Már nagykövet és klubtulajdonos is

Most már cseppet sem biztos, hogy a világ úszósportját mozgásban tartó passzátszelet a nemzetközi szövetség, a FINA hetvenen, nyolcvanon túl járó, begyepesedett agyú matuzsálemei fújják. A hamarosan beinduló, és a budapesti viadalt is szervező Nemzetközi Úszó Liga (ISL) elnöke, az orosz milliárdos, Konsztantyin Grigorisin, illetve az úszósportot professzionális alapokra helyezni szándékozó mozgalom vezéralakja, Hosszú Katinka mindenesetre úgy véli, a múlt erőinek ideje lejárt.

Ch. Gáll András
2019. 02. 07. 13:54
Háromszoros olimpiai bajnoknőnk és „főnöke”, Grigorisin között nagy az egyetértés Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az úszás egyéni sport, de mivel a résztvevőit csak abban a másfél-két percben láthatja a közönség, amíg a vízben vannak, valamit tennünk kell az eladhatóságának növelése érdekében. A megoldás: átalakítjuk az úszást csapatsportággá. Az egyes klubokat alkotó versenyzők negyedóránként vízbe ugranak, a bemelegítést, lazítást is a közönség számára látható helyen, a medenceparton végzik, és a nézőknek lehetőségük lesz arra, hogy csapatoknak szurkoljanak! Ahogy az NBA-ben vagy az NFL-ben” – taglalta a hamarosan beinduló ISL-bajnokság részleteit a sorozatot megálmodó orosz nagyvállalkozó, jobbján kulcsemberével, a budapesti ISL-klub (franchise) sztárjával, vezetőjével, egyszersmind tulajdonosával, Hosszú Katinkával és a szervezésben láthatólag komoly szerepet vállaló edzőjével, Petrov Árpáddal. Hosszú elárulta, a budapesti franchise (amelynek még nincs neve) versenyzőinek toborzásánál elsőbbséget élveznek a magyar élúszók, Katinka név szerint is megemlítette Cseh ­Lászlót, Milák Kristófot, Verrasztó Dávidot és Késely Ajnát.

A tervek szerint nem lesznek előfutamok, hanem csak az egyes helyszíneken versenyző négy csapat két-két versenyzője ugrik medencébe egy szám döntőjében. Az biztosnak tűnik, hogy az 1500 méter gyors nem szerepel a kétnapos viadalok programjában a hossza miatt. Egy csapat minimum 24, maximum 30 főből áll, s nem szükséges előre megadni, ki milyen számot vállal.

Úgy általában is igaz az ISL-sorozatra, hogy a részletek még nem igazán kristályosodtak ki. Grigorisin rá is mutatott: a 2019-es szezon csak teszt lesz, az alapszakaszt követően – amely várhatóan hét-nyolc állomásból áll – december 17–22. között, Las Vegasban rendezik a döntőt. Hosszú Katinka mellett a brit Adam Peaty, az olasz Federica Pellegrini, az amerikai Ryan Murphy és az ausztrál Cate Campbell lesznek az ISL nagykövetei.

Háromszoros olimpiai bajnoknőnk és „főnöke”, Grigorisin között nagy az egyetértés
Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Azt a Four Seasons Hotel Andrássy-­termében rendezett sajtóbeszélgetés valamennyi résztvevője hangsúlyozta, hogy nem szándékoznak konfrontálódni a FINA-val, de azt sem titkolták, hogy a nemzetközi szövetség korifeusai nem nézik jó szemmel az ISL zászlóbontását. Már csak azért sem, mert egyfajta árversenybe kényszerítette őket, amit az is bizonyít, hogy az ISL sorozatának bejelentése után pár nappal a FINA is hírt adott a saját, több millió dollárral díjazott versenysorozatának létrehozásáról.

Hosszú mindenesetre a maga részéről világossá tette, hogy mindkét sorozat versenyein indulni készül, már amennyiben azok időben nem ütik egymást. „Az én felkészülésem az állandó versenyzésen alapul, minél több a megméretés, nekem annál jobb” – hangsúlyozta az Iron Lady, aki edzőjével, Petrov Árpáddal együtt arról is beszélt, hogy reményeik szerint az ISL-sorozat beindulása átalakítja az edzésmódszereket, s az úszósport egész filozófiáját is.

„Olyan lesz az úszás, mint a futball vagy a kosárlabda: az egész szezonon át tartó, folyamatos versengés, amely ébren tartja a szurkolók érdeklődését. Hol vannak már azok az idők, amikor az úszó egész évben az esztendő főversenyére, az olimpiára vagy a világbajnokságra készült, s a közbeeső időben nem is tudott róla semmit az olvasó vagy a tévénéző.”

Grigorisin nem titkolta, hogy az ISL nem jótékonysági szervezet, a célja az üzletszerű működés, és idővel profit termelése. „A bevételt nem szándékozunk benyelni, nemcsak a versenyzők, hanem a FINA szisztémájától eltérően az őket felkészítő edzők is részesülnek majd a pénzdíjakból” – hangsúlyozta.

A lecke mindenesetre fel van adva a sportág eddigi egyetlen hatalmi központjának, a FINA-nak. Egy biztos: az ISL-re nem legyinthetnek Julio ­Maglionéék. Az aggastyánkorú FINA-elnök és környezete vagy beáll a sorba, vagy Hosszú Katinkáék a sportok szoborparkjába száműzik őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.