Taste of Transylvania 3.0 – zakuszka, kolozsvári káposzta, tordai pecsenye

A szervezők minden évben kirukkolnak néhány eredeti ötlettel.

2024. 09. 18. 16:16
Forrás: A szerző felvétele
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első „Taste of Transylvania” gasztro-fesztivál sokaknak jelentett szabályos katarzist, nemcsak a kóstolt fogásoknak, a gyönyörű környezetnek s az autenticitás-élménynek köszönhetően, hanem azért is, mert egészen másképp alakultak az emberközti viszonyok, mint más rendezvényeken. Idegen emberek elegyedtek szóba, elképesztően közvetlen volt a hangulat, valamiképpen az összélmény mintha mindenkiből a legjobb énjét hívta volna elő. A rendezvény egyik műsorvezetője, Jókuti „Világevő” András (társa magától értetődően Mautner Zsófia) egy bárki által megtekinthető bejegyzésben elemezte ennek hátterét. 

Hadd idézzem: „Erdélybe menni nem egyszerű, nem gyors. Nem olyan döntés, mint amikor a szombati reggeli után a kanapén elgondolkozik az ember, hogy kiugorjon-e a Millenárisra, alaposan meghánytorgatva a fejében minden fontos faktort (időjárás, alternatív lehetőségek, ismerősök, barátok programjai, stb.) Ezen a fesztiválon nem bukkannak fel olyanok, akiknek aznapra épp nem volt jobb ötletük. (…)

A szerző felvétele

Ide azok érkeznek, akik képesek voltak meghozni a döntést, hogy egy különleges programra rászánnak egy hosszú utazást, és minimum 2-3 napot. Azaz kellően elszántak, kellő elkötelezettséget tudnak vállalni, kellően magukénak érzik ezt a programot ehhez. Ennek pedig nagyon előnyös mellékhatásai vannak: úgy is viselkednek, mint aki nem véletlenül sodródott ide, hanem szeretnének alaposan kiélvezni mindent, amit a fesztivál kínál, nem rohannak sehova tovább, nem lépnek le, ha épp nem pontosan annyi ember van, mint amennyit ők ideálisnak tartanának. Hanem gyakorlatilag befektetnek a fesztiválba: az idejüket, a kíváncsiságukat, a pénzüket, az erőfeszítéseiket, az információgyűjtésüket.

(…) A fentiek – maximálisan pozitív értelemben – alaposan rányomják a bélyegüket a hangulatra. Egyszerűen nem nagyon van itt senki sem, akit nem alapos érdeklődés hozott volna ide, ezért megbecsüli, hogy itt lehet, értékeli, amit kap, pozitív szemlélettel néz körbe, mosolyt keres és jó élményeket, felfedez és bátran kipróbál új dolgokat, mindegy, hogy az valami egészen modern gasztronómiai élmény, mondjuk akár egy Michelin-csillagos étteremtől, vagy épp az ellenkező véglet: valami végtelenül egyszerű, rusztikus és hagyományos, mégis tökéletes és maximális élvezetet nyújtó, máshol átélhetetlen élmény.” 

Nagyon precíz, lényeglátó elemzés, mely elsősorban az anyaországi vendégekre vonatkozik, de nagymértékben áll az erdélyi érdeklődőkre is, hiszen Gyímesközéplok még a legközelebb eső székely nagyvárostól, Csíkszeredától is több, mint 30 kilométerre fekszik. 

A szervezők minden évben kirukkolnak néhány eredeti ötlettel. Tavaly a „lótaxival”, azaz a látogatókat a borospataki letérőtől a fesztivál helyszínéig szállító lovasszekerekkel lepték meg a közönséget, ami mára a tábor védjegyének tekinthető, idén a pityókaszedés volt az abszolút nóvum, amiben az érdeklődőktől a gasztro-sajtóban dolgozó kollegákig igen sokan részt vettek. 

Szóba került, hogy a klímaváltozásnak köszönhetően lassan a mediterrán zöldségeket is meg lehet Székelyföldön termelni, Orbán Ferenc, a „Székely konyha és kert” főszerkesztője mesélte egy „kockaasztal-beszélgetés” keretében, hogy idén a zakuszkát saját termesztésű alapanyagokból főzhette, míg ez évtizedekkel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Ezzel együtt a pityóka (az erdélyi szemantikai network-öt kevésbé ismerők számára: burgonya) még hosszú ideig a székely konyha egyik legfontosabb alapanyaga marad. 

 

Felhasználása is sokszínű a kenyértől a köreteken, a legendás tárkonyos levesen át a tokányig. S persze a burgonya egyben Székelyföld fontos „exportcikke” és cserekereskedelmének alapja. Boros körökben bevett poén, hogy tudja-e a Székelyföldre látogató turista, hogy mi az a „pityókabor”. Nem kell valami krumpliból főzött szesz-alapú tablettás machinációra gondolni. Átviszik a pityókát a hegyen és elcserélik Moldvában borra. 

Nézzük akkor a kóstolt fogásokat! S ha már a rendezvénynek az előző részben idézett mottója szerint itt találkoznak a Michelin csillagok a hagyományos erdélyi konyhával, hadd szóljak először az utóbbi címszó alá tartozókról, hiszen az egész „Taste of Transylvania”-jelenségkör tengelyében az „erdélyi gasztroforradalom” ihletadója, Kövi Pál által kanonizált kulináris tradíció értékeinek a felmutatása áll.

A gasztrofesztivál jótékonysági zakuszka-főzéssel kezdődött a „nulladik napon”, a Sepsi OSK, a Gyulafehérvári Caritas, a Gyergyói Hokiklub és a Hargita Megyei Vöröskereszt csapatai főztek zakuszkát, amit jótékony céllal fel is ajánlottak a két résztvevő karitatív szervezetnek. A Maszol videója ízelítőt ad az akcióból: 

Idén is működött a tavaly bemutatkozott Vineta-bár, ahol az erdélyi konyha Belső-Magyarországon talán legnépszerűbb fogását, a padlizsánkrémet kóstolhatta a közönség puritán és majonézes változatban, friss, pityókás házi kenyérrel és zöldségekkel kísérve. 

A szerző felvétele

A Páva csapata a büszke nevű étterem és két panzió mellett két rendezvényházat is működtet, az étkezdeként is működő Juniort Székelyudvarhelyen és a Hargita vendégvárót Csíkszeredában. 

E két vendéglátóegység közös standdal érkezett a fesztiválra, négy házias tájjellegű levest kínálva: jól sikerült marhagulyást, ízletes pacallevest, tárkonyos pityókalevest füstölt csülökkel, valamint vargányás-rókagombás-burgonyás tésztabatyu-betéttel kínált zöldségcsorbát. 

Utóbbiban túltengett kicsit a sav, de ezzel együtt a kifejezetten izgalmas fogások közé tartozott. Ha nem is kedveljük a veganizmust, mint szektás divatjelenséget, megemelhetjük kalapunkat egy olyan fogás kóstolásakor, melyet megízlelve a megrögzött húsevőknek sem jut eszébe, hogy abból hiányozna bármi húsféle. 

A Pro Economica Gasztro-csűr mellett idén is helyi háziasszonyok kínáltak tájjellegű fogásokat, mellettük pedig a Vágó pontnál Szőcs Előd és Cseh Levente várta az érdeklődőket, akik érkeztek is szép számmal, megállásra nem sok lehetőségük volt. Mint már többször is szó volt róla e rovatban, ők keltették életre egy háromszáz éves szakácskönyv receptjeit a „Ferencesek főztje” című, gyönyörűen illusztrált kötet számára, mely a „Taste of Transylvania” tavalyi kiadásának a könyvszenzációja volt, s melyből a nézők is megízlelhettek akkor egy fogást, a pisztránglevest, amit a hegyoldalban felállított gasztro-színpadon készített el Szőcs Előd. (Vonatkozó rovatbeli beszámoló itt olvasható.) 

Ezúttal az állandó menübe is beválogatták az egyszerű és nagyszerű fogást a színes burgonyákkal körített tordai pecsenye és a lecsós házi kolbász mellé. 

 Tordai pecsenye – a szerző felvétele

Utóbbi kettőt kóstoltam meg, a pisztránglevest elég jól ismertem más helyszínekről, mindkettő kiválónak bizonyult, nem csoda, hogy rengetegen voltak kíváncsiak rájuk. 

Házi kolbász lecsóval – a szerző felvétele

Meg aztán itt az első kérdés, amit az ember feltesz a szembejövő ismerősöknek és barátoknak, hogy „na, mi jót kóstoltál” s így hamar híre megy a telibetalált, közérthető fogásoknak. 

A kiállítók között üdvözölhettük idén Kolozsvár legendás irodalmi kávézóját, a Bulgakovot, melynek csapatát személyesen az intézmény alapítója, Kovács Ferenc vezette, akit a sajtóban az erdélyi konyha legnagyobb rajongójaként szoktak aposztrofálni. (Persze, hála többek között a Taste of Transylvania-nak, e címért egyre nagyobb a küzdelem.) Ő mesélte a fesztiválon baráti körben, hogy az nem volt kérdéses, hogy magyar írók portréi helyet kapjanak a dekorációban, de hála a magyar géniusznak, annyi írónk van, hogy szűkíteni kellett a kört. 

A szerző felvétele

Nem volt könnyű eldönteni, hogy végül is kiknek a fotói kerüljenek ki a falakra, végül a Kolozsvárhoz kötődés lett a rendezőelv, azok legjobbjai mellett döntöttek. Ezért látható ott egymás mellett többek között Reményik Sándor, Szabó Dezső, Nyírő József és Bánffy Miklós. 

Mint elmondta, Wass Albert portréját néhány nappal a kiállítása után 2013-ban a rendőrök vitték el, amit négy éven át húzódó per követett, mely végül felmentéssel zárult, de el lehet képzelni, azt a stresszt, amit egy ilyen eljárás Damoklesz kardja jelent. S mindez miért? Mert ki merte tenni egy vendéglátóegység (társ)tulajdonosa saját éttermében az erdélyi írófejedelem portréját. Ion Iliescu már több, mint három évtizede előre megmondta, hogy Románia „eredeti” demokráciát épít. S lőn. 

Kovács Ferencék két klasszikus fogást hoztak, stílszerűen egy remek kolozsvári káposztát, amit sült császárszalonna-kockákkal, tejfellel és kaporral tálaltak, valamint egy hasonlóan jól sikerült vargabélest, mely könnyed volt, kiválóan harmonizált a házi áfonyalekvárral s az édes tejfellel.

A szerző felvétele

A Váncsa tésztamanufaktúra a skanzent átszelő patak partján múzeumként működő malomban rendezkedett be, a szerencsések kóstolhatták a marhahús- és zöldségalapú házias, jó ízű „laskalevesüket”. Erdélyben ugyebár az összes tésztaféleséget laska gyűjtőnéven emlegetik s főként a gyermekek a cérnatésztás húslevest laskalevesként azonosítják be. 

A szerző felvétele

Egy szó, mint száz, akit a tradicionális erdélyi konyha iránti érdeklődés hozott a fesztiválra, volt miből válogasson. A gasztro-show-król és a fine dining irányába kacsingató fogásokról a harmadik részben szólok majd. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.