Ünnepi pohár

Saját olvasatomban a bor nem az alkoholról szól. Örülnék, ha mind többen vallanák ugyanezt azok közül, akik magukat borkedvelőnek tartják.

2023. 12. 23. 7:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áldott vagy Urunk, aki műveidet számtalan formában ajándékozod nekünk, 
hogy mi azokat lelkünk épülésére és gazdagítására használjuk. 
Különös ajándékod a szőlőtő termése és az abból lett bor, 
melyet méltónak találtál arra, hogy szent Véred előképe, 
majd színeit megtartva – valós hordozója legyen. 
Áldd meg a tiszta borok termelőit – és minket is, 
akik értéke tudatában, azt örömmel elfogyasztjuk. 
Ámen

A fenti asztali áldást csak a számítógépen memóriájában találtam, véletlenül pont most ugrott elém a képernyőn. Tartok tőle, hogy az utolsó mondatot Rohály Gábor írhatta hozzá, bár jómagam is minden szavával egyetértek. Aktualitása egész évben van, nem csak így karácsony táján. Végtelen hálás vagyok azért, hogy számomra a bornak feltárult egy legtöbbször rejtve maradó arca. 

Mert saját olvasatomban a bor nem az alkoholról szól. Örülnék, ha mind többen vallanák ugyanezt azok közül, akik magukat borkedvelőnek tartják. Az ünnepi alkalmak pontosan azt a keretet képesek megadni, amikor el is feledkezhetünk az alkoholról. 

Mert nem ez a lényeg. Leginkább az együttlét és az együtt emlékezés, amit magunk is megáldhatunk néhány szép borral. Egy ünnepi menü, még ha csak két fogásból is áll megérdemli, hogy illően felvezessük és olyan bort tegyünk az asztalra, amit máskor nem bontanánk fel. Nem az alapanyag és semmiképpen nem az étel vagy a bor ára határozza meg az értékét. Mi magunk tudjuk értékké tenni, ha komolyan gondoljuk.

Kezdjük mindjárt az étkezés legelején, vagy inkább előtte. A száraz pezsgő ugyanis ideális aperitif ital. Mit kell tudnunk egyáltalán egy jó aperitifről? Kevés legyen, száraz legyen, könnyed legyen és lehetőleg legalább tíz perc időt kapjon ahhoz, hogy jótékony hatását, a gyomor „nyitogatását” elvégezhesse. Ezeknek a követelményeknek egy száraz pezsgő tökéletesen megfelel, és ha még alkalmas poharunk is van hozzá, az már szinte tökéletes. Volt két szép, kevéssé ismert pezsgő az idei kínálatunkban, amit szívesen ajánlok bárkinek. 

Rácz Lilla az ország déli részén, Villány mellett készíti évek óra gyönyörű megjelenésű palackos erjesztésű pezsgőit. Ez igazi női ital annak ellenére, hogy nem szeretem így megkülönböztetni sem a borokat, sem mást. Ez mégis kedves és behízelgő savaival, finom tapintási érzetével, könnyeden gyümölcsös ízeivel ezt juttatja az eszünkbe. A másik etyeki finomság, Hernyák Tomi keze munkája. A lassan már kifutott 2016-os évjáratos pezsgője az egyik legszebb volt idén a hazai kínálatban. Ez szinte ellentétje Lilla pezsgőjének. Határozott, markáns, kissé érdes tapintású, de hallatlan komplex és koncentrált. Savai igen lendületesek, utóízében sós és hosszú. Remek ünnepi kezdés.

Az étkezés elején érdemes egy szép, száraz fehérbort elővenni. Az előételek gyakran salátafélékből, zöldségekből, halakból vagy (ma már a gyakorta megúszós) tenger gyümölcseiből készülnek. Bármi legyen is a tányéron, ha az alapanyagot savanyú ízek felé terelgettük, csak olyan bort adhatunk hozzá, amelyiknek legalább annyi, vagy kicsivel több sava van, mint az adott fogásnak. 

A savérzet nem kizárólag analitikai értékekkel mérhető! Magasabb alkohol, vagy pici maradékcukor jelenlétében az adott bort kevésbé fogjuk savasnak érezni, még ha dokumentációja szerint a savai magasak is. 

Ugyanígy számolnunk kell a lecsós vagy tejfölös ízesítésű fogások savasságával is, no és itt van még a nekünk oly kedves savanyú káposzta is. Mindegy, hogy a káposzta töltött vagy rakott, vagy lucskos, vagy székely – imádja a szép, érett somlói, badacsonyi, tokaji borokat. Itt persze bajban vagyok, mert olyan sok gyönyörű borral találkoztam ebből a körből, hogy nagyon nehéz a választás. 

Talán visszanyúlnék egyik régi nagy kedvencemhez, Györgykovács Imre somlói borához, Olaszrizling 2009. Most is ereje teljében, árnyalt és elegáns. Remek savakkal, finom, visszafogott aromatikával. Érett bor. Nem fáradt. De volt a közelmúltban egy másik nagyom emlékezetes fehérborunk, az a Mátrából érkezett. 

Furmint, a Szignárovits-Maka pincétől. A Mátra nem igazán gazdag furmintokban, bár szerintem igen jól érezheti magát a vulkáni talajoknak ezen a változatát is (a legtöbb komoly furmint tokaji, alapvetően riolitos talajokról érkezik, de remek formát mutat az egri meszes területeken is). Kitűnő szerkezet, finom savak. Érett, meleg tónusok az aromatikában. Csupa-gyümölcs bor, nagy formátumú. Igazi karácsonyi finomság. 

 

Halászlé? Lehetőleg friss hazai halakból, gazdagon hagymával, paprikával – gyufatésztával? Ha valaki nem kedveli a szekszárdi-bajai tésztás változatot, nyugodtan készítsen szegedi, passzírozott alapot. A lényegen nem változtat. Kadarka és kékfrankos. Sagmeister Ernő Kányás kadarkája 2016-ból. 

A bor a vastagabb kadarkák közé tartozik, ami a talaj és a tőkék együttes erejének köszönhető. A kitűnő sav-alkohol arány és az elegáns, fűszeres, de mégis elsősorban ásványos karakter nem véletlenül kerül a palackba. Minimális tőketerhelés, természetes művelésmód és borkészítés. Illatában gazdag és sós, szinte tintás karakter érezhető. 

Kevés szerecsendió és cayenne bors kíséri aromatikáját. Remek szerkezet, finom savak, selymes textúra jellemzi. Szájba véve hosszú és tartós bor. Szájpadlásunkon komoly nyomot hagy, ami a számottevő koncentráció jele. Kitűnően tartja magát. 

A kékfrankosokból legalább olyan nehéz egyet választani, mint a száraz fehérborok közül. Talán az újonnan magára talált kőszegi borvidék borai közül ajánlanék egyet. Az Unger Bormanufaktúra és személy szerint Kaibinger Tamás társával, Stampf Ervinnel olyan vibrálóan izgalmas borokat készít, ami a soproni területek legjavát kínálja. Egyedi, komoly ásványos felhanggal, buja mélységgel – ha van ilyen. Ördög kékfrankos 2021 – komplexitás és koncentráció – selymes tapintással, rengeteg kerti fűszerrel. Sopron boraival kapcsolatban még ilyeneket is érdemes megjegyezni: csillámpala, kvarcfillit, mészcsillámpala, mészfillit, zöldpala. Nem ördögtől való fogalmak, csupán a bor lelkét támogatják!

Kaibinger Tamás (A szerző felvétele

De sokan vannak, akik ilyenkor is ragaszkodnak valamilyen masszívabb vörösborhoz. Persze ha van előtte szarvas, őz, az sem baj. Vesztergombi Csaba Alpha borát már méltattam az év erején, és sajnos nem is juthat el mindenkihez. Viszont a pincészet szinte mindig nyerő, igen jó ár-érték arányú házasítása évek óta a Turul

Cabernet franc és merlot az alapja, igen érett szőlőből készült a 2020-as évjárata is. Ennek ellenére eleven, szinte fiatalosan élénk savai és gyümölcsössége most is izgalmassá teszik. Buja, a közepesnél nagyobb testtel, igen finom árnyalatokkal.

A szerző felvétele

Másik idei nagy kedvencem, a Kovács Nimród Borászat NJK bora 2017-ből. A Nagy-Eged-hegyen született szőlő – syrah és kékfrankos – a meszes talajon olyan ásványos keretben szólaltatja meg a gyümölcsöket, amit más termőhelyen ritkán tapasztalunk. Savai elevensége finom hordóhasználattal fűszerekbe és csokoládéba burkolódzik. Arányos bor, határozott színekkel, mégis eleganciával festve. Ez is valódi nagyágyú, ünnepi asztalra való.

A szerző felvétele

És persze szívem csücske, az édes boros sarok. Aszú nélkül nem ünnep az ünnep. Annak idején otthon mi minden neves alkalommal aszúval koccintottunk. Szenteste is, a karácsonyfa gyertyái mellett. Az örök rác ponty, gesztenyés bejgli és orosz krémtorta illatát kóstolgatva. Istentisztelet aznap nálunk nem szokott lenni, ezért általában gregorián vagy ortodox énekek szóltak. Gondolom, ezért is kapcsolódik az agyamban oly sokszor az aszú és a középkori csendes ünnepek hangulata, ami sokkal inkább megfelel az ízlésemnek, mint a mai villódzó-lélekölő hangoskodás. De az aszú számomra valóban örök. 

Az idei egyik legszebb Balassa István 2019-es Villő aszúja. Ha lehet a puha, angyali selymességet leírni vagy lerajzolni, számomra ez az aszú pont ezt kínálja. Hosszú, gazdag gyümölcsössége és aromatikájának rétegei szinte órákig képesek gyönyörködtetni. 

Fiatalsága ellenére sajnos már most ellenállhatatlan. Nagy hiba lenne ezt a mennyei állapotot nem megérezni. Bármennyire ellenzem is a borfogyasztás liliomtiprásait. Ez abszolút kivétel. Most még nem a botritisz vezeti az illatot-ízt, de idővel a citrusos jegyek is erősödni fognak benne. Savai képesek jó egyensúlyt tartani a cukorral, mindenből sok van benne, mégsem nehézkes. Nem szeretem a pontokat. Nem adok-adtam erre sem. Egyszerűen azt gondolom, bárcsak mindenki megkóstolhatná! Legalább egyszer az életben. 

A szerző felvétele

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.