Amikor jó harminc éve közelebb kerültem a borok világához és kóstoláshoz, a hazai kínálat igencsak gyengécske volt. Sajnos a legtöbb bor a nyolcvanas évek végén oxidált, fáradt vagy éppen túl alkoholos, bizonytalan illatú és ízű nedűként került a poharakba – tisztelet a kivételnek. Az értékelések többnyire a helyi, borvidéki és országos versenyekre korlátozódott, de ezeknek az eredménye csak a gazdákat és legfeljebb a szűk borkészítői kört érdekelte, a fogyasztó akkoriban még nem került ebbe a kiválasztotti körbe. Holott talán pont a fogyasztó véleménye és megnyerése a leglényegesebb eleme a borkészítésnek és persze az eladásoknak is.
Értékkódex sem volt, nagy valószínűséggel szájhagyomány útján terjedt a borkóstolásnál leggyakrabban használt fogalmak listája, ki-ki saját tapasztalatai alapján és a bírálaton szomszédjával összekacsintva hozta meg döntését. A Badacsony közelsége és saját 350 tőkényi mini olaszrizling ültetvényünk művelése hozott még közelebb a témához és a helyi borversenyekhez. Ahol a megjelenés „tiszta, tükrös” jelzői mellett a leggyakrabban hangoztatott tulajdonság nem volt más, mint a fajtajelleg. Azoknak a jellemzőknek a köre, ami egy-egy szőlőfajta borára szinte a termőhelytől függetlenül ráhúzható, jellegzetes illatok, ízek, szerkezeti elemek.
Ilyen alapon mondjuk például a rajnai rizling boraira hogy élénk savúak, a sauvignon blanc boraira hogy lendületesek és díszítő ízeikben extravertált borok vagy éppen a merlot-ra, hogy simogató a tanninja. Ezek a tulajdonságok a szőlőfajták genetikai hátterüknek megfelelően változhatnak és változnak, de a borok minőségét és stílusát a termőhely erőteljesebben befolyásolja. Ennek ellenére sokáig tartotta magát az az álláspont, hogy jó bor csak a fajtájára jellemző karakterű lehet. Ennek Európában elsősorban a német nyelvterületen volt komoly megalapozottsága, míg a francia, olasz és spanyol minősítés rendszerint és általánosan a termőhelyet tartotta elsődlegesnek. Vannak olyan szőlőfajták, például az illatos tramini vagy muskotályos félék, amelyektől valóban elvárható, hogy mutassák meg ezt az oldalukat is.
Az, hogy végül is mitől jó egy bor, számtalan irányból megközelíthető.
Arra, amit értéknek lehet/kell tekinteni, adhatunk pragmatikus magyarázatot.