Újdonságok a nyúl üregéből

A Fehér Nyúl sörfőzde a nyáron lezajlott közösségi finanszírozáson alapuló tőkebevonása óta ontja magából az újdonságokat.

Pelles Márton
2023. 01. 12. 18:10
null
Fotó: @daf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi cikkeinkben már többször szót ejtettünk arról, hogy a hazai kisüzemi söriparnak egy része, főleg a kisebb főzdék és a gerilla főzdék újdonságaikkal folyamatosan stimulálják a piacot. Ilyen főzde a Fehér Nyúl is, aki begyújtotta a rakétákat és körülbelül szeptember óta a karácsony előtti hordóérlelt tételeket nem számolva egy jó tucat sörrel örvendeztette meg a fogyasztóit. Majdnem minden hónapra jutott legalább két tétel a sörrajongók legnagyobb örömére. Vegyük is ezeket most sorra!

Időrendben haladva az ősz végi újdonságuk volt a White Heat fantázianevű florida weisse sörük.

 Ez a stílus a berliner weisse sörnek egy újraértelmezése. Az alapstílust, amely egy savanykás búzasör, a hagyomány szerint némi szörpre szokták rácsapolni Berlinben. A florida weissenél pontosan ezt egyesítik a sörrel már a palackban, tehát ennél a stílusnál mindig van valamilyen gyümölcs addikció, a fehér nyúl ezen tételénél ez a fekete szeder és a papaya volt. Maga a sör 2,7%-os, azaz ez egy igazi frissítő a melegebb napokon.

Következő újdonsága volt a főzdének a Silencio névre hallgató 6,5 százalékos cold IPA. Ez a stílus is viszonylag újkeletű, és sokan keverik az IPL-el, azaz az india pale lagerrel, amely egy olyan IPA, amit lager élesztővel erjesztenek a hagyományos ale élesztő helyett. A cold IPA abban tér el ettől, hogy a maláta alapba kerülhet kukorica vagy rizs, másrészről olyan élesztőket szokás hozzá használni, amelyek gyorsan erjesztenek, de észtertermelés nélkül, hogy minél inkább tudjon a maláta alap és a komló érvényesülni sörben. 

Ezt erősíti, hogy a hidegkomlózás szemben a bevett gyakorlattal, nem a főerjedés után, hanem az alatt zajlik, így pedig egy sajátos ízvilág alakul ki a sörben.

Számomra, mint minden Fiume kutatónak, az ősz legnagyobb újdonsága a főzdétől, a Rigó Jancsi nevű 10,1%-os Imperial Pastry Stout volt, amelyet a Seven Tribesmen főzdével közösen készítettek el. A Rigó Jancsi történetesen egy olyan sütemény, melyet a névadó és kalandos életű cigányprímásról neveztek el, és amely a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és többek között Katona Csaba révén pár éve egy kiállításon is bemutatkozott Fiuméban. A derék, modern fiumanoknak annyira megtetszett ez az általuk addigra már elfelejtett desszert, hogy manapság minden fiumei cukrászda és étterem újra felvette kínálatában a süteményt. Ezek fényében érthető miért övezte részemről izgatott várakozás a sör megkóstolását. A Rigó Jancsi süteményben is nagyon finom és sörben, a Fehér Nyúl gondozásában is egy nagyon magával ragadó desszertélményt ad, amelyben az intenzív kakaós jegyeket szépen kerekíti le a sör enyhe savassága.

Itt azonban nem ért véget a sor, ugyanis nem sokkal később megjelent a Cool Wawes nevű limitált kiadású 6,2%-os NEIPA sör, mely az új-zélandi Nelson Sauvin és az amerikai kísérleti HBC 630 komlók miatt volt egyedi, majd jött a Világbéke nevű borsos Saison, melyet kifejezetten az encsi Anyukám mondta étterem részére készített a főzde. A Saison, hagyományos aratósör Észak-Franciaország – Németalföld területén, melyet a hagyományos Szent Mihály és Szent György napjai közötti sörfőzéssel szemben az aratás előtti már melegebb időben készítettek, hogy az aratóknak legyen elég erejük ehhez a rendkívül nehéz fizikai munkához. 

A melegebb hőmérséklet miatt a Saisonnak egy mással össze nem téveszthető, eleve fűszeresebb, borsosabb ízvilága van, amelyet a főzde ezen tételük kapcsán Timur borssal erősített fel.

Visszakanyarodva a savanyú tételek közé, a vasútállomások és pályaudvarok egyik közkedvelt frissen sütött harapnivalójára emlékeztető ízzel jött ki a Sour Mate, mely egy szilvás, meggyes, vaníliás és fahéjas gyümölcsös ale volt. Ez a sör abszolút hozza ezeknek a szilvás-fahéjas, meggyes-vaníliás töltelékekkel készített péksüteményeknek a jellegzetes ízvilágát. Édesszájúként csak azt sajnáltam benne, hogy savanyú volt. 
Az október végi, november eleji ünnepekhez kapcsolódva, mely nálunk Mindenszentek és Halottak napjaként ismert, főzte a főzde a Pump it up! nevű sütőtökös sörüket, nyilvánvalóan a nemzetközi piacon keresett Halloweeni italnak. A sütőtökös ale az angolszász világban egy ismert és keresett termék, és a Fehér Nyúl ebben is egy nagyon jól eltalált ízvilágot tudott megjeleníteni.

A téli hónapok tételeire kanyarodva kell szót ejtenünk az El Salvador specialty kávé felhasználásával készült rendkívül fekete Clam Stoutról, mely csupán 4,9% alkoholtartalom mellett is a legfinomabb 8–10% körüli stoutok ízvilágát hozta. A Karácsonyra készülve főzték le a „Drink the Christmas Tree” elnevezésű sörüket, amely valóban arra invitál minket, hogy igyuk meg a Karácsonyfát, amennyiben azt ezüstfenyőből állítottuk, hiszen ezt adagoltak ebbe a West Coast IPAba. Szintén decemberben találkozhattunk a Smoky 2022 nevű füstös porterükkel, mely nem csupén a füstölt árpamaláta révén, hanem a hozzáadott, híres-hírhedt kínai Lapsang Souchong nevű füstölt tea révén nyerte el a mindennel összetéveszthetetlen zamatát. Nekem, aki a füstös ízeket kifejezetten szeretem nagyon jól csúszott a sör, bár tudvalevő, hogy a füstösség bizonyos ételek és italok esetében nagyon megosztó tud lenni. 

A nyúl a dupla ipák világába is újra és újra elkalauzol minket, így született meg Palindrom nevű dupla (west coast) IPA-juk és Night Vibes nevű dupla NEIPA sörük. Mindkettő nagyon meggyőző a maga nemében. 

Alkohol egyikből sem lóg ki pedig 8–8,6%-sak, és míg előbbi a keserűkomlózással, utóbbi az aromakomlózással tud levenni minket a lábunkról.

A 2023-as év egyik első újdonsága a klasszikus belga apátsági sörfőzdék stílusban készült Aussie Monk nevű 9% körüli Tripel sörük. A Tripel egy egyszerűnek tűnő ám épp emiatt nehezebben elkészíthető sör, melynek legfőbb karakterisztikáját a speciális belga élesztő és annak észterei adják. A fehér nyúl mégis megpróbálkozott egy ilyen sör lefőzésével és elsőre nem is nyúltak mellé, mert a sörük jól bemutatja ezt a stílust, ám egyelőre még nem igazi versenytársa a piacon elérhető valódi apátsági belgáknak, de az irány jó, és ha a fogyasztók arra indítják a főzdét, akkor biztos kapunk tőlük még ezen a vonalon is kísérleteket.
A főzde eddig felsorolt termékei jól példázzák, hogy a hazai kisüzemi iparban még mindig mekkora fejlődési potenciál van, hiszen sorra kapjuk a Fehér Nyúltól és másoktól is a nemzetközi trendek szerinti legújabb sörtípusok hazai változatait.

A szerző közgazdász, sörfőző, a Sördoktor Youtube csatorna alapítója

Borítókép: A hazai kisüzemi söriparnak egy része, főleg a kisebb főzdék és a gerilla főzdék újdonságaikkal folyamatosan stimulálják a piacot.(Fotó: A Fehér Nyúl sörfőzde honlapja)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.