Az Egyesült Államokban egyre népszerűbbek az olyan funkcionális élelmiszerek, mint a magas fehérjetartalmú fagylaltok és prebiotikus üdítők. Bár ezeket sokan egészséges, akár teljes fogásokat kiváltó alternatívaként próbálják beállítani, a szakértők véleménye megoszlik annak kapcsán, hogy kinek ajánlott az efféle termékek fogyasztása. De mik pontosan a funkcionális élelmiszerek, és miért ne higgyünk el mindent, amit a reklámokban látunk róluk?

Fotó: Pexels
Mi az a funkcionális élelmiszer?
Funkcionális élelmiszernek számítanak azok a termékek, amelyek nemcsak táplálják testünket, de valamilyen plusz egészségügyi előnyt is ígérnek. Olyan alkotóelemeket tartalmaznak (megfelelő mennyiségben), amelyek valami miatt jótékonyan hatnak testünkre, például segítik az emésztést vagy az izomépítést. Ahhoz, hogy e célt elérjék, elképzelhető, hogy valamelyik komponensből kevesebb van bennük (például csökkentett zsírtartalommal, szénhidráttartalommal bírnak), vagy éppen valamiből adnak hozzá extrán (például fehérjéből, rostokból).
A szabályok szerint az ígért jótékony hatás már akkor meg kell mutatkozzon, ha átlagos, a hétköznapi életben megszokott mennyiséget fogyasztunk az ételből.
Egyre népszerűbb funkcionális élelmiszer például a prebiotikus üdítő. Ezek a frissítők – melyek küllemükben semmiben sem különböznek az átlagos szénsavas italoktól – a forgalmazók ígérete szerint szervezetünk számára hasznos rostokat tartalmaznak, táplálják a bélben található baktériumokat, támogatják az emésztést. Szélesebb körben ismertek a probiotikumokat tartalmazó tejtermékek, ezekben már nem a jótékony baktériumokat „etető” rostok (prebiotikumok) vannak, hanem a konkrét élő organizmusok.
Persze nemcsak emésztés javító termékekből áll a funkcionális élelmiszerek csoportja. Vannak olyan teljes kiőrlésű zabkészítmények, egészséges snackek amelyek például azt ígérik, csökkenthetik a koleszterinszintet. Fehérjével dúsított jégkrémeket, proteines pudingokat is találunk a hűtőpolcokon, amelyeket többek között azoknak ajánlanak, akik sokat edzenek, izmosodni szeretnének.
A funkcionális ételek és italok globális piaca az előjelzések szerint szép jövő előtt áll, szakértők úgy vélik, 2027-re értéke eléri a 218 milliárd amerikai dollárt.
Hazánkban is elérhető sokféle funkcionális élelmiszer, nem is feltétlen kell értük speciális üzleteket felkeresni, nagyobb élelmiszer-üzletekben és ételeket is áruló drogériákban is beléjük botlik az ember. Szakmai vélemény szerint a fogyasztók elvárásai is jól körülhatárolhatók. „Legfontosabb az élelmiszer-minőség. Legyen finom, ízletes, praktikus, változatos, „olyan, mint a többi”, de legyen pozitív hatással az egészségre! Legyen választék, a vásárló tudja leküzdeni az újtól való félelmet. A fogyasztói érzékenység, befogadás legyen pozitív, mely magában foglalja a hajlamot a befogadásra, a fogyasztó vegye komolyan a betegségét, annak megítélését, a fogyasztó ismerje a várható előnyöket, korlátokat, lássák el a fogyasztót tanácsokkal, információkkal” – olvasható Albert Csilla és Csapó János Funkcionális élelmiszerek című könyvében.