Veszélyes lehet a spenót, ha így eszed

Bár a megfelelő mennyiségű nyers zöldség fogyasztása szervezetünk számára nemcsak üdvös, de nélkülözhetetlen is, nem mindegy, melyik zöldséget választjuk salátánk alapjául. A spenóttal például többet árthatunk magunknak, mint gondolnánk!

2025. 02. 05. 14:32
Spenót nyersen, spenót főve: hogy fogyasszuk?
A nyers spenót fogyasztásának vannak veszélyei. Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben egyre több helyen halljuk: a nyers zöldség fogyasztása egészséges és szervezetünk számára szükséges. Ennek oka, hogy a bélrendszerben található mikrobiom (mikroorganizmusok: baktériumok, vírusok, gombák összessége) egészsége összefüggésben áll többek között mentális egészségünkkel, immunrendszerünk működésével és különböző tartós betegségek kialakulásával is, a mikrobiom egészségének megőrzéséhez pedig nagy szükség van a nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztására. Ugyanakkor tudjuk jól: nem minden zöldséget jó nyersen fogyasztani – még azok közül sem, amelyek egyébként ehetők nyersen. Ilyen például a spenót.

Spenót : nyers zöldségként fogyasszuk, vagy inkább főzzük meg?
Spenótot érdemes fogyasztani, csak nem feltétlenül nyersen
(Fotó: Pexels)

Spenót nyersen vs. spenót főve

Mint a Mindmegette megírta, spenótot nyersen és főve is érdemes fogyasztani. Nyersen azért jó választás, mert úgy tartalmazza azokat az értékes tápanyagokat is, amelyek hőkezelés hatására veszíthetnek értékükből. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a spenót nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz, e tulajdonsága miatt viszont éppenséggel nem érdemes túl sokat enni belőle nyersen. 

Az oxálsav egy széntartalmú organikus sav, ami gátolja a kalcium, a magnézium és a vas felszívódását az emésztőrendszerben.

 Emellett az oxálsav kalciumsója vízben oldhatatlan, ezért felhalmozódva hozzájárulhat a vesekő kialakulásához, tehát vese- vagy epebetegségben szenvedőknek különösen oda kell figyelni a nyersen bevitt spenót mennyiségére.

A spenót ezenkívül nitrátot is tartalmaz, ami elsősorban a szárában koncentrálódik. A nitrát a szervezetben nitritté alakulhat, amiből daganatképző vegyületek, nitrózaminok keletkezhetnek. Jó hír, hogy az a növény, amelyik több fényt kap, kevesebb nitrátot tartalmaz, így a tavasszal, nyáron a szabadban termesztett zöldség jobb választás lehet. Figyelemre méltó tény, hogy a tárolás ideje alatt a nitrátszint növekszik a spenótban, ezért tartsuk hűtőszekrényben, és minél előbb fogyasszuk el.

Összességében tehát ha nyers zöldségeket fogyasztanánk, válasszunk inkább a klasszikusokból: együnk répát, uborkát, paradicsomot, paprikát, karalábét, zellerszáraz vagy zellergumót, káposzta- és salátaféléket. A spenóttal nyers formában bánjunk csínját, az ízét élvezzük inkább főzelékekben vagy egyéb, spenótos ételekben. Ezzel a recepttel garantáltan nem nyúlunk majd mellé:


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.