Az utóbbi időben egyre több helyen halljuk: a nyers zöldség fogyasztása egészséges és szervezetünk számára szükséges. Ennek oka, hogy a bélrendszerben található mikrobiom (mikroorganizmusok: baktériumok, vírusok, gombák összessége) egészsége összefüggésben áll többek között mentális egészségünkkel, immunrendszerünk működésével és különböző tartós betegségek kialakulásával is, a mikrobiom egészségének megőrzéséhez pedig nagy szükség van a nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztására. Ugyanakkor tudjuk jól: nem minden zöldséget jó nyersen fogyasztani – még azok közül sem, amelyek egyébként ehetők nyersen. Ilyen például a spenót.
Spenót nyersen vs. spenót főve
Mint a Mindmegette megírta, spenótot nyersen és főve is érdemes fogyasztani. Nyersen azért jó választás, mert úgy tartalmazza azokat az értékes tápanyagokat is, amelyek hőkezelés hatására veszíthetnek értékükből. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a spenót nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz, e tulajdonsága miatt viszont éppenséggel nem érdemes túl sokat enni belőle nyersen.
Az oxálsav egy széntartalmú organikus sav, ami gátolja a kalcium, a magnézium és a vas felszívódását az emésztőrendszerben.
Emellett az oxálsav kalciumsója vízben oldhatatlan, ezért felhalmozódva hozzájárulhat a vesekő kialakulásához, tehát vese- vagy epebetegségben szenvedőknek különösen oda kell figyelni a nyersen bevitt spenót mennyiségére.
A spenót ezenkívül nitrátot is tartalmaz, ami elsősorban a szárában koncentrálódik. A nitrát a szervezetben nitritté alakulhat, amiből daganatképző vegyületek, nitrózaminok keletkezhetnek. Jó hír, hogy az a növény, amelyik több fényt kap, kevesebb nitrátot tartalmaz, így a tavasszal, nyáron a szabadban termesztett zöldség jobb választás lehet. Figyelemre méltó tény, hogy a tárolás ideje alatt a nitrátszint növekszik a spenótban, ezért tartsuk hűtőszekrényben, és minél előbb fogyasszuk el.
Összességében tehát ha nyers zöldségeket fogyasztanánk, válasszunk inkább a klasszikusokból: együnk répát, uborkát, paradicsomot, paprikát, karalábét, zellerszáraz vagy zellergumót, káposzta- és salátaféléket. A spenóttal nyers formában bánjunk csínját, az ízét élvezzük inkább főzelékekben vagy egyéb, spenótos ételekben. Ezzel a recepttel garantáltan nem nyúlunk majd mellé: