Mikor két jó hely összefog: Spicy Fish – Sakura Ramen

Két étterem nyitott közös egységet a Corvin sétányon.

Borbély Zsolt Attila
2022. 03. 05. 9:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem könnyű tudomásul venni, de politikusok és rockegyüttesek egyaránt hajlamosak összekeverni térségünk országait és fővárosait. S csodálkoznak, amikor Bukarestben megfagy a levegő, miután a koncertet úgy kezdik, hogy „jó estét, Budapest!”. De lássuk be, régiónk lakosságának többsége hasonlóan tekint a képíró távol-keleti népekre, melyeknek igencsak eltérő a kultúrája, mentalitása és a történelme. S bizony a gasztronómiája is. A kínai, a japán, a koreai, az indiai, a vietnami és a thai konyha messzebb van egymástól, mint a közép-európai térség nemzeteinek konyhái, akkor is, ha találhatók közös formai és tartalmi elemek.

Nem véletlen, hogy bár akadnak kivételek, főként az olcsó büfék szintjén, jellemzően ezek a konyhák külön egységekben jelennek meg az európai vendéglői palettán. Az említett kivételek közé tartozik a büfé feletti régióban néhány színvonalas fúziós, valamint a kínálatát több távol-keleti konyha ételeiből összeállító étterem.

Előbbire jó példa a zseniális 101, az Enso, a Vietnami gulyás és a sajnos „átmenetileg zárva tartó” Mylow bisztró, utóbbira ugyanazon három fiatal művész által 2015 és 2020 között sorban nyitott Sao, Khan, illetve a Qui. (Érdekes megfigyelni, hogy a könnyed trendiséget a hagyománnyal ötvöző stabil konyha mellett az egymás után megnyíló éttermek beltere is egyre kiforrottabb és igényesebb.)

Van egy harmadik kategória is, amire egyetlen példát tudok, amikor két színvonalas, más-más konyhát képviselő ázsiai hely közös egységet nyit, megtartva azon belül a saját arculatot az „anyaintézmények” további működtetése mellett.

A belváros vérkeringésén kívül eső Jegenye utcai Spicy Fish hosszú évek óta szerepel mind a Dining Guide top 100-as kiadványában a legjobb száz magyar étterem között (a legutóbb az előkelő 53. helyezést kapta meg), mind pedig a Magyar Konyha top 10 budapesti gasztrokalauzában. Népszerűségéhez az autentikus és változatos konyhán kívül hozzá hozzájárulhat az is, hogy gazdagon illusztrált magyar nyelvű étlapja (is) van, ami a X. kerületi kínai negyedben nem kifejezetten jellemző.

A Sakura népszerű ramenező a „vigalmi negyedben”, a Király utcában, ez is évek óta működik, mi 2018 februárjában látogattunk el ide s távoztunk kellemes élménnyel, amihez a remek ramen, a korrekt, helyben készült tavaszi tekercs és nem kiugró dimsum mellett hozzájárult a kivételesen kedves kiszolgálás is.

Nos, e két étterem nyitott közös egységet a Corvin sétányon, mely Spicy Fish Corvin néven szintén bekerült a Dining Guide top 100-ba, az egyik „anyaegységgel” azonos, 82-es pontszámmal, az 54. helyre.

A kínálatban megannyi izgalmas előétel az illatos fűszeres fafülgombasalátától a száznapos tojáson át a szójaszószban érlelt szeletelt sertésdagadóig, ramenek, wokétekek, rizses bowl-kompozíciók, dimsumok (húsos, rákos batyuk) és tekercsek, panírozott fogások, rák, hal, sertés, marha és kacsa megannyi változatban.

Az árak értékarányosak. Nem utolsó szempont, hogy itt megfizethető összegért jól lehet lakni egyetlen fogással, a ramen hatalmas adag és igen tartalmas, díjszabása 2000 és 2500 forint közötti, az előételek többsége 1500 és 2500, a főételek többsége 2500 és 4000 forint között kapható.

Az elmúlt években két ízben is megfordultam a Spicy Fish – Sakura Ramenben. Először 2020 nyarán egy gasztroturné keretében tértünk be, ami korlátozta a fogyasztásunkat. E műfaj arról szól, hogy minél több helyet ejtsünk útba és ismerjünk meg akár csak felszínesen is, így éppenséggel nem cél, hogy teleegyük magunkat. A legjobb helyekre pedig alkalomadtán vissza lehet térni. Akkor fiam kérésére ropogós garnélát ettünk, valamint párolt, majd pirított gyozát. A távol-keleti húsos batyuk közül ez a kedvencünk, az egyszerűbb gőzölt változat nekünk túl steril, kell az a kis pörzsanyag, amit az utólagos pirítás kölcsönöz az ételnek.

Másodszor a múlt hónap közepén tértünk be egy kedves barátommal a jóllakás eshetőleges szándékával. Magyarán nem ezt tűztük ki célként, de tudatában voltunk annak, hogy itt bizony akár jól is lakhatunk, ha nem csomagoltatjuk be a rendelt ételek felét. Végül nem tudtunk ellenállni a csábításnak, s szinte mindent felfaltunk.

Nem volt egyszerű választani. Erősen csábított a Maoxue Wang nevű fogás például, s ha a marhapacalt, valamint a kacsavért nem löncshússal kombinálják, meg is rendeltük volna. A pirított sertésvastagbél azért nem került be a rendelésünkbe, mert azt már kóstoltuk a Jegenye utcában, egyébként fenomenális volt.

Végül rendeltünk négyféle előételt meg egy rament. Kezdjük a gyenge ponttal, az övhal hosszabb időt tölthetett a mélyhűtőben és sósabb is volt az optimálisnál, elkészítése sem volt különleges, mélysütve kaptuk, mártás nélkül. Erre a témára itt nem fogunk még egyszer rárepülni, mindazonáltal a hal elfogyott az utolsó darabig.

A medúzasaláta üde volt, jó ízű, nem lesz a fő eledelünk, vélhetően nem is arra van szánva, de érdemes volt kipróbálni. Kifejezetten jól sikerült a szeletelt sertésfül mártással, aminek remekül eltalálták az állagát, a fülnek volt tartása, roppanóssága, de mégsem volt rágós. Hasonló telitalálatnak bizonyult a marhapacal pikáns mártásban, mely mind ízre, mind állagra megnyert minket. A zöld koriander üdesége, a többféle csili, a rafinált fűszerezés és a kellő mennyiségű olaj a műfaj eddig csúcsélménye, a (sajnos már több éve megszűnt) Funky Pho pacalsalátája mellé emelte a fogást. E két előételt bármikor örömmel ennénk újra, akár ma ebédre is.

A tenger gyümölcseiből készült ramen a műfajból eredendően nem volt olyan mély ízű, mint a húsos változatok, azt viszont kifejezetten értékeltük, hogy nem próbáltak ezen töméntelen szójaszósszal segíteni, mint olyan helyeken, ahol a ramen nem a fő profil, és azt hiszik, hogy a szójaszósz mindent megold a távol-keleti konyhában.

Tartalmas és izgalmas ebédet költöttünk el a Corvin sétányon működő közös egységben, úgyhogy marad bőven kóstolnivaló a harmadik látogatásra is.

Elérhetőségek:

  • Spicy Fish – Sakura Ramen
  • Budapest, VIII. kerület, Corvin sétány 3.
  • Telefonszám: +36-70-525-6667

Borítókép: Spicy Fish – Sakura Ramen (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.