Só, bors, fűszerpaprika – a magyar konyha alapvető fűszerhármasa. Bármilyen hagyományos, sós ételt készítünk, legyen az pörkölt, gulyás vagy paprikás krumpli, ezekre az ízesítőkre szükségünk lesz. A sóval és a borssal nagy variációs lehetőségünk nincs – igazából bármelyiket választjuk, csak a legkifinomultabb kóstolók éreznek majd különbséget egy főtt étel esetében. Nem így a fűszerpaprika: az, ha nem jó, az ételnek a színén és az ízén is nyomot hagy.
A jó fűszerpaprika
A boltokban, de még a piaci standoknál is oda kell figyelni, ha fűszerpaprikát vásárolunk, a termékek minősége ugyanis széles skálán mozog. Mivel a bolti fűszerpaprikát vásárlás előtt sem megnézni, sem megillatolni, sem megkóstolni nem tudjuk, csak otthon eszmélhetünk rá arra, hogy jó vagy épp fakó fűszerpaprikát sikerült-e vásárolni. A piacon, őstermő pultjánál azonban gyakran van lehetőségünk alaposan is szemrevételezni az árut – emeli ki a Mindmegette.
„A minőségi magyar fűszerpaprikát elsősorban a színe, illetve illata, íze és olajtartalma alapján ismerjük fel” – árulta el Komlósi Sándorné őstermelő. A jó paprika színe igazán erőteljes, sötétebb piros, és ha a fűszert két ujjbegyünk között dörzsölgetjük, zsíros-olajos tapintása lesz, a bőrünket pedig megfesti. A minőségi fűszerpaprikának nemcsak színe, de illata is erőteljes, édeskés. Mint Komlósi Sándorné a beol.hu-nak elmondta, ők többféle paprikából állítják elő a fűszert. Kerül bele Szegedi-20 és Szegedi-80 nevű paprika, valamint Bolero F1 édes fűszerpaprika is. Ezeket betakarítják, szárítják és maggal együtt őrlik, ugyanis a magtól lesz olajos a fűszerpaprika.
Fűszerpaprika kedvenceinkben
A fűszerpaprika álltában veszíthet színéből, ízéből, éppen ezért érdemes kisebb adagokat beszerezni belőle. Ha mégis nagyobb adagnyit szereztünk be a fűszerből, és frissen tartanánk, próbáljuk ki a Mindmegette praktikáját: szerintük az őrölt pirospaprika úgy őrzi meg sokáig színét és illatát, ha néhány egész babérlevelet teszünk a tartójába. Emellett érdemes sötét, zárt helyen, kicsi, csavaros üvegekben tárolni, a fedő alá pedig fóliát tenni, hogy biztosan légmentesen záródjon. Felhasználáskor így csak kis mennyiség van elől, és az akár 3-4 éves pirospaprika még mindig friss, zamatos és piros színű lesz.