idezojelek

Egyszázalékos mesék

Karácsony és Bajnai megint az alaptörvényt akarják „leváltani” alkotmányellenes módon.

Cikk kép: undefined
Fotó: Máthé Zoltán

Nem sok hiányzott hozzá, hogy egymás vállán sírja ki magát Karácsony Gergely és Bajnai Gordon. A főpolgármester a 99 Podcast nevű internetes műsorában látta vendégül a Gyurcsány-kormány bukása utáni megszorításokat jegyző kabinet fejét, akivel rendkívül durcásan – és annál infantilisebb hangnemben –, gyermekmesékbe illő terminusokkal vitatták meg a szerintük kívánatos kormányzás jellemzőit.

A beszélgetés színvonalát is meghatározó alaphangot Karácsony teremtette meg annak hangoztatásával, hogy a „gonosz Orbán-rezsimet” akarja legyőzni. Eközben a vékonyra és magasra nőtt Hüvelyk Matyi azon aggodalmát is megosztotta, hogy „nagyon nehéz megkülönböztetni a tisztességes Fidesz-szavazóval szembeni ellenérzéseinket” attól, „akik a rezsim kapzsi és gonosz kiszolgálói”, és akikkel szemben felvenné a kesztyűt. Kicsivel később Karácsony mégis meggondolhatta magát, és már azt mondta, hogy őbenne még sincs ellenérzés a Fidesz-szimpatizánsokkal szemben. Minderre Bajnai helyeslően bólogatott, és avatatlan Szókratészként még azt az államférfiúi „bölcsességét” is kegyeskedett megosztani a csillogó szemű tanítványával, hogy míg ügyelni kell arra, hogy kormányfőként az ember „ne csússzon bele” abba, hogy indulatszító politikát csináljon, fontos, hogy „ellenségnek se kezdje látni a határon túli magyarokat”.

Karácsony arról is beszélt, hogy kormányra kerülésük esetén „jóvátételt” fizetnének azoknak, akik például a nemzeti dohányboltok pályázatainak az elbírálásakor nem kaptak működési engedélyt. A szövegkörnyezetbe egyáltalán nem illő jóvátétel kifejezés használatát Bajnai is erősen furcsállta, s szóvá is tette. A „mester” és magasra nőtt, vékony mentoráltja arról is filozofáltak, hogy szerintük az alaptörvényt azért fontos „leváltani”, hogy legalább valamiben egyetértés legyen a társadalomban, tehát mintegy a konszenzus minimumaként.

Ez azért is különös, mert nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a szivárványkoalíciónak legfeljebb szűk többséggel lehet esélye győzni a 2022-es választáson, vagyis gyakorlatilag borítékolható, hogy nem lesz meg az alkotmányozáshoz szükséges kétharmados felhatalmazásuk. Figyelemre méltóan könnyed eleganciával siklottak át afelett, hogy amit a nemzetet egyesítő legkisebb közös többszörösként neveztek meg, a rendszerváltás óta precedens nélküli jogsértésnek számítana, és a témában korábban megszólaló számos értelmiségi szerint polgárháborús állapotokhoz vezetne.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép forrása: MTI/Máthé Zoltán

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.