A kulináris kalandozó szemszögéből Délvidék egyik legvibrálóbb rendezvénye az óbecsei GastroFest/GasztroFeszt. Idén az immár nyolcadik alkalommal megrendezett, hatalmas tömeget vonzó eseményre harmadszor sikerül eljutnom. Első ízben 2022-ben hívott meg az alapító-főszervező, Jovanovic Dániel, akkor a hosszú esőzés miatt a megszokott Goran-parkbeli helyszín alkalmatlan volt bármilyen rendezvény megtartására a hatalmas sár miatt, de még így is megfogadtam, hogy beiktatom éves naptáramba e fesztivált, ahol találkozhat a termelő a vendéglátóssal, ahol nemcsak büfékocsisok és éttermesek állítanak ki, hanem kézműves édességeket készítők, hús- és zöldségfeldolgozók, chilitermesztők, sörfőzdék és bortermelők. Emellett tartanak gyermekfoglalkozásokat, több helyszínen, több nyelven, zenei produkciók is helyet kapnak a színpadon. Akkor a belvárosi piacon kellett megtartani a rendezvényt az utolsó pillanatban átszervezve mindent.
Tavaly már ismét a Tiszától nem messze fekvő park fogadta a kiállítókat és érdeklődőket, akárcsak idén. A vadregényes helyszín, s a gyönyörű, napos idő bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy annyian látogattak ki idén is ide, hogy az ételeket kínáló standoknál hosszú sor kígyózott, beleértve a pasta-t, lángost és kürtőskalácsot kínáló cégeket. Leginkább teljes családokat lehetett látni együtt, hiszen itt mindenki megtalálja a számára érdekes pultot vagy foglalkozást.
Óbecse felé megálltam Nagykikindán, öröm volt látni, hogy a Caffe caffe nevű jobbacska kávézóban, mely mellett pizzéria is működik, helyi kézműves söröket is tartanak a Drozli főzdétől. Sajnos az itallapon szereplő három sörből csak egy volt ténylegesen a választékban, egy csokoládés stout.

Nem sokkal később megismerkedhettem a sörfőzővel, Csőke Ervinnel is, aki kikindai magyar, és nem ez a főállása. Ők is kiállítók voltak ugyanis a Gasztrofeszten, ahol rajtuk kívül ott volt az újvidéki Cartsvo Pivo és a zenta Arator is. Négy csappal és saját sörökkel érkezett Óbecse legjobb sörözője, a Beerabilly, melyről volt már szó e rovatban.