Egy étterem atmoszférájának szerves része a háttérzene. Tapasztalatom szerint az üzemeltetők sok esetben fel sem fogják, hogy mennyire. Etnikai éttermekben a hitelesség-élményt nagyban emeli, ha az adott nemzet zenei világából merítenek a szonorikus környezet megteremtői. Volt néhány életre szóló csúcsélményem ebben a műfajban. 1994-ben nem sokkal nyitás után látogattuk meg családi körben a Haxn bajor királyi sörházat, ahol rusztikus beltér fogadott, faszénparázs mellett sültek a csülkök, Paulaner sört csapoltak és élő sramlizene szólt. Az összhatás frenetikusnak bizonyult.
Egy havi ösztöndíjam harmada bánta, de egy fillért sem sajnálok belőle. A kétezres évek fordulóján ízelítőt kaptunk egy azóta megszűnt Podmaniczky utcai görög vendéglőben, hogy élő népzene mellett miként mulat e nagymúltú náció. A rituális tányértörés mellett a társaság vezéregyénisége egy vasasztalon lángok között táncolt, majd a fogaival emelte meg az a vasasztalt, mely kibírta a bő mázsás, magas, testes embert. Az olasz, kínai és indiai éttermekben is gyakori az odaillő zene.