Hargitay: A hazámban ne senkizzen le Shane Tusup!

A szövetségi kapitány elmondta, szerinte mi történt valójában.

MNO
2016. 12. 04. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt mi is megírtuk, a Nemzeti Sport beszámolója szerint a windsori rövidpályás úszó-vb-re készülő magyar csapat bázisán Hargitay András szövetségi kapitány kemény szavakkal esett neki Hosszú Katinkának. „Ezt akartad, Katinka? Örülsz neki? Ez volt a célod?” – rivallt rá háromszoros olimpiai bajnokunkra. Hargitay azonban később cáfolta a hírt, és helyreigazítási kérelemmel fordult a sportlaphoz.

A 24.hu telefonon érte el az úszók szövetségi kapitányát, aki elmondta, ő miként emlékszik a történtekre. Beszámolója szerint a Lufthansa-sztrájk miatt három géppel, különböző időben érkeztek a világbajnokságra, így volt, aki már Pesten megtudta Gyárfás Tamás lemondását, és akadt, aki csak a kanadai Windsorban értesült a fejleményekről. „Ezért tartottam fontosnak, hogy az első adódó alkalommal összehívjam a versenyzőket és az edzőket. Kértem, hogy lehetőség szerint mindenki foglalkozzon a világbajnoksággal, mert most ez a legfontosabb. A versenyzőket eztán elengedtem, az edzőkkel viszont ott maradtunk, hogy egyeztessük a verseny részleteit” – mondta Hargitay.

Az esettel kapcsolatban azt mondta, hogy megpróbálta Katinka és Shane Tusup figyelmét felhívni arra: mindent meg lehet beszélni. „A Farkasokkal táncoló filmmel példálóztam, ahol John Dunbart (Kevin Kostner) először ellenségnek tekintik a sziú indiánok, aztán számos beszélgetés után annyira meg- és elismerik, hogy testvérükké fogadják, sőt – később – a halált is vállalják érte. Shane erre úgy reagált, hogy ő nem fog nekem letérdelni és megcsókolni a gyűrűmet, mert én az ő szemében senki vagyok, nem becsül semmire, nem ismer el engem. Nem volt kiabálás, nem volt indulat benne. Csak simán közölte. Később aztán felálltak, és elmentek.”

Hargitay ezzel kapcsolatban közölte: őt bárhol a világon lesenkizhetik, mert sok helyen nem ismerik. „De Magyarországon? Az úszósportban? Ráadásul egy külföldi? Szerintem nem” – hangsúlyozta.

„Tavaly ősszel, miután összevesztek az elnökkel azon a bizonyos reklámfilmen, engem hívott Katinka, hogy segítsek nekik. Akkor sokat beszélgettünk, próbáltam megértetni velük a helyzetet. Elmondtam, hogy nyugi, csak nekik lehet igazuk, mert mindig a versenyzőnek van igaza, és előbb utóbb megoldódik a helyzet, csak ne maradjon el a párbeszéd. Akkor is arra a bizonyos filmre hivatkoztam. Nem sikerült a tárgyalás. Egy bizonyos idő után akkor is felálltak, és elmentek. Azóta állítják, nem képviseltem eléggé az érdeküket, mondván például: miért nem mentem utánuk” – állította a szövetségi kapitány.

Hargitay a világbajnoksággal kapcsolatban közölte: szerinte valamennyi versenyző és edző tudja a dolgát, profik, és a versenyre koncentrálnak. „Nem hiszem, hogy két pártra szakadt volna a magyar csapat. Két emberen kívül minden versenyzővel és edzővel tudok beszélni. Lehetnek viták, nézeteltérések, de értjük, megértjük egymást” – fűzte hozzá.

Az Index egyébként úgy tudja, hogy a szintén a helyszínen tartózkodó Törös Károly – akinek volt már összetűzése Shane Tusuppal – azt mondta: szégyelli magát, „hogy magyarok vagyunk, és ezt hagyjuk”.

Ismert, Gyárfás Tamás szerda reggel közleményben jelentette be, hogy lemond az úszószövetség elnöki posztjáról. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elfogadta a lemondást, és hozzátette, hogy hazánk a távozó sportvezető sokéves szakmai tapasztalatát kamatoztatni szeretné a nemzetközi sportdiplomáciában.

Az úszószövetség és a versenyzők nyilvános vitáját Rio háromszoros bajnoka, Hosszú Katinka indította el, aki több dolgot is kifogásolt és számonkért a szövetségen, egyúttal lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást.

Még aznap előbb Gyurta Dániel, azután Kapás Boglárka szólalt meg az ügyben, jelezve, hogy szerintük is vannak gondok, és „nincs rend” a magyar úszásban. Hozzájuk csatlakozott még a többek között a Bernek Pétert képviselő cég, majd a Verrasztó testvérek, Dávid és Evelyn, illetve Kozma Dominik jelezte, egyetértenek abban, hogy vannak gondok a sportágban, és a magyar úszósport jövőjét érintő reformokat szorgalmaztak. Később Hosszúék házában egyeztettek a sportolók és néhány úszóedző, majd újabb közleményt adtak ki, pontokba szedve a követeléseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.