Vacsoraidőben is látogatható színvonalas brunchozó az Opera mellett: Cork breakfast & wine

Jól kitalált, színvonalas hely a Cork, jó szívvel ajánljuk másoknak is.

Borbély Zsolt Attila
2023. 04. 13. 14:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pazarul felújított Operaház környékén egyik igényes vendéglátóhely nyílik a másik után. 2021 végén itt talált otthonra a szentendrei Circo Food Truck, amely a nápolyi pizzériák közül minden szempontot egybevetve talán a legszínvonalasabb, nemcsak a pizza remek, de kiváló natúr borokat, valamint minőségi kézműves söröket is tartanak.

Idén nyitott közvetlenül az Opera mögött a megnyerő atmoszférájú „Tudtam én főzdebár”, ahol jóféle sörkorcsolyákkal és prémium italokkal várják a vendégeket, legyen szó sörről, borról vagy töményitalokról. Nyitás óta kétszer is betértünk hozzájuk, a fejlődés pár hónap elteltével is érezhető volt, a kiszolgálás bűbájos, tervezik saját sörfőzde indítását.

Tavaly februárban indult a Parabolic Lazarus, amire a Guri sörkimérésből „Keleti Waiting Roommá” avanzsáló, 24 sörcsappal működő Bethlen Gábor utcai pincesörözőben figyeltem fel. Nem sokat foglalkoznak a reklámmal, így is szinte telt házzal működik ez a valódi brew pub, ahol helyben főzött söröket kóstolgathatunk, mellé melegkonyhás sörkorcsolyákat falatozva. Mi bundázott tintahal mellett kóstoltuk végig a csapolt szortimentet. Mint megtudtuk, a tíz éve Magyarországon élő, nyelvünket jól beszélő ukrán felszolgáló fiú remekül egyezik az orosz tulajdonossal. A fejlődésnek van még tere, mind a sörök, mind a gasztronómia tekintetében, de jelen formájában is egyértelműen jónak és izgalmasnak mondható ez a különleges hangulatú egyedi egység.

Fotó: A szerző felvétele

Utóbbi két söröző között fekszik az elmúlt években nyitott Marlou borbár, amely talán a legnagyobb választékkal dolgozó, belterét tekintve is legszínvonalasabb natúrboros hely a fővárosban.

Rokonszenves újhullámos „single issue” büfé az „Edy’s French Tacos”, itt még nem volt alkalmam enni, az minden esetre biztató, hogy Primator söröket tartanak. Az Edy’s szomszédja a nemrég nyílt Cork is, amely jelen vizsgálódásunk tárgyát képezi.

Nem sokkal a vendéglátás „street food forradalomnak” nevezett sajátos színesedése után indultak hódító útjukra a reggelizők és brunchozók, amelyek nemhogy nem vesztettek népszerűségükből azóta, de napjainkban is egyre-másra nyílnak színvonalas egységek e műfajban, csak győzzük megtanulni a nevüket. Babutzi, Deszka, Edison és Jupiter, Noah, hogy csak néhányat említsek az utóbbi évben nyitottak közül. Ide tartozik a Cork is, amely nemcsak reggeli és déli órákban várja a vendégeket, hanem vacsoraidőben is.

Az étterem pont ott helyezkedik el, ahol a Lázár utca belefut a Hajós utcába, így, ha megfelelő asztalt választunk, ráláthatunk a Bazilikára. A remekül berendezett, megnyerő atmoszférájú helyen a nyers téglákat helyenként látni engedő falon boros polc, az asztalon zöld növény, só- és borsdaráló.

Belépéskor húszas éveinek legelején járó fiatalember fogad. Hamar kiderül, hogy nem tud magyarul, csak pár szót. Udvarias, de nincs igazán témában az ételeket és italokat illetően, nem is keresi a vendég tekintetét. Nem díjaztam, hogy miután magyarul köszöntem, angol étlapot kaptam, holott van magyar is. Nyilván elboldogul az ember az angollal, étlap esetében némettel, olasszal is, de elemi udvariasság kérdése, hogy ha a vendég magyarul köszön, akkor magyar étlapot kapjon egy magyar városban. 10% szervízdíjat felszámolnak, biztos, ami biztos, megjegyzem, ez annyira elterjedt jelenség, hogy lassan az érdemel kiemelést, ha valahol nincs a számlához adva a felszolgálási díj.

Fotó: A szerző felvétele

Kínálnak sokféle ígéretes reggelit a grillezett kolbászos, baconos, pirított gombás, rösztis tükörtojástól a vajas spárgával, főtt sonkával, szarvasgombás, valamint mustáros szósszal, croissant-nal és parmezánnal kísért buggyantott tojásig, de van klasszikus melegkonyhájuk is, amely a nemzetközi ízekre alapoz. A legtöbb esetben izgalmasak az alapanyag-társítások, több fogás is kóstolásra csábít. Szerepel a választékban konfitált kacsacomb, polentával, cseresznyemártással, tenger gyümölcseiből készült Tom Yum leves, marhapofa szilvával, szarvasgombás burgonyapürével s még sorolhatnám.

Az árak helyenként megszaladtak, a tojásból készült reggelik 3500 forintnál kezdődnek, akkor is, ha semmilyen különleges alapanyagot nem tartalmaznak. „Édes reggeli” címszó alatt futó desszertek (pl. túrós palacsinta karamellszósszal, tejfellel, ropogós mandulaszeletekkel) 2980 forintba kerülnek.

Tartanak Cecei sört, más sörük nincs, nem lenne rossz, ha további kézműves tételeket is választékba vennének, bár azt nagyon értékeltük, hogy nem a nagyipari multivonalat nyomják. Húszféle minőségi bort kínálnak igényes, kiemelkedő, zömmel magyar kispincészetektől, többek között Bukolyi Marcelltől, a Steigler pincétől, a Szent Donát pincétől és Szentesi Józseftől.

Fotó: A szerző felvétele

Kacsahússal, tejföllel és füstölt szalonnával tálalt borscs levessel indítottunk. A „borscs” a magyar ízléssel, magyar ételfilozófiával messzemenően kompatibilis ikonikus levese az orosz, ukrán és lengyel konyhának, mégse terjedt el mifelénk, egy kezemen meg tudom számolni, hány helyen láttam étlapon ezt az egytálételként is felszolgálható levest a Kárpát-medencében. Kárpátalját nyilván leszámítva, ahol annyira gyakori, mint a pacalleves, a parasztcsorba vagy a miccs Erdélyben, a pljeszkavica Délvidéken, vagy a sztrapacska a Felvidéken. Éttermi mellőzöttsége dacára egyszerű kulcsszavas kereséssel megszámlálhatatlan magyar nyelvű receptet találunk a világhálón, hadd szúrjam ide a borscsot a gasztronómia kultúrtörténetének kontextusába ágyazó remek szöveget a Bűvös szakácsról, amely szokás szerint igen részletes recepteket is tartalmaz.

Fotó: A szerző felvétele

A leves kifejezetten ízletes volt, nekem cseppet sótlannak tűnt, de ezen könnyen lehetett segíteni. Ugyanez volt a benyomásom a kifogástalan állagú, jól fűszerezett, humuszos, tojásos shakshuka esetében is, bár azt hadd tegyem hozzá, hogy cseppet sem bánnám, ha a Cork séfjének visszafogottsága a sóhasználat vonatkozásában általános lenne Magyarországon, hiszen még ma is gyakran belefut az ember túlsózott ételekbe a fősodratú helyeken, ami jóval nagyobb probléma az alulsózásnál. 

Fotó: A szerző felvétele

Pisztáciás túrógombóc volt a zárófogásunk, amely ízre, állagra egyaránt kiválónak bizonyult.

Fotó: A szerző felvétele

Jól kitalált, színvonalas hely a Cork, jó szívvel ajánljuk másoknak is.

Cork Breakfast & Wine

Budapest, Hajós utca 17. 

Telefonszám: +36 70 788 6571

Honlap: https://corkbreakfastandwine.choiceqr.com/

Borítókép: Cork Breakfast & Wine (Fotó: A szerző felvétele)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.