Aki diétázik vagy szigorú étrendet tart, annak sajnos le kell mondani sok ételről vagy elkészítési módról. A panírozás és aztán bő olajban sütés, vagyis a rántás az egyik első dolog, amit egy fogyókúrában el kell hagynia az embernek. Készülhet azonban diétás rántott hús is, csak be kell vetni egy-két apró trükköt.

Így készül a diétás rántott hús
Ahhoz, hogy diétássá tegyünk egy ételt, fel kell ismerni, melyek azok az alkotóelemek, amelyek hozzájárulnak a pluszkilók szaporodásához. Egy rántott hús esetében nem nehéz ez a feladat, ugyanis a panírbunda és a bő olajban történő sütés az, ami a leginkább diétagyilkossá teszi az amúgy jó minőségű fehérjeforrásnak számító csirkemellet is.
Ha tehát lecseréljük a megszokott panírt és elhagyjuk az olajat is, máris egy könnyedebb, alakbarát fogást kapunk.
A klasszikus bécsi panír mennyei rántott húst eredményez, de a lisztben, majd tojásban, végül zsemlemorzsában történő forgatás rengeteg kalóriát jelent. Ha a búzalisztet lecseréljük zabpehelylisztre (azaz finommá őrölt zabpehelyre), rizslisztre, tökmag- vagy lenmaglisztre, máris megspóroltunk jó néhány üres kalóriát.
A zsemlemorzsa helyett használhatunk apróra tört zabpelyhet, kókuszreszeléket vagy akár teljes kiőrlésű zsemlemorzsát is. Sőt, ha ezt a lépést kihagyjuk, és csak a lisztbe és tojásba forgatjuk a húsokat, akkor megkapjuk a klasszikus párizsi bundás rántott szeletet, ami szintén mennyei fogás és megint megspóroltunk pár kalóriát.
Rántott hús a fogyókúrában: így beleférhet
Ha lecseréltük a kalóriabomba panírt, nincs más hátra, mint sutba dobni a bő olajban történő sütést is. A rántott hús elkészíthető sütőben és air fryerben is, egyik esetében sem kell sok olajat használni, csak éppen lefújni vagy lelocsolni a szeleteket, és készre sütni azokat. Ez a praktika működik alsó-felső, illetve légkeveréses sütési módban is, de a legjobb hozzá mégis az air fryer használata.