Lélek, szenvedély, s a tenger gyümölcsei – a D’Amici étterem az aradi Andrássy téren
A hibák dacára átlag feletti hely a D’Amici, amelynek esélye van felsorakozni a város élvonalához.
Borbély Zsolt Attila
2022. 07. 12. 11:06
Jobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
A Bánságban, Partiumban és a történelmi Erdélyben a vendéglátásnak az ezredfordulóra tehető lassú önmagára találása óta nagyon erős az olasz konyha hatása. Részint román, magyar és nemzetközi konyhával működő vendéglők szerepeltetnek olasz ételeket a választékban, részint pedig szép számmal találhatunk autentikus, olasz tulajdonban levő, sok esetben olasz séfek által vezetett éttermeket is e régiókban.
S akkor nem szóltunk a megannyi álolasz helyről, ahol több-kevesebb sikerrel a közép-európai ízlésre hangolják a pizzafeltéteket, megveszik a készek kapható olcsó pastát, amire jobb-rosszabb sugókat öntenek, egyébként pedig helyi sablonkonyhát visznek. Hiába kerülgeti az infarktus az igazi olasz konyha szerelmeseit e helyek pizzáitól (gyrosos, pulykamelles, nutellás, hogy a legszörnyűbb bűncselekményeket említsem, ezekhez képest az ananászos hawaii pizza egyszerű szabálysértés), attól még ez is az olasz kulináris mintázat hatása.
Aradon csak a hajdani Andrássy téren (amely már a magyar időkben is a város ütőerének számító, másfél kilométer hosszú sugárút volt inkább, mint tér) működik a féltucatnyi étterem, amely olasz színeket képvisel, a környező kis utcácskákban további fél tucat, városszerte még egyszer ennyi legalább.
Mindezek mellett a Maros-parti város idén további két autentikus olasz étteremmel gazdagodott. A trianoni rablóbéke előtti időkben önálló községként működő, jelenleg Arad egyik külvárosának számító Mikelakán nyílt az egyik, az Il Classico, amely kizárólag valódi nápolyi pizzákat kínál olasz feltétekkel, s máris bekerült a Tripadvisor aradi top tízébe, 14 ötpontos és egy négypontos értékeléssel. A másik a város szívében nyitotta meg kapuit, közel az e rovatban már bemutatott Olivhoz, D’Amici néven.
A nemrégiben két ízben is megfordultam náluk. A beltér tágas, elegáns, az étterem a Monarchia-korabeli, nagy belmagasságú házak egyikének földszintjén működik, az asztalon élő virág, a dekoráció ízléses. A belső termek meghittebbek, az egyik falán biztató a fekete táblára kézzel írott fehér krétafelirat. A magyar fordítás így szól: „Fritto misto – több, mint egy szótársítás: lélek, szenvedély, s a tenger gyümölcsei.”
Az étlapon klasszikus olasz előételek, a parmezános mozzarellás padlizsántól a burratán át a fokhagymás-csilis olívaolajban pirított rákokig, továbbá pizzák, pasták, rizottók, saláták. Valamint tonhal, lazac, aranydurbincs, sügér, polip, kacsamell, báránycsülök, rib eye, hogy az izgalmasabb húsételeket s ne a mindenütt kapható csirke-pulyka-sertés vonalat említsem, amely itt sem hiányzik.
Étlapra vették a libamájas Rossini-bélszínt is, amely eredetileg szarvasgombával készült, itt vargányával adják, ami egy érdemleges alternatívája az eredeti receptúrának. (S mindenképpen jobb, mint a kilencvenes évek fősodratú pesti változata, mely mustáros pácban savanyított bélszín, csirkemáj, csiperke és porból készült barna mártással kombinációját jelentette. Egyetemistaként még örültünk is e kreatív ételnek.) Végül persze klasszikus olasz és nemzetközi desszertek, többek között tiramisu, panna cotta, pavlova, madártej.
Ötféle minőségi bort adnak kimérve, a sörök nagyipariak, azon belül is a legkommerszebbek közül valók (Heineken-portfólió). A töményitalok között több prémium tételt is találunk, főképpen a whisky műfajában.
A kiszolgálás udvarias, de rosszul szervezett és lassú, az italokat sem kapjuk meg időben, a sörünk a pulton pihen percekig, pedig csak el kellene hozni az asztalig. A késedelem oka nem a kisszámú pincér, a tulajdonos az étterem befogadóképességéhez mérve épp elég felszolgálót alkalmazott.
Első alkalommal avokádótatárt és halakból, illetve a tenger gyümölcseiből készült vegyes grilltálat kértünk. Rendelés után tíz perccel derült ki, hogy nincs polip. Javasoltam, hogy akkor tegyenek mellé értékben a polipnak megfelelő mennyiségű fritto mistót. A felszolgáló konzultált a séffel, majd azzal tért vissza, hogy ha akarunk, rendeljünk fritto mistót, de nem tudják teljesíteni a kérést. Lenyeltük a békát. (Bár lett volna egyébként béka az étlapon, a konkrétat nagyobb lelkesedéssel nyeltük volna.) Jeleztük, hogy nem kérünk mást, maradunk az előételnél. Az igazság az, hogy aznap már ismeretséget kötöttünk a nemrégiben minőségi magyar söröket választékba vevő aradi Irish pub konyhájával s egyikünk sem volt igazán éhes, de a polip-aranydurbincs-rák kombó csábításának nem tudtunk volna ellenállni.
A tonhaltatár kifejezetten ízletes volt, szépen tálalt, az adaggal sem spóroltak. Kár, hogy gyengécske ipari kenyérből készült pirítóst adnak mellé, frissen sült pizzakenyérnek jobban örültünk volna. Kérésre kapunk só- és borsdarálót, továbbá háromféle (csilis, bazsalikomos és sima) minőségi, extra szűz olívaolajat.
Két nappal később visszatértem, akkor kifejezetten a fritto mistóra hangolva. Társam Margherita pizzát kért, amit fatüzelésű, eredeti olasz pizzakemencében sütnek trattoria stílusban. A tészta vékony, az alja roppan, a sajt egyenletes réteget képez, a paradicsomszeletek és bazsalikomlevelek hiányoznak róla, tény, hogy sokfelé így készítik jobb helyeken is ezt a klasszikust. Összességében a pizza jó volt, megbékélnék azzal, ha ez lenne világszerte a Margherita alapformája. Ráadásul első jelzésre friss bazsalikomlevelek is kerülnek az asztalra, kis tégelyben. A csilis olaj is bevetésre kerül.
A fritto misto nemcsak rákot, bébitintahalat és apróhalat tartalmazott, hanem ropogósra sütött padlizsán- és cukkinicsíkokat is, egyik legjobb produkció volt, amit valaha ettem ebben a műfajban. Mellé élvezhető, majonézalapú mártást adtak.
A záróakkord jobbacska, még finomítható, kissé túlédesített profiterol volt. Ha már áthúzzák csokimártással, akkor nem bántuk volna, ha az nem késztermék, hanem helyben készül minőségi alapanyagból.
Mindent egybevetve, a hibák dacára átlag feletti hely a D’Amici, amelynek esélye van felsorakozni a város élvonalához. Nem lenne ellenemre visszatérni s megkóstolni azt a bizonyos tengeri grilltálat.
1/6 D Amici étterem
A képek a szerző felvételei.
Elérhetőségek:
D’Amici étterem
Arad, Andrássy tér (jelenlegi román nevén Revolutiei/Forradalom sgt.) 96. sz.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.