Sopron a hűség városa. Megtartásában elévülhetetlen érdemeket szerzett a Rongyos gárda, és személy szerint Prónay Pál, aki lassan elfoglalja méltó helyét a jobboldali közösség fősodrának tudatában, ami komoly lépés a jó irányban. Elvégre az a cél, hogy a kommunisták és ballib utódaik által módszeresen befeketített hősöket Horthy Miklóstól Hóman Bálintig hősökként tisztelje a közemlékezet s a nemzet ellenségei által piedesztálra emelt nemzetárulókat, mint Károlyi Mihály vagy Jászi Oszkár sújtsa megérdemelt közmegvetés.
Az 1921. december 14. és 16. között lezajlott soproni népszavazás Trianon egyetlen ma is élő revíziója. A város történelmi levegőjű utcáit járva belehasít az emberbe a felismerés, hogy ha akkor néhány száz halálmegvető bátorsággal küzdő hazafi nem „teszi azt, amit megkövetelt a haza”, miként a Kárpátia együttes vezetője, Petrás János énekelte, akkor bizony Sopronban ma a magyarság kisebbségben lenne, akárcsak a gúnyhatár közelében fekvő Szabadkán, Nagyváradon vagy Kassán.
A legjobb vidéki éttermek jelentős részét összefogó SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) nevű szervezet három soproni tagot számlál: egyikük a „One Eleven Roastery”, a négyszeres magyar baristabajnok, Molnár Attila kávépörkölője, másikuk a Harrer csokoládéműhely és cukrászda, a harmadik pedig az Erhardt étterem.
A minap Sopronban jártam egy meghívásnak eleget téve, s miután végigböngésztem a város gasztronómiai kínálatával foglalkozó portálokat, illetve az igényesebb éttermek honlapját, úgy ítéltem, hogy jobbat nem találok a néhány éve már egyszer meglátogatott Erhardtnál, mely hangulatos, szeretni való családi étterem egy macskaköves kis utcában, nem messze a történelmi központtól.
Az intézmény keretén belül kézműves pékség, borozó és panzió is működik.
Ebéd előtt be is néztem a pékségbe, vettem egy kiváló kovászos francia parasztkenyeret, egy remek zsemlét és kiflit, továbbá jól elkészített körözöttet, illetve padlizsánkrémet, ami megállná a helyét mifelénk, Erdélyben és a Partiumban is, ahol slágerételnek számít, a kevéssé rutinos háziasszonyoktól a hobbiszakácsokon át séfekig majd’ mindenki ügyesen el tudja készíteni.