Josic pince – kiemelkedő borok és ételek Vörösmarton

A Josic pincészet étterme felnő a borok szintjéhez, ami nagy szó. S egy komoly érv a mielőbbi visszatérés mellett.

Borbély Zsolt Attila
2021. 09. 10. 11:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar borászat minőségi szegmensének magára találásában nem kis szerepe volt a borturizmusnak. A borturizmus fellendülése pedig odavezetett, hogy a pincészetek vendégfogadása egyre nagyobb mértékben integrált valamilyen gasztronómiai mozzanatot. Volt, ahol maga a borász autodidakta mesterszakácsként varázsolt az asztalra rendkívül izgalmas falatokat, mint Simon Jóska, volt, ahol valamilyen vendéglátó egységgel vagy szakácsokkal együttműködve egészítették ki a borkóstolás élményét eseti jelleggel, és voltak, akik éttermet nyitottak a pincészet mellett. 

Hadd említsem elsőként Gere Attilát, akinek Mandula nevű csúcséttermében nem sokkal nyitás után, 2008-ban jártam először, s ahonnan feledhetetlen élményekkel távoztunk. De említhetem a Sauska pincét, a Bock pincészet Óbor éttermét, a Halasi pincét, a Maul Zsolt Lator borbisztróját, hogy azoknál a villányi helyeknél, maradjunk, ahol az utóbbi években volt alkalmam megfordulni. 

Akkoron még nem tudtam, hogy a határ túloldalán, a Baranya-háromszögben éppoly jó és nem kis részben éppoly magyar borok teremnek. Kellett ehhez egy célirányos turné, melynek során Andocsi János, a horvátországi magyar kulturális élet egyik eminense volt az idegenvezetőm. Ő vitt el a csúzai Kovács csárdában elköltött ebéd után szülőfalujába, azon belül is a Josic pincébe, mely a vörösmarti pincefalu legnevezetesebb pincészete és étterme. 

A képek a szerző felvételei

A bejárattól jobbra hangulatos, hatalmas gerendákból ácsolt, nádtetős fedett terasz, balra nyitott tűzhely, ahol a vendég szeme láttára készülnek a helyi specialitások, nyárson, bográcsban vagy harang alatt. 

Midőn Jánossal beléptünk, halászlé zubogott a tűz felett, úgy, ahogy első ízben a Gourmet fesztiválon, a Magyar Gasztronómiai Egyesület standjánál láttam a Rév csárda csapatának halászlevét készülni. Az erős lobogás különös, selymes emulziós állagot ad a lének. S ahogy ez lenni szokott az ember szülőfalujában, János rögvest ismerősökbe botlott, akikkel el is beszélgettünk a tervezett, gasztronómiai dimenzióval is bíró rendezvényekről s a helyi magyar életről. A csevejnek a szomjúság és a kíváncsiság vetett véget: meg kellett kóstolni a Josic pince borait. Rendkívül tartalmas, komplex, szakmailag kifogástalan fehér- és vörösborokat kóstoltunk, a szortimentnek nagyjából a kétharmadát.

Az élmény annyira meggyőző volt, hogy másnap, mielőtt még a főváros felé fordítottam volna a gépjármű orrát, betértem, immár egymagam a Josic pincébe, mert azok az ételek, melyeket beszélgetésünk alatt a szomszédos asztalokhoz egy nappal korábban kivittek, rendkívül biztatók voltak.

Belépve a csiptetős pontyot kenegető grillmester mellett haladtam el, aki ugyan a pincészet több alkalmazottjával ellentétben nem tudott magyarul, de nagyon kedvesen reagált az angolul megfogalmazott kérésemre, hogy megörökíteném a hal elkészítésének e nevezetes helyi módját, melyet lényegében meleg füstölésnek is felfoghatunk. 

A beltér rusztikus, a nyers tégla uralja a meghitt atmoszférát, az egyik boltíves, viszonylag alacsony pincevájatot is vendégtérré alakították. Jó érzés látni a pince falába építve a „Magyar Királyi Népiskola” táblát az angyalos címerrel.

A kétnyelvű (horvát és magyar) étlapon a magyar, a baranyai, a délszláv és a nemzetközi konyha fogásai sorjáznak. Kínálnak többek között vegyes tálat helyi felvágottakból, füstölt kacsamell-carpaccio-t, libamájat konyakos mártásban, rizottót füstölt folyami hallal, parázson sült pontyot, harcsát és süllőt, csobánácot (vegyes húsból készült helyi, paradicsomos-pörköltszerű étel), kacsapörköltet, többféle pljeskavicát, csevapot, lekváros barátfülét és csokilávát. Rendelésre készítenek harang alatt is tájjellegű ételeket.

Az árak értékarányosak. Előételek átszámolva 2300 és 2800, levesek 900 és 1200, főételek egy személyre 2300 és 4700, desszertek 1200 és 1600 forint között kaphatók.

A kiszolgálás kedves, udvarias, szolgálatkész. A felszolgáló magyar volt, elboldogul az ember az angollal, de más a komfortérzet, ha anyanyelvünkön kommunikálhatunk, s különösen így van ez egy olyan magyar múltú településen, melynek első írásos említése 1246-ból való. Vörösmart mintegy kilencszáz lakosának meggyőző többsége egyébként ma is magyar.

Üdvözlőfalatot is kaptam, juhtúrós vajkrémet sültpaprika-salátával, toastkenyér-karikán. Remek kezdés. Előételként füstölt halkockákat kértem, amit krumplisaláta-alapzaton szolgálnak fel, szépen tálalva. Jobbacska, helyben sült kenyeret adnak hozzá. A hal jó tartású, nem túlsózott vagy túlfüstölt. A konyha és a borok színvonalához méltatlan az ipari napraforgóolaj és ecet, valamint borslisztszóró. A majonézes mártással kínált rántott békacombot alig hőkezelt piros paprikás „répaspagettin” tálalják, a zöldség kívánt még némi ízesítést. Maga a békacomb ízletes, házias, csavarmentes. A narancsöntettel kiegészített mogyorós gesztenyés semifreddo ötletes, jól sikerült zárás.

A Josic pincészet étterme felnő a borok szintjéhez, ami nagy szó. S egy komoly érv a mielőbbi visszatérés mellett.

Elérhetőségek:

Josic étterem

Vörösmart, Planina 195

Telefonszám: +385 99 736 5945

Honlap: https://www.facebook.com/restoranjosic/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.