Kiváló magyar borok és csúcssörök Aradon, a Klings The Drinks pubban

Az italválaszték a maga nemében aradi viszonylatban egyedülálló.

Borbély Zsolt Attila
2023. 08. 13. 9:09
Fotó: BORBÉLY ZSOLT ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erdélyben, a Partiumban és Bánságban a vendéglátó szektorban ritkán találkozunk belső-magyarországi borokkal. Ennek mögöttesei sokrétűek, első helyen nem is az állami propaganda igen széles eszköztárával a románságba sulykolt magyargyűlöletet említeném, hanem inkább azt, hogy itt az ezerhektáros nagybirtokok uralják a piacot. De nyilván nem múlik el nyomtalanul az a tudati hatás, amin egy etnokratikus állam több mint száz éve dolgozik, különösen, hogy a magánkézben levő média is igencsak besegít, és nem valószínű, hogy egyhamar eljutunk a „nulla pontra”, a magyarellenes heccelés megszűnéséhez, ahonnan indulhatna a „gyógyulás”.

Ami miatt egyáltalán élhető az élet a román többségű egykori magyar területeken, az a román nép aránylag nyugodt természete (lásd a közkeletű szólást arról, hogy „a puliszka nem robban”),

 a globalizmus identitásfeloldó hatása, valamint a személyes tapasztalatok sokasága. A határtól nem messze fekvő városokból Temesvárról, Aradról, Kisjenőből, Nagyszalontáról, Nagyváradról, Érmihályfalváról, Nagykárolyból és Szatmárnémetiből a helyi magyarok mellett román turisták tömegei áramlanak a határon túli üdülővárosokba, Makóra, Szegedre, Gyulára, Hajdúszoboszlóra, Debrecenbe és Nyíregyházára. Százezrek tapasztalhatják meg, hogy az anyaországi vendéglátás még ma is magasabb szinten áll az erdélyinél, a városok rendezettségéről, tisztaságáról nem szólva. Ez pedig csökkenti a magyarellenes hangulatot. 

De nem annyira, hogy a magyar sörök és borok méltó módon, minőségüknek megfelelően képviseltessenek a román kézben levő vendéglátóhelyeken.

Másik oldalról azokban a városokban, ahol a magyarság húsz százalék körüli vagy ennél kisebb részarányt képvisel, kulcsfontosságú, hogy az érdekképviseleti szervezetek által megrendezett közösségi események, a kulturális fórumok (például színházak) s az egyházak mellett működjenek olyan magyar dominanciájú vendéglátóegységek, amelyek találkozási fórumot biztosítanak a helyi magyar közösségnek. Van, ahol ez virágzik, mint Kolozsváron, ahol mindig megvoltak a „magyar kocsmák” vagy akár Nagyváradon, ahol hasonló a helyzet.

Aradon a Jelen ház mellett a Tulipán borozó és könyvesbolt látott el ilyen funkciót. Schmak András nevét akkor ismerhette meg Arad borszerető közönsége, midőn 2013-ban átvette az említett könyvesboltot korábbi üzemeltetőjétől, Bálint Zoltántól, és a profilt borozóval egészítette ki.

Az öt évig működő sajátos és egyedi vendéglátó egységben jeles magyar borászok hosszú sora fordult meg Alkonyi Lászlótól Bárdos Saroltán, Eszterbauer Jánoson, Dúzsi Tamáson, Kis Jánoson, Karner Gáboron, Losonci Bálinton, Cseri Norberten, Lelovits Tamáson, Vámos Attilán és Balla Gézán keresztül Maurer Oszkárig, hogy csak néhány nevet említsünk a nagyjából félszáz élvonalbeli termelő közül, akikkel ott ismerkedhettek meg az aradi borrajongók. Nem véletlen, hogy Borbás Marcsi Gasztroangyal című műsorának Aradról szóló adásában fontos jeleneteket vettek fel a Tulipánban

Arad magyar polgársága nem bizonyult elég erősnek ahhoz, hogy eltartson egy ilyen jellegű intézményt, így az egység bezárt. 

Működtetője azonban nem adta fel az a célkitűzését, hogy az aradi magyarságot ellássa magyar borokkal, sőt a profilt kibővítette minőségi magyar sörrel is.

2022 nyarán a Neptun strandon nyitott söröző-borozót Klings – The Drinks néven. 

A szerző felvétele

Idén már kibérelt egy belső udvart és pincét a város szívében, pár lépésnyire a hajdani Szabadság tértől. Az árnyas kerthelység hangulatos, a dekoráció az amerikai képregények világát idézi. A pincében nyers téglafalak és szolid pubos díszítőelemek biztosítanak meghitt hangulatot.

Az italválaszték a maga nemében aradi viszonylatban egyedülálló. 

Öt sörcsappal dolgoznak, háromból a Tiltott Csíki Sörmanufaktúra főzetei folynak, amit a Mad Scientist Liquid Cocaine és a Szent András Sörfőzde Ogre söre egészít ki.

Palackban és dobozban csaknem félszáz prémium sör kapható a Szent András, a Fehér Nyúl, a Mad Scientist, a Monyó és a Rothbeer főzdéktől. A csíkszentsimoni főzde nyolc söre is kapható palackban, beleértve a frissen piacra dobott, Puskás 10 elnevezésű, a megszokottnál könnyedebb, 4,5 százalékos sört is.

Mindemellett több mint negyven minőségi bort kínálnak, többségüket kimérik pohárra is.

 Négy kivételével ezek a történelmi magyar borvidékek belső-magyarországi és ménesi nedűi. Az említett négy bor a gagauz autonóm területről származik, ami alighanem üzenetértékű. Készítenek népszerű koktélokat, s kávét is egy kis kézműves pörkölő kávéjából. A töményitalok között akad néhány érdekesebb tétel. Szivarválasztékkal is szolgálnak.

A borok mellé ropogtatnivalókat, főként Csíki Chips-fajtákat kínálnak, de együttműködnek Arad legjobb sörözőjével, az e rovatban már bemutatott Joy’sszal, amelynek konyhája is átlag feletti, innen bárki kedvére rendelhet akár pub foodot, akár szabályos vacsorát. Arad első pizzériáinak egyikéből, a szomszédos Coandiból is rendelhetnek a vendégek harapnivalót.

Mi helyi pörkölésű földimogyorót eszegettünk a remek sörök mellé. Azokat a főzeteket kóstolgattuk, melyekhez eddig nem volt még szerencsénk, nem egy újdonsággal is találkozhatunk a palackos választékban, mint a Mean Girls, a Powerpopstar, yuzus Tokyo sour s a Ninja Soup strata a Mad Scientisttől vagy a Calm Storm és Coffee Storm a Fehér Nyúltól.

Nem vagyok törzsvendég típus, mindig az újat keresem, de jó, ha azokban a városokban, ahol az ember valóban otthon érzi magát, van egy törzshelye. Ilyen volt Aradon a Tulipán 2013 és 2018 között, s erre predesztinált a Klings – The Drinks is.

Elérhetőségek:

Klings – The Drinks

Arad, Várhíd (jelenlegi nevén Balcescu) u. 11.

Honlap: https://www.facebook.com/KlingsTheDrinks/

Telefonszám: +40-723/180-871

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: a Kling’s – The Drinks kerthelyisége (A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.