Riba: hal- és steakközpontú mediterrán étterem Újszentesen

Ez az étterem megállná a helyét Temesvár központjában is.

Borbély Zsolt Attila
2023. 02. 22. 12:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicolae Ceausescu egyfajta különutas politikát folytatott a szovjet táboron belül, aminek legemlékezetesebb gesztusaként azt jegyzi a történelem, hogy nem volt hajlandó részt venni Csehszlovákia 1968-as megszállásában. A Moszkvától való viszonylagos függetlenedés szimbolikus jelének számított, hogy a román fennhatóság alatt álló területeken nem volt kötelező oroszul tanulni, a hetvenes–nyolcvanas években felnőtt generációkhoz tartozók zöme a cirill betűket ki sem tudja olvasni.

Jómagam is a Kárpát-medencei étteremkalauz összeállítása során ismerkedtem meg közelebbről a cirill betűkkel. Kárpátalján ugyanis a megszálló ukrán hatalom a közérdeklődésre számot tartó feliratok nagy részét is csak cirill betűkkel íratja ki, az ukránok kezében levő vendéglők jelentős része pedig nemhogy magyar, de még angol vagy bármilyen latin betűs étlapot sem tart. Így voltunk kénytelenek Munkácson kifordulni a Munkácsy Mihályról elnevezett étteremből, pedig már le is ültünk, s lelkileg felkészültünk arra, hogy ott fogyasztjuk el ebédünket. Számunkra dekódolható étlapjuk nem volt, s egyetlen felszolgáló sem akadt, aki legalább az angol nyelvet beszélte volna.

A kalauz összeállítása során a szerb gasztroszakszavak jó részét is sikerült elsajátítani, legalábbis egy időre, latin betűs szerb étlapról semmilyen nehézséget nem jelentett rendelni 2021 nyarán. Az első szerb „szakszót” már korábban elsajátítottam, a kétezres évek elején, montenegrói nyaralásunk alkalmával. Ott azzal szembesültem, hogy a tenger mellett nem lehet tengeri halakat kapni, két hét alatt egyetlen halboltot láttam, Cattaróban, mindenütt olajfák díszelegnek, de nincs komoly olajbogyó- és olívaolajkultúra, s a mindenfele legelésző kecskenyájak dacára alig lehet kecsketejhez, kecskesajthoz jutni. Sutomore-ban a piacon halak után érdeklődve világosítottak fel a helyiek, hogy jön egy asszony hetente egyszer, s hoz halat. Hozott is, nyurgapontyot, ami finom volt és friss, örömöt jelentett feldolgozni, de a tenger mellett valahogy nem épp ezt vártuk. Akkor tanultam meg a „riba” kifejezést.

A szerző felvétele

Vélhetően a tulajdonosi kör etnikai identitása a magyarázat arra, hogy épp ezt a nevet választották Újszentes talán legexkluzívabb éttermének, ugyanis itt sosem élt jelentősebb szerb közösség, a szerb turizmus sem meghatározó.

Újszentes az egyik Temesvárral már egybenőtt község, hasonló Gyüreghez, Mosnicához/Újmosnicához, Győrödhöz és Tesöldhöz. Aki autópályán közelíti meg a fővárosból a bánsági metropoliszt, Újszentes végeláthatatlan főutcáján is kénytelen végigaraszolni. 

A rendszerváltás idején még vékony, de létező többségben élt itt a magyarság. 1992-ben a település 2400 lakosából 1285 vallotta magát magyarnak, 2011-re ez 1057 főre apadt, de a magyar közösség jövőjére nem az abszolút számokban mérhető, nem túl jelentős csökkenés vet árnyékot, hanem a település lélekszámának megháromszorozódása. (A tavalyi népszámlálás Újszentesre vonatkozó adatait nem leltem a világhálón.) 1992-es 53,5 százalékos többségünk húsz év alatt 14 százalékra csökkent, gyanítható, hogy napjainkban ez az arány tíz százalék körül van.

A szerző felvétele

A község vendéglátásának színvonala szép lassan felemelkedik a temesvári átlagszintre, amiben a nemrég nyílt Riba étterem is meghatározó szerepet játszik. A beltér elegáns, hangulatos, nagyvárosi. Kényelmes székek, ötletes, esztétikus világítótestek, sok zöld növény. Az asztalon só- és borsdaráló, élvezhető olívaolaj és fűszeres ecet. Nyáron igényes teraszt üzemeltetnek.

A borlap színvonalas, a habzókkal együtt mintegy ötven tételt válogattak össze a tágan értelmezett Erdélyből, a Kárpátokon túlról, Moldova köztársaságból, Francia-, Spanyol- és Olaszországból, illetve az újvilágból. Nem rossz látni egy Chablis premier cru-t egy újszentesi itallapon. Pohárra csak néhány tételt mérnek ki. Színvonalas a koktélválaszték, a tömények között is több prémium párlatot találunk. A sörök nagyipariak, de választékba vették az Ursus (Asahi) Barlog sorozatának „kézműves” tételeit is. 

 

Az árak belvárosiak, egy tonhaltatár hatezer forintnak megfelelő lejbe kerül, a fritto misto, a kacsacomb és a kacsamell díjszabása valamivel magasabb, de hasonló, a halak tíz dekája közel kétezer, a steakeké négyezer forint körüli összegbe kerül. A köretek ára 1800 és 2200 forint között mozog. Az egyes fogásoknál megadják a tányérra kerülő hús és hal tömegét is, a két kiló minőségi halat integráló, négy főre számolható vegyes tálért harmincezer forintot kérnek. A reggelik, előételek, levesek és desszertek árszabása kedvezőbb, kétezer és 2800 forint között mozog. 

A bruschetta műfajban az adag három pirítóst integrál, egy prosciutto crudósat, egy lazacosat és egy paradicsomosat. Mini vágódeszkára erősített gránitlapon tálalják. 

A szerző felvétele

A lazacot ügyesen sütötték meg, kívül pörzses, belül szaftos maradt. Jó hozzá a megfelelően elkészített, kissé retro tálalású burgonyapüré. 

A szerző felvétele

A nem igazán meggyőző zsemlében szépen formázott, kellő nagyságú húspogácsa, értékeljük, hogy érdeklődnek a sütési fokozat felől. Kár, hogy a hús túl tömör, s medium helyett well done-ra sütik. Az is tény, hogy húsz évvel ezelőtt igencsak örültünk volna egy ilyen szintű burgernek, de ma már ennél jobbat várunk. Az élvezhető steakkrumplit helyben készítik, nem használnak mirelitárut.

A szerző felvétele

A profiterol tölteléke ízletes, értékeltük, hogy a desszert égetett tészta részét helyben készítik, de az igazság az, hogy ezzel a műfajjal még lehet kísérletezni, hogy az eredmény könnyedebb legyen.

A szerző felvétele

A Riba a bánsági mediterrán fősodorhoz tartozik, ami az Újszentessel összeérő Bega parti város fő gasztronómiai csapásirányát jelenti ez idő tájt. E zsánerben az utóbbi években több mint féltucat egység nyílt, mint a már bemutatott Signiture, a Vittoria del Gusto, a Jenő herceg téri Whisper, Posh és Cinque Terre, a Jenő herceg utcai Corallo és La Trattoria Cuccina moderna, a Rezső utcai Tiffany’s, de idetartozik a tágan értelmezett Erdély legnagyobb plázájának, a Iulius Town-nak keretében működő C House Milano, La Trattoria és Atmosphere is, hogy csak azokat említsem, melyeket sikerült meglátogatni 2020 óta. 

A Riba a jelzett hibák ellenére megállná a helyét Temesvár központjában is.

Riba étterem

Újszentes, Conac utca 50.

Telefonszám: +40-752-067-604

Honlap: https://www.facebook.com/RestaurantRiba/

Borítókép: Riba étterem (A szerző felvétele)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.