A kilencvenes években magára talált a magyar borkészítés minőségi szegmense, a bor részévé vált a gasztronómiának, újrafogalmazta magát önszerveződés szintjén a szakma, elindult a független szaksajtó, megérkeztek az első komolyabb nemzetközi sikerek.
A kétezres évek első évtizedében a vendéglátás és a pálinkafőzés lépett minőségi szintet, egyre több főzde nevét tanulhattuk meg, nem szólva a nemzetközi mércével mérhető éttermekről, s a bisztró műfaj újraértelmezéséről.
A kétezertízes évek nem utolsósorban a sörről szóltak.
2011-ben szervezték meg első ízben a Főzdefesztet, ami ebben a formájában már évek óta nem kerül megrendezésre s nem a vírusjárvány miatt, de bizton állíthatjuk, hogy betöltötte a maga küldetését, ami jelenleg is elérhető, de 2018 óta nem frissített Facebook-oldalon is olvasható: „A Főzdefeszt első hazai kézműves sörfesztivál 2011-ben kirobbantotta a sörforradalmat, és elsőként mutatta be a hazai kézműves söröket a sörrajongóknak. A Főzdefeszt első hazai kézműves sörfesztivál azzal a céllal jött létre 2011-ben, hogy a feje tetejére fordítsa a magyar sörpiacot, szétzúzza a nagyüzemi sör hegemóniáját és megteremtse a valódi, ízes és karakteres magyar kézműves sört!”
Tíz év elteltével leszögezhető, hogy ha nem is sikerült a sörpiacot feje tetejére állítani, de komoly változások történtek,
s ami legfontosabb, megjelentek a sörkészítésben önmegvalósítást látó, a sörfőzést kreatív szellemi munkának vagy akár művészetnek felfogó főzdék, kialakult egy érdeklődő, sőt egy értő réteg is, melynek tagjai a jelek szerint el tudják tartani az egyre gyarapodó minőségcentrikus főzdéket.
Ma aligha képzelhető el egy magyar csúcsétterem, minőségi hazai kézműves/kisüzemi/kraft sörök nélkül. Amikor „Dorozsmai Endre kulináris kalandozásai” néven futó blogomon 2019-ben összeállítottam a 100 legjobb budapesti söröző objektívnek szánt listáját, melynek összeállítási szempontjai között a sörök minősége és választéka mellett a gasztronómiai kínálat s az atmoszféra is ott volt (de bekerülhettek az élbolyba ételfelhozatal nélkül helyek is), a sereghajtók is vállalható, jó sörözők voltak, ahová bármikor szívesen beül a sörszerető ember.
2016. augusztus 19-én bontott zászlót a legjobb főzdéket összefogó „Kraft szövetség”, melynek honlapja ma már nem érhető el, túl sok hír sem érkezik az egyesület háza tájáról, de az a filozófia, amivel indultak, ma is jellemzi az alapító főzdéket. A szervezetalapítás minifesztiválján magam is részt vettem, kiváló rendezvényt sikerült összehozni a Maglódi út 47. alatt, ahol akkortájt bérelt főzőhelységet a szövetség magja, a Mad Scientist, Monyó, a Hoptop és a Horizont. A sörkóstolót szervezett üzemlátogatással kötötték egybe. Alapító tagja volt a szövetségnek a Balkezes, az Uradalmi sörmanufaktúra, a Rothbeer és a Hedon főzde is. (Hivatalos honlap híján emlékezetemre hagyatkoztam, remélem nem hagytam ki senkit.)