A második világháború alatt született cégek között mindenképpen unikálisnak tekintendő a Dreher és a Richter cégek közös projektje a Paracelsus Rt., amely, noha csak két évig állt fenn, mégis meghatározta annak a két évnek a működését. Az alapszabályból ki is derül mi volt a célja a sörfőző és a gyógyszergyártó cégeknek az alapítással: „Sörélesztőnek és egyéb sörgyári melléktermeknek, továbbá más élesztőnek és keményítőféléknek gyártása, feldolgozása és felhasználása emberi és állati gyógy- és tápszerek céljaira. […] Élesztő és egyéb természetes vitaminok és ezek különleges kombinációinak előállítása. Vitamin tartalmú és egyéb növények és gyümölcsök és egyéb mezőgazdasági termékek szárítása, feldolgozása és ezen anyagok […] gyógyszerekhez való feldolgozása”. Noha az üzem a háborús nehézségek közepette jelentős nyersanyaghiánnyal küzdött, mégis érdekes termékeket és azokhoz különleges felhasználási módokat dolgozott ki. Maga az üzem egyébként a Maglódi-, a Gitár- és a Téglavető utcák közötti terület közepén helyezkedett el, ez az épületrész a mai napig áll.
Az egyik különlegesség a húshiány pótlására szolgáló kísérleteik voltak, melyben a sörélesztővel kívánták pótolni a mindennapi étkezésből kieső fehérjeforrást. Erről háziasszonyoknak szánt receptjeink is fennmaradtak. További termékeik voltak a KEPTAMIN és a SERTAMIN, melyek élesztőből készült és B vitaminokban dús tápszerek voltak.

Végül Budapest ostroma után a cégnek be kellett szüntetnie a termelést és át kellett állni sütőélesztőgyártásra a pékek részére, de nem csak a Paracelsusnak, hanem a többi sörfőzdének is. 1945. március 20-án Vas Zoltán, Budapest Közellátási Kormánybiztosa a Sörfőzdéknek is megparancsolta, hogy csak sütőélesztőt gyárthatnak. A Paracelsus folyamatosan próbált érvelni amellett, hogy az élesztői és tápszerei mennyire fontosak a közélelmezés szempontjából (fontosabbak, mint a kenyérélesztőgyártása), így végül 1945. szeptember 26-án Dr. Issekutz Béla nyugalmazott egyetemi tanárnak, illetve Gerencséry Béla az Országos Chemiai Intézet igazgatójának és Fejér Domokosnak a Mezőgazdasági Tudományok Dokumentációs Központja vezetőjének szakvéleményét is elküldték a témában a kormánynak.