A húsvéti menü lelke: mindent a varázslatos tormáról!

Tisztítja a légutakat, fertőtlenítő hatással bír, az emésztést is segíti ráadásul nagyon finom. A torma igazi jolly joker alapanyag, amit húsvét előtt és után is érdemes fogyasztani.

2025. 04. 14. 11:12
Torma reszelve, torma egészben
A torma nagyon egészséges Fotó: Pixel-Shot Forrás: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A torma hihetetlenül egészséges fűszer, gyógynövény, amit az év minden hónapjában fogyaszthatunk. A mustárfélék családjába tartozik. Már a görög mitológia is említi, de a zsidó étkezés is számol vele: a hagyományos széderesti tányéron is helyet kapott. Hazánkban legtöbben húsvétkor, a sonka mellé fogyasztják.

A torma nemcsak reszelve, de mártásként is fogyasztható
A torma nemcsak reszelve, de mártásként is fogyasztható
Fotó: Mindmegette

A torma jótékony hatása

A tormagyökér tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így segíthet egészségünk megőrzésében, de a betegség alatt a gyógyulásban és egy-egy nehezebb időszak után erőnk visszanyerésében is számíthatunk rá. Nem véletlen, hogy nemcsak az európai népi gyógyászat, de az ajurvédikus gyógyítás is előszeretettel használta.

Jellemzően 20-30 centiméter hosszú gyökerét fogyasztjuk, többnyire reszelve. Ez egy magas szénhidrát-és rosttartalommal bíró, zsírban és fehérjében szegény, alacsony kalóriatartalmú növényrész, ami számos, a szervezet számára hasznos összetevőt tartalmaz. Magas a C-vitamin-tartalma, de nagyobb mennyiségben található benne vas, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, réz és jód is. Magas antioxidáns tartalma miatt a modern világban különösen érdemes fogyasztani, ugyanis az oxidatív stressz sejtkárosító hatása is csökkenthető általa.

Mire jó a torma?

A népi gyógyászatban sokféle módon használták a tormát. Főként antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazták, de fájdalomcsillapítóként is be-bevetették. Reszelése során a felszabaduló illóolajok tisztítják a légutakat, és ugyenezek az anyagok étkezés során is kifejtik jótékony hatásukat, ezért nátha, arcüreggyulladás, felső légúti hurut esetén érdemes tormát fogyasztani. Lázcsillapító, izzasztó és vizelethajtó hatása is ismert, ahogyan az is, hogy segíti az emésztőrendszer működését. Ugyanakkor hasmenés vagy vesebetegség esetén kerüljük fogyasztását!

A torma felhasználása

A tormának elsősorban gyökerét fogyasztjuk, bár salátákba, padlutkába a fiatalabb leveleit is nyugodtan beletehetjük. Legtöbbeknek a zöldség erős íze, illata jut eszébe először, amit a benne található mustárolajnak köszönhet – ezt a kellemes, csípős ízt sokan kedvelik, a klasszikus húsvéti menü elképzelhetetlen nélküle. Megannyi húsvéti receptbe kerül belőle, sok helyen örömmel fogyasztanak ilyenkor tormás sonkatekercset, ecetes tormát a főtt sonkához vagy éppen majonézes reszelt tormát.

A torma tárolása egyszerű, csak néhány alapvetésre kell figyelni: fagymentes, száraz, magas páratartalmú helyen érzi magát a legjobban a gyökér. Mivel víztartalma magas, ezért alacsony páratartalmú környezetben egy hét után fonnyadni kezd. Ha nincs megvágva, a hűtőben érdemes tárolni, akár hónapokig eláll így, de ha egyszer megvágtuk, néhány héten belül használjuk fel!

A torma felhasználásakor el kell távolítani barnás héját, majd le kell reszelni  a gyökeret. Főve szintén fogyaszthatjuk, de olyankor veszít erejéből. A boltban készen is vásárolhatunk reszelt, esetleg ecettel kevert tormát. Ezek jellemzően kevésbé erősek, ugyanakkor ilyen módon szintén három-négy hónapig eltartható az alapanyag. 

Húsvéti sonka házi tormával

A Mindmegette receptje szerint így készül a klasszius húsvéti fogás: 

Hozzávalók: 

A sonkához:

  • 75 dkg füstölt, kötözött sonka
  • 3 db babérlevél
  • 5 szem fekete bors
    A tormához:
  • 10 dkg tormagyökér
  • 3 ek almaecet
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A húsvéti sonkához a füstölt, kötözött, nyers sonkát a babérlevéllel és a borssal együtt feltesszük főni hideg vízben és nagyon lassan, gyöngyözve öt-hat órán át főzzük, ameddig vajpuha nem lesz. Ha megfőtt, a saját levében hagyjuk kihűlni hűtő hőmérsékletűre minimum hat óra alatt. Ekkor a sonkát kivesszük az edényből, a sonkalevet félre tesszük.

A házi tormához a tormát megpucoljuk, feldaraboljuk és a többi hozzávalóval együtt leturmixoljuk. Húsvét reggel a sonka levében megfőzzük a tojásokat, a sonkáról levesszük a hálót, felszeleteljük és a húsvéti kaláccsal, illetve friss zöldségekkel kínáljuk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.