Közös ló

Az öngondoskodás és józan előrelátás a borkészítésben sem nélkülözhető.

Mészáros Gabriella
2023. 07. 16. 11:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorú híre a hétnek Milan Kundera halála. Könyvei mellett vele kapcsolatban van egy olyan emlékem, ami nem kizárólag az irodalmi élethez kapcsolódik. Még a kilencvenes évek elején töltöttem hosszabb időt Londonban, jogászok körében. Saját munkám mellett persze sok kollégával is megismerkedtem. 

Lehet, hogy már nem is kellene emlékeznem erre az alkalomra, de nekem valahol nagyon rosszul esett, talán ezért is jut gyakran az eszembe. A három hónap alatt megismert egyik legintelligensebb és legszélesebb látókörrel rendelkező bíróval ebédeltem a Temple nehéz falai között, irodalomról beszélgettünk. 

Kundera is szóba került, és nem kis megdöbbenésemre nem tűnt úgy, hogy beszélgetőpartnerem tisztában lenne a szerző cseh származásával.

„You in the Soviet bloc are all the same.” Részéről ez volt a dolgok summázása, amit azóta sem felejtek el. 

No nem holmi bosszúvágy éltet, senki ne gondolja ezt, de a szőlő és a bor kapcsán is egyre gyakrabban mélázok a kérdés vagy éppen tény felett.

Forrás: Mészáros Gabriella

Gondolataim egészen konkrétan terelődnek a furmint és a kékfrankos felé. 

Vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy a világ számára – már ha egyáltalán odafigyel bárki is ránk – jó esetben Közép-Európa kissé öntörvényű egyedei vagyunk, időnként használható és eladható szőlőfajtákkal? Tisztelet a kivételnek itt is. 

Van néhány szerző, aki évek óta serénykedik boraink meg- és elismertetésén a határon túlról – tisztes fizetség fejében. De vajon elég lesz-e ez a munka ahhoz, hogy ne váljunk eggyé a volt szocialista blokk termelői közül? 

Ausztriát sajnos ez esetben is kénytelen vagyunk önállóan kezelni, épp úgy, ahogy teszi a borvilág is. Bizony duplán vagy akár triplán is számíthatjuk az 1955 és 1991 közötti időszakot. Az előbbi az osztrák, utóbbi a magyar szovjet megszállástól megszabadító dátum. 

Ez a közel negyven év az osztrák és magyar mentálisban ma is érezhető különbséget teremt. A mi gazdáinknak igen nehéz visszatérniük az önálló és józan gondolkodáshoz, a valódi gazdatudathoz. 

Az öngondoskodás és a józan előrelátás a borkészítésben sem nélkülözhető. Többek között ezért kellene vigyáznunk és a lehető legtöbbet kihoznunk például ebből a két szőlőfajtából. 

Ami megkülönböztethet bennünket egy román, szlovák vagy éppen cseh bortermelőtől vagy boraitól. Mert a csehek talán épp oly elánnal készítik is kínálják ma már boraikat, mint ahogy annak idején mi a sörhöz nyúltunk. Borászati szempontból – és itt elsősorban a marketingre gondolok – a cseh és szlovák termelők nyíltan és egyértelműen állnak egymás mellett, saját bevallásuk szerint ezen a téren ők soha nem is váltak szét. 

Ez mindössze annyit jelent, hogy Közép-Európában lassan kialakul egy meglehetősen tőkeerős és eltökélt csapat, akik kellő önbizalommal építik saját boraik útját a világban. 

A cseh és szlovák borvidékek ma már szinte mindent kínálnak, amire a világ nyitott. Sőt bizonyos tekintetben – ez nem feltétlenül a minőség – meg is előztek bennünket. 

Gondolok itt a természethű borkészítésre és tokaji édesboraikba vetett töretlen hitükre. Mi pedig szállítjuk szégyenletesen alacsony áron a folyóborunkat – Csehországba és Szlovákiába. Jól van ez így? A válasz egyértelmű nem. Többek között ezt is próbálja majd orvosolni az új bormarketing-stratégia. Bízzunk benne, hogy az eredmények is megjönnek majd valamikor. 

De ezek a tények megint csak azt a gondolatot vetik fel bennem, hogy nem kellene-e nyitottsággal és szorosabb együttműködéssel arra a területre terelni a megjelenést, ahol bor áll szemben borral, minőség minőséggel. Érdemes északi szomszédjaink felemelkedését a saját érdekeinket szem előtt tartva szemlélni – ha már úgyis összeköt bennünket a kényszerű negyvenöt év. 

 

De tény az is, hogy mindkét ország remek furmintokat és kékfrankosokat kínál. A közép- és dél-szlovákiai borvidék mellett ma már a morva területek is visszarajzolták magukat a térképre. 

Ahogy Ambrus Lajos írja a Terra benedicta című kötetben: „A közfelfogásban a régi felvidéki borászatot jelentős múltjával a szűkebben vett Pozsonyi borvidék jelentette – az ausztriai elegáns világ a királyi és császári udvarral együtt soproni, pozsonyi, szentgyörgyvidéki és bazini bort fogyasztott. Amit a szentgyörgyi, modori, bazini, limbachi, egyáltalán a Kis-Kárpátok borászatáról, termőhelyi adottságairól tudhatunk, az kiváló – borkereskedői Bécsen kívül Sziléziába és Poroszországba szállítottak.” Nos, van hát múltjuk az arrafelé gazdálkodóknak is, ne becsüljük le őket sem, és déli-keleti szomszédjainkat sem. De vigyázzunk arra, ami a miénk. Ami képes arra, hogy jó értelemben mássá tegyen, mint ami évtizedeken keresztül rögzült mások fejében. 

Furmint Sárosberek-dűlő 2019 (H-Négyzet Pince – Mátra)

A 2017-essel azonos eljárással készült, többszöri szüret és önálló erjedés utáni házasítás eredményeként. Ha valakit zavar egy nem kimondottan édesborban a botritisz jelenléte, ne ezt a bort keresse. Véleményem szerint ez amúgy kizárólag minőség és stílus kérdése. Ha a bornak száraz vagy éppen félszáraz volta mellett vagy éppen ellenére botritisz köntösbe bújva van mondanivalója, azzal a világon semmi baj nem lehet. Egyéniség – ez a legfontosabb, amit én újfent megtaláltam.

Jánoshegy Kékfrankos 2017 (Légli Géza Kislaki Bormanufaktúra – Dél-Balaton)

Intenzív, igen gyümölcsös illatok, sok meggyel, málnával. Szinte húsosnak érezzük a bort, jó arányai finom savaira épülnek. Kevés tannin, érett szőlő érzete a szájban. Szép és értékes bor, még most is csúcsközelben.

Borítókép: Illusztráció. (Forrás: Mészáros Gabriella)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.