:03
Egyszázalékos mesék

Nem sok hiányzott hozzá, hogy egymás vállán sírja ki magát Karácsony Gergely és Bajnai Gordon. A főpolgármester a 99 Podcast nevű internetes műsorában látta vendégül a Gyurcsány-kormány bukása utáni megszorításokat jegyző kabinet fejét, akivel rendkívül durcásan – és annál infantilisebb hangnemben –, gyermekmesékbe illő terminusokkal vitatták meg a szerintük kívánatos kormányzás jellemzőit.

A beszélgetés színvonalát is meghatározó alaphangot Karácsony teremtette meg annak hangoztatásával, hogy a „gonosz Orbán-rezsimet” akarja legyőzni. Eközben a vékonyra és magasra nőtt Hüvelyk Matyi azon aggodalmát is megosztotta, hogy „nagyon nehéz megkülönböztetni a tisztességes Fidesz-szavazóval szembeni ellenérzéseinket” attól, „akik a rezsim kapzsi és gonosz kiszolgálói”, és akikkel szemben felvenné a kesztyűt. Kicsivel később Karácsony mégis meggondolhatta magát, és már azt mondta, hogy őbenne még sincs ellenérzés a Fidesz-szimpatizánsokkal szemben. Minderre Bajnai helyeslően bólogatott, és avatatlan Szókratészként még azt az államférfiúi „bölcsességét” is kegyeskedett megosztani a csillogó szemű tanítványával, hogy míg ügyelni kell arra, hogy kormányfőként az ember „ne csússzon bele” abba, hogy indulatszító politikát csináljon, fontos, hogy „ellenségnek se kezdje látni a határon túli magyarokat”.

Karácsony arról is beszélt, hogy kormányra kerülésük esetén „jóvátételt” fizetnének azoknak, akik például a nemzeti dohányboltok pályázatainak az elbírálásakor nem kaptak működési engedélyt. A szövegkörnyezetbe egyáltalán nem illő jóvátétel kifejezés használatát Bajnai is erősen furcsállta, s szóvá is tette. A „mester” és magasra nőtt, vékony mentoráltja arról is filozofáltak, hogy szerintük az alaptörvényt azért fontos „leváltani”, hogy legalább valamiben egyetértés legyen a társadalomban, tehát mintegy a konszenzus minimumaként.

Ez azért is különös, mert nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a szivárványkoalíciónak legfeljebb szűk többséggel lehet esélye győzni a 2022-es választáson, vagyis gyakorlatilag borítékolható, hogy nem lesz meg az alkotmányozáshoz szükséges kétharmados felhatalmazásuk. Figyelemre méltóan könnyed eleganciával siklottak át afelett, hogy amit a nemzetet egyesítő legkisebb közös többszörösként neveztek meg, a rendszerváltás óta precedens nélküli jogsértésnek számítana, és a témában korábban megszólaló számos értelmiségi szerint polgárháborús állapotokhoz vezetne.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép forrása: MTI/Máthé Zoltán