Hosszú-esztendő volt 2014

Olimpia és „hagyományos” vb sem kellett ahhoz, hogy egy magyar is bekerüljön Európa tíz legjobb sportolója közé.

2014. 12. 30. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségkívül azt a honfitársunkat is meg kellene süvegelni, aki lengőtekében lenne a földkerekség legjobbja, ám az úszás mégiscsak más kávéház, Michael Phelps- és Ryan Lochte-kaliberű héroszokkal, vagy éppen a nőknél Katie Ledeckyvel, aki idén 400, 800 és 1500 gyorson is világcsúcsot döntött. Azonban ez is kevés volt ahhoz, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) idei díjátadóján ő legyen a befutó. Hosszú Katinka azután, hogy a berlini Eb-n megnyerte a 200 és a 400 vegyest, valamint a 100 hátat, a rövidpályás világkupa sorozatban 51 aranyat gyűjtött, a dohai vb-n pedig 100 és 200 háton, illetve 100 és 200 vegyesen is világrekorddal győzött a 25 méteres medencében.

A nem csak maga nemében páratlan produkciója láttán – a férfiaknál még csak ehhez mérhető produktumra se volt képes senki – az amerikaiak hiába szívták a fogukat, Ledecky hoppon maradt. (A FINA döntését amúgy még a vb előtt kihirdették, utána pedig már semmiképpen sem lehetett apelláta.) Azt mondani sem kell, hogy Hosszú Katinka itthon simán elvitte Az Év Sportolója díjat, a határainkon túli elismerését pedig jól mutatja a bevezetőnkben említett beszavazása az európai top tízbe, a nyolcadik helyre. S ezt abban a mezőnyben kell elhelyezni, ahol az immár kétszeres világbajnok Lewis Hamilton az első, Manuel Neuer a második, Novak Dokovic a harmadik, Cristiano Ronaldo a negyedik. Maradva az úszásnál, Berlinben Cseh László (200 vegyes) és Verrasztó Dávid (400 vegyes) szintúgy a dobogó tetejére állhatott, Dohában pedig Gyurta Dániel (200 mell) és nem kis meglepetésre Bernek Péter (400 gyors) lett még világbajnok.

Kajakosaink, kenusaink hagyományosan szállítják az érmeket a soros világversenyekről, és ez idén sem volt másképpen: a moszkvai vb-n az olimpiai számokban három aranyat, egy ezüstöt és két bronzot lapátoltak össze. Nyert Kozák Danuta (K–1 500), a Szabó Gabriella, Csipes Tamara kettős (K–2 500) és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta négyes (K–4 500), második lett a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó (C–2 1000), harmadik Vajda Attila (C–1 1000) és a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel négyes (K–4 1000). Előtte a brandenburgi Eb-n női szakaszunk ugyanígy szállította ezt a három aranyat, sőt Kozák még 200-on győzött, és itt Vasbányaiék is nyertek. Kozák Danuta Az Év Sportolója szavazáson bejött a második helyre; itt jegyezzük meg, hogy a harmadik az alpesisíző Miklós Edit lett, a téli olimpián a lesiklásban jegyzett hetedik helye számunkra sporttörténelmi léptékű. S az is az esztendő nagy története, hogy Babos Tímea a tenisz szentélyében, Wimbledonban a francia Kristina Mladenoviccsal párosban döntőt játszhatott.

Nanningban a torna-vb-n olimpiai bajnokunk, Berki Krisztián a tavaszi Eb-ezüstje után visszaült a trónra, lólengésben parádés gyakorlattal rukkolt ki, s bevallása szerint nagyon kellett a lelkének ez a győzelem. Így lehet ezzel sérülései után a birkózó Bácsi Péter is, aki a taskenti vb-n és a vantaai Eb-n egyaránt első lett a kötöttfogás 80 kilogrammos súlycsoportjában. A finnországi kontinenstornáról Lőrincz Tamás is hazahozta az aranyat 71 kilogrammban. Pars Krisztiánnak az Eb volt az év fő versenye, Zürichben meg is nyerte a kalapácsvetést, s mivel az atlétikában ebben a számban Európa jelenti a világot, tőle többet idén nem várhattunk. Az Év Sportolója-szavazáson Berki, Bácsi, Pars volt az első három sorrendje, Cseh László a negyedik, de szóljunk az ötödikről is. A még csak 20 éves cselgáncsozó, Tóth Krisztián a 90 kilogrammban előbb bronzérmet szerzett az Eb-n, majd ezüstöt a cseljabinszki vb-n. A montpellier-i kontinenstornán Csernoviczki Éva 48 kilogrammban megvédte a címét.

Európa-bajnok lett Erdei Zsolt is, aki Kecskeméten simán megszerezte a WBO Eb-övét félnehézsúlyban, s az ország Madarának ez volt a búcsúfellépése a ringben. Öttusában a székesfehérvári Eb-n, majd a varsói vb-n egyaránt magyar sikert hozott a férfiak csapatversenye – Kasza Róbert, Demeter Bence, Tibolya Péter, a vb-n Kasza, Demeter, Marosi Ádám –, de olimpiai megközelítésből be kellett érnünk Kasza Róbert világbajnoki negyedik helyével. A kazanyi vívó-világbajnokságon csupán egy magyar érem született, az is csak bronz lett a férfikardcsapatok versenyében, amely a Rio de Janeiro-i olimpián nem lesz műsoron. A párbajtőröző Rédli András Eb-aranya némileg kozmetikázza a pengeforgatók idei halovány szereplését.

Rióba eddig két versenyzőnk jutott ki: a sportlövő Tobai-Sike Renáta a granadai vb-n a sportpisztolyosok között szerzett bronzérmével, a vitorlázó Berecz Zsombor pedig a santanderi vb-n a finndingi hajóosztályban elért tizenötödik helyével. Sportlövészetben Miskolczi Julianna a moszkvai Eb-n légpuskában aranyérmes lett; kár, hogy a vb-t elpuskázta, így a kvótát máshol kell megszereznie. S 2015-ben már mindenkinek Rio lesz a célkeresztjében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.