Sokan fogyasztanak teát, akár napi több csészével is. Jól tudjuk: némelyik teakeverék segít megnyugodni, másik éppen hogy felpörget, megint másik a megfázás tüneteit enyhíti. Szinte minden bajra van egy tea – és vannak olyan teák, amelyek többféle bajban is segíthetnek. Ilyen jolly joker a kék tea.

Fotó: Pexels
Mi az a kék tea?
Ez az érdekes kinézetű tea valójában a pillangóborsó virágjából készült. A Clitoria ternatea Ázsia egyenlítői részén elterjedt, ott őshonos, rendkívül sokoldalú növény. Dísznövényként termesztik, és elsősorban oda ültetik, ahol szükséges a talaj minőségének a javítása, mert képes a talajban a nitrogént lebontani, ráadásul nem túl igényes és különösebb gondozást sem igényel – hívja fel rá a figyelmet a Mindmegette. Mint írják, természetes élőhelyein a kék virágait festékanyagként hasznosítják: a malajziai konyha a kivonatával festi kékre a ragacsos rizst, Kínában az édes-sós rizsgombócot színezik vele. Thaiföldön kék szirupot állítanak elő a virágból, Burmában pedig tésztába csomagolják a virágokat és kisütik. Használják még fagylaltok, jégkrémek és más édességek, például a vattacukor színezésére is.
Napjainkban teaként hódít a pillangóborsó virága, nem véletlenül: a kissé édes, virágos illatú, friss ízvilágú tea koffein- és kalóriamentes, és fogyasztása megannyi egészségügyi előnnyel szolgál. Ezen előnyök közé tartozik a Mirror szerint, hogy
- tele van hasznos antioxidánsokkal, így segíthet a cukorbetegség és bizonyos ráktípusok megelőzésében,
- segíti a vércukorszintünk karbantartását,
- jótékonyan hat vérnyomásunkra és koleszterinszintünkre,
- segíti a véráramlást és az erek tágulását,
- akadályozza a vérrögképződést, így csökkenti a szívroham vagy a stroke kialakulásának kockázatát.
Tényleg kék a kék tea?
Egy csésze kék teához 4-5 virágot leforrázunk, 5-7 percig állni hagyjuk, majd fogyasztható az ital, ami világoskék színű. Ugyanakkor a színét mi magunk is befolyásolhatjuk: ha pár csepp citromlevet adunk hozzá, a pH-érték változása miatt másféle kékké változik – ha több a citromlé, a tea már lila lesz, a méztől pedig rózsaszínűvé válik.