Áldott vagy Urunk, aki műveidet számtalan formában ajándékozod nekünk,
hogy mi azokat lelkünk épülésére és gazdagítására használjuk.
Különös ajándékod a szőlőtő termése és az abból lett bor,
melyet méltónak találtál arra, hogy szent Véred előképe,
majd színeit megtartva – valós hordozója legyen.
Áldd meg a tiszta borok termelőit – és minket is,
akik értéke tudatában, azt örömmel elfogyasztjuk.
Ámen
A fenti asztali áldást csak a számítógépen memóriájában találtam, véletlenül pont most ugrott elém a képernyőn. Tartok tőle, hogy az utolsó mondatot Rohály Gábor írhatta hozzá, bár jómagam is minden szavával egyetértek. Aktualitása egész évben van, nem csak így karácsony táján. Végtelen hálás vagyok azért, hogy számomra a bornak feltárult egy legtöbbször rejtve maradó arca.
Mert saját olvasatomban a bor nem az alkoholról szól. Örülnék, ha mind többen vallanák ugyanezt azok közül, akik magukat borkedvelőnek tartják. Az ünnepi alkalmak pontosan azt a keretet képesek megadni, amikor el is feledkezhetünk az alkoholról.
Mert nem ez a lényeg. Leginkább az együttlét és az együtt emlékezés, amit magunk is megáldhatunk néhány szép borral. Egy ünnepi menü, még ha csak két fogásból is áll megérdemli, hogy illően felvezessük és olyan bort tegyünk az asztalra, amit máskor nem bontanánk fel. Nem az alapanyag és semmiképpen nem az étel vagy a bor ára határozza meg az értékét. Mi magunk tudjuk értékké tenni, ha komolyan gondoljuk.
Kezdjük mindjárt az étkezés legelején, vagy inkább előtte. A száraz pezsgő ugyanis ideális aperitif ital. Mit kell tudnunk egyáltalán egy jó aperitifről? Kevés legyen, száraz legyen, könnyed legyen és lehetőleg legalább tíz perc időt kapjon ahhoz, hogy jótékony hatását, a gyomor „nyitogatását” elvégezhesse. Ezeknek a követelményeknek egy száraz pezsgő tökéletesen megfelel, és ha még alkalmas poharunk is van hozzá, az már szinte tökéletes. Volt két szép, kevéssé ismert pezsgő az idei kínálatunkban, amit szívesen ajánlok bárkinek.
Rácz Lilla az ország déli részén, Villány mellett készíti évek óra gyönyörű megjelenésű palackos erjesztésű pezsgőit. Ez igazi női ital annak ellenére, hogy nem szeretem így megkülönböztetni sem a borokat, sem mást. Ez mégis kedves és behízelgő savaival, finom tapintási érzetével, könnyeden gyümölcsös ízeivel ezt juttatja az eszünkbe. A másik etyeki finomság, Hernyák Tomi keze munkája. A lassan már kifutott 2016-os évjáratos pezsgője az egyik legszebb volt idén a hazai kínálatban. Ez szinte ellentétje Lilla pezsgőjének. Határozott, markáns, kissé érdes tapintású, de hallatlan komplex és koncentrált. Savai igen lendületesek, utóízében sós és hosszú. Remek ünnepi kezdés.
Az étkezés elején érdemes egy szép, száraz fehérbort elővenni. Az előételek gyakran salátafélékből, zöldségekből, halakból vagy (ma már a gyakorta megúszós) tenger gyümölcseiből készülnek. Bármi legyen is a tányéron, ha az alapanyagot savanyú ízek felé terelgettük, csak olyan bort adhatunk hozzá, amelyiknek legalább annyi, vagy kicsivel több sava van, mint az adott fogásnak.
A savérzet nem kizárólag analitikai értékekkel mérhető! Magasabb alkohol, vagy pici maradékcukor jelenlétében az adott bort kevésbé fogjuk savasnak érezni, még ha dokumentációja szerint a savai magasak is.
Ugyanígy számolnunk kell a lecsós vagy tejfölös ízesítésű fogások savasságával is, no és itt van még a nekünk oly kedves savanyú káposzta is. Mindegy, hogy a káposzta töltött vagy rakott, vagy lucskos, vagy székely – imádja a szép, érett somlói, badacsonyi, tokaji borokat. Itt persze bajban vagyok, mert olyan sok gyönyörű borral találkoztam ebből a körből, hogy nagyon nehéz a választás.
Talán visszanyúlnék egyik régi nagy kedvencemhez, Györgykovács Imre somlói borához, Olaszrizling 2009. Most is ereje teljében, árnyalt és elegáns. Remek savakkal, finom, visszafogott aromatikával. Érett bor. Nem fáradt. De volt a közelmúltban egy másik nagyom emlékezetes fehérborunk, az a Mátrából érkezett.
Furmint, a Szignárovits-Maka pincétől. A Mátra nem igazán gazdag furmintokban, bár szerintem igen jól érezheti magát a vulkáni talajoknak ezen a változatát is (a legtöbb komoly furmint tokaji, alapvetően riolitos talajokról érkezik, de remek formát mutat az egri meszes területeken is). Kitűnő szerkezet, finom savak. Érett, meleg tónusok az aromatikában. Csupa-gyümölcs bor, nagy formátumú. Igazi karácsonyi finomság.