idezojelek

Karácsony eltévedt a Lánchídon

A kontár városvezető nyilvánvalóan félreértette Ferenc pápa üzenetét.

Cikk kép: undefined
2021. 09. 12. 18:07

A Budapest két partját összekötő Lánchídhoz hasonlította a keresztény és a zsidó közösségek testvéri kapcsolatát Ferenc pápa, aki egységet szorgalmazott az antiszemitizmus ellen a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a zsidó közösségek képviselőivel tartott vasárnap délelőtti találkozóján. 

A szentatya nyilvánvalóan az előző, 1938-as budapesti eucharisztikus kongresszusra utalt, melynek egyik legemlékezetesebb eseménye az oltáriszentséget kísérő dunai hajókörmenet volt. A világsajtó akkor hónapokon át emlegette a látványos budapesti diadalutat, amelyen az oltáriszentség végighaladt. Az akkori kongresszus szimbóluma a Lánchíd volt, amely összeköti a Keletet és a Nyugatot, és a Duna, amely összekapcsolja Európa országait.

Az 1938-as esztendő azonban egyúttal a náci veszély és az antiszemitizmus európai erősödéséről is emlékezetes, amely tragikus módon keresztény és zsidó magyarok között is falakat emelt.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta: a zsidók és a keresztények elkötelezettsége lebontotta a múltbéli falakat.  Azon kell együtt dolgozni, hogy a „gyűlölet hullámai ne söpörhessék el többé a jó viszonyt […] az antiszemitizmus veszélyére gondolok, amely még mindig itt lappang Európában és másutt […], ezt a gyújtózsinórt kell eloltani” – tette hozzá. 

Ferenc pápa tehát a Lánchíd szimbólumát a mára vonatkoztatva kizárólag az antiszemitizmus elleni európai összefogás szorgalmazására használta: a keresztényeknek tenniük kell a lelkek mélyén még ott szunnyadó megosztó gyűlölet ellen.

Volt azonban ezen az ünnepnapon valaki, aki ezt a komoly üzenetet is pitiáner aktuálpolitikai haszonszerzésre igyekezett lefordítani. A minden tekintetben szuperpasszív, csak a Facebookon aktív Karácsony Gergely délelőtt ezzel a poszttal örvendeztette meg híveit: „Ferenc pápa első beszédében a Lánchídról szólt, a hídról, ami összeköt, ami annak szimbóluma: együtt haladjunk előre. Budapest szeretettel köszönti a szentatyát!”

Karácsony nyilvánvalóan félreértette Ferenc pápa üzenetét. Az nem róla, még csak nem is „az ő Lánchídjáról”szól, amely ez idő szerint éppenhogy nem összeköti, hanem elválasztja Budát és Pestet, miután több mint másfél évi tehetetlenkedés, mellébeszélés, kormányra mutogatás után júniusban végre elkezdődött legrégebbi, legpatinásabb Duna-hidunk felújítása.

De ahogy a kormányfői vágyálmokat kergető, totális háborúra és elszámoltatásra készülő (lásd Karigeri nagyinterjúját a legfrissebb Mancsban) kontár városvezető nem ismeri a történelmet, úgy nyilván erről a latin közmondásról sem hallott: Si tacuisses, philosophus mansisses (ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna).

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép: Facebook/Karácsony Gergely
 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.